Apa itu Histeria

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Apa itu Histeria

Post by Atong on Fri Jun 19, 2009 12:27 pm

Hohohohoho,

Mari kita bukak new thread: Histeria

Apa dia histeria? Camner histeria dilihat dari sudut pandangan yang berbeza? Bujurkah histeria atau kesarungan (ehhh bujur ka??) ne sebab rasukan hantu/ jin???Bujurkah sains perubatan kada kawa merawat histeria????Histeria cuma kena orang melayu saja??

haittt, haitttt hepppp!!!

aaa masyuk masyukk!!!

Histeria, atau kesarungan

Dari perspektif mistik:

Ialah sejenis kehantuan yg disebabkan rasukan atau ketaguran jin, hantu atau roh. Biasanya berlaku ditempat diam beramai ramai seperti diasrama.

Mereka yang terkena hysteria akan meulah perlakuan ganjil seperti bekuriak, behalulong, menangis, mengongoi atau besurah yang pelik pelik.

Cara rawatannya ialah tangkap orang yg kena hysteria lalu dijampi supaya jin atau hantu yang merasuk keluar badan. Cara menjampi ada bermacam macam.

Mangsa kemudian kena bepantang, dan kena berjumpa semula perawat untuk dijampi, diberikan ayat ayat dan petua untuk dijadikan amalam pendinding.

Perawat juga akan menjampi, menangkal, memagar, membuang benda/hantu/roh/ jahat sekitar kawasan asrama tersebut agar jin dan hantu tidak mengulangi perbuatannya.


Dari perspektif sains perubatan:

Istilahnya mass hysteria. Tejadi pada orang orang yang diam ditempat bekumpul kaya di asrama dan kilang, biasanya remaja bebinian yang lemah pehatian dan bepersonaliti histrionic.

Sebab terjadinya hysteria berbagai bagai.

Mereka boleh mendapat samada depresi/kemurungan akibat masalah seperti incest, pergaulan bebas lelaki wanita, adjustment disorder penyesuaian diri seperti masalah kekeliruan memilih pedirian seperti kumpulan agama, peer pressure dll. Boleh jadi juga mereka mula atau telah mendapat sakit jiwa seperti schizophrenia, manic dan anxiety. Ada juga kes mangsa ialah orang yang ada sakit fizikal seperti demam dan jangkitan otak.

Makanya perlakuan hysteria hanya manifestasi (simptom) kepada penyakit di atas.

Seorang individu akan memula’ik perlakuan hysteria. Satu atau dua orang lain yang ada pehatian seperti individu utama akan mengikut (Individu utama dan mereka ini dipanggil index). Jika tidak terkawal, ramai lagi yang berada dikawasan yang sama akan mengikut perlakuan tersebut (ini pengikut saja, bukan index).

Cara rawatan ialah dengan kenalpasti lalu menangkap beberapa orang index. Index ini akan dirawat segera, doktor akan mengenalpasti masalah dan diberikan rawatan kaunseling dan ubat segera dilapangan.

Bila sudah stabil, semua index mesti dibawa kepada doktor pakar jiwa untuk rawatan susulan dihospital atau klinik, lalu dirawat mengikut diagnosisnya.

Semua pengikut pula mesti diasingkan dengan segera dengan mehantar balik ke rumah selama seminggu.

Masalahnya di Malaysia ne, tiada system 'field doctor' iaitu doktor yg boleh dipanggil turun padang, yg mau tulak ke asrama. Doktor swasta selalunya kadada masa nak tulak, atau meilak dari tulak sebab kurang pengetahuan hal tu tih.

Itu pang ustaz atau bomoh biasanya meambil tugas merawat hysteria.


~Atong~bukan profesor serba tahu!!!!
atong atong atong


Last edited by Atong on Tue Jun 23, 2009 12:34 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Bertulisan merah dimasukkan kemudian. Harap Maklum)

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Auma on Fri Jun 19, 2009 12:45 pm

Ulun gin minat tajuk ni Tuan Sarjan ai.

Mambawai quote dari thread yang lain

' Memang jin dan setan memang wujud tapi dipa dalam dimensi yang laen. Dipa kada kawa mengacau kita melainkan kita seorang yang memuja, memomok, membesar besarkan, membayangkan, meng-ilusikan, memberi berbagai gelaran dan mehiau dipa suruh kacau kita punya hidup'

Adakah premis handak di ugah hulu?
( mainjam surahan TS Nordin Kardi)

Smile mypbm

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by kurenggg on Fri Jun 19, 2009 12:54 pm

jins shamsudin kada suah kerasukan....


ahaks korek telinga

kurenggg
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 134
Points : 134
Join date : 18/06/2009
Location : Tg Karang

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Fri Jun 19, 2009 12:59 pm

Auma wrote:Ulun gin minat tajuk ni Tuan Sarjan ai.

Mambawai quote dari thread yang lain

' Memang jin dan setan memang wujud tapi dipa dalam dimensi yang laen. Dipa kada kawa mengacau kita melainkan kita seorang yang memuja, memomok, membesar besarkan, membayangkan, meng-ilusikan, memberi berbagai gelaran dan mehiau dipa suruh kacau kita punya hidup'

Adakah premis handak di ugah hulu?
( mainjam surahan TS Nordin Kardi)

Smile mypbm

bantai belasah la l/klp!!!!mana mana pon jadik

cakap!!!cakap!!!!kenapa hang tak cakap????



~Atong~bila terlalu banyak peraturan jadinya birokrasi
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Msj on Fri Jun 19, 2009 2:10 pm

Ada histeria ni kita itihi macam main2 diulah2.. ada lah lalaki kana histeria jua.. kadada pangalaman bab ini.. research

Msj
Leftenen Muda
Leftenen Muda

Posts : 776
Points : 808
Join date : 22/05/2009
Age : 53
Location : Ampang, Selangor

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by **ejaaj** on Fri Jun 19, 2009 2:47 pm

pernah terjadi kes hiseria kat asrama sekolah eja suatu ketika dahulu....

suatu pengalaman yang tak dapat dilupakan...

macamana ia terjadi dan bagaimana ia bermula tidak diketahui....

ada yang kata ternampak bayang seperti org tua bermuka hodoh....

entah eja tak leh komen sebab eja tak nampak...

**ejaaj**
Pegawai Waran I
Pegawai Waran I

Posts : 661
Points : 686
Join date : 27/05/2009
Age : 41
Location : serdang

Back to top Go down

his te ria

Post by hasbima@abe on Fri Jun 19, 2009 5:35 pm

salam eja
mun kada silap .....histeria ni salalu menyerang org babinian...nang lamah guluk
lambui..air espi...insaalah salamat

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by CIKANG_LASTIK on Fri Jun 19, 2009 5:41 pm

histeria = H + i + S + T + E + R + I + A ... bujur lah.... berilaan hajak lah... korek telinga

CIKANG_LASTIK
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 499
Points : 503
Join date : 10/06/2009
Location : Dunia Digimon

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by waw on Fri Jun 19, 2009 6:07 pm

mun handak taho histeria ka kadak.......


ca am di suruh kakawanan hindu manabur habu mayat


ka rumah orang.......(contoh* Rumah Atong ka)

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by CIKANG_LASTIK on Fri Jun 19, 2009 7:16 pm

timbai hajak ka dalam parit... kawak lah.. org yang histeria tuh korek telinga

CIKANG_LASTIK
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 499
Points : 503
Join date : 10/06/2009
Location : Dunia Digimon

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Fri Jun 19, 2009 8:15 pm

dah sembilan replies

tapi dikde yang menjawab tajuk, maen sipi sipi ja

takkan orang yg harat harat kadak suah mendengaq histeria??????


wa maseh wat kajian lagik, takut kalu silap tulis kena hentam la pulak!!!

mungkin minggu depan wa kuar citer, jeng jeng jeng!!!



~Atong~dikde rumah lagik
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

his te ria

Post by hasbima@abe on Fri Jun 19, 2009 8:42 pm

selalu menyarang orang melayu islam
lamah samangat-lamah guluk jar banjar...kurang keyakinan
mudah berputus asa....hilang pedoman
kurang sabar...tak tahan ujian
kecelaruan minda---fikiran kusut....me mendam rasa..
rasa rendah diri.....
memang di ganggu makhluk halus...sebab syaitan boleh masuk ke akal dan hati manusia...tidak sihat otak tak cukup oksigen


wallahualam

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Mon Jun 22, 2009 5:34 pm

wa sedang berusaha bersungguh sungguh untuk mengarang citer histeria ne.

tapi mepaa yang prespektif sainsnya blom lengkap, doktor cuti sakit



~Atong~bedebaq beb kalu dekat dateline
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by UmaYani/UY on Mon Jun 22, 2009 5:53 pm

takoni doktor cinta Atong ai... Smile

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Mon Jun 22, 2009 6:18 pm

doktor cinta??????

dimana????

gua tengok forumer ada doktor???doktor aper yek???

doktor ayam

doktor gigik ker

doktor duit????ngeh ngeh ngeh




~Atong~doktor komputer
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by UmaYani/UY on Mon Jun 22, 2009 6:24 pm

kita ada duktor BM di Rawang... Atong pinandu ai luko...

Smile

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Mon Jun 22, 2009 6:30 pm

penandu penandu

ya ya ader dalam list hehehehe

wa penandu semua

hinduk pon penandu

wa penandu orang, orang kadak penandu gua mepaaaa


~Atong~bisa bikin orang histeria
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Amat Abon on Mon Jun 22, 2009 7:57 pm

amun ulun pinandu pang ? napa handak mabalajaie ulun?

cindul pulut gin jadiam, mun mainta mee mastan ghani, kajajauhan, mamat rock macam atong tak rugged
PBM la makan mee

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by waw on Mon Jun 22, 2009 8:07 pm

Abon balanja dia makan cendol jagong jadiam......

Abon nang patama pinandu

aku nang kadua ha ha ha

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Dandan Setia on Mon Jun 22, 2009 10:12 pm



"Maraha diri kita dikalumbuni misteri"


best

Dandan Setia
Mejar
Mejar

Posts : 1116
Points : 1203
Join date : 23/05/2009
Location : Epoh, Pirak

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by waw on Mon Jun 22, 2009 10:20 pm

Bukan kah urang anom suka mahiut darah di leher ha ha ha

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by UmaYani/UY on Tue Jun 23, 2009 10:06 am

yang katuju mahiut darah tu langsiur.....rambut panjang mangarbang...tarbang ka sana sini...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Tue Jun 23, 2009 12:31 pm

Histeria, atau kesarungan

Dari perspektif mistik:

Ialah sejenis kehantuan yg disebabkan rasukan atau ketaguran jin, hantu atau roh. Biasanya berlaku ditempat diam beramai ramai seperti diasrama.

Mereka yang terkena hysteria akan meulah perlakuan ganjil seperti bekuriak, behalulong, menangis, mengongoi atau besurah yang pelik pelik.

Cara rawatannya ialah tangkap orang yg kena hysteria lalu dijampi supaya jin atau hantu yang merasuk keluar badan. Cara menjampi ada bermacam macam.

Mangsa kemudian kena bepantang, dan kena berjumpa semula perawat untuk dijampi, diberikan ayat ayat dan petua untuk dijadikan amalam pendinding.

Perawat juga akan menjampi, menangkal, memagar, membuang benda/hantu/roh/ jahat sekitar kawasan asrama tersebut agar jin dan hantu tidak mengulangi perbuatannya.


Dari perspektif sains perubatan:

Istilahnya mass hysteria. Tejadi pada orang orang yang diam ditempat bekumpul kaya di asrama dan kilang, biasanya remaja bebinian yang lemah pehatian dan bepersonaliti histrionic.

Sebab terjadinya hysteria berbagai bagai.

Mereka boleh mendapat samada depresi/kemurungan akibat masalah seperti incest, pergaulan bebas lelaki wanita, adjustment disorder penyesuaian diri seperti masalah kekeliruan memilih pedirian seperti kumpulan agama, peer pressure dll. Boleh jadi juga mereka mula atau telah mendapat sakit jiwa seperti schizophrenia, manic dan anxiety. Ada juga kes mangsa ialah orang yang ada sakit fizikal seperti demam dan jangkitan otak.

Makanya perlakuan hysteria hanya manifestasi (simptom) kepada penyakit di atas.

Seorang individu akan memula’ik perlakuan hysteria. Satu atau dua orang lain yang ada pehatian seperti individu utama akan mengikut (Individu utama dan mereka ini dipanggil index). Jika tidak terkawal, ramai lagi yang berada dikawasan yang sama akan mengikut perlakuan tersebut (ini pengikut saja, bukan index).

Cara rawatan ialah dengan kenalpasti lalu menangkap beberapa orang index. Index ini akan dirawat segera, doktor akan mengenalpasti masalah dan diberikan rawatan kaunseling dan ubat segera dilapangan.

Bila sudah stabil, semua index mesti dibawa kepada doktor pakar jiwa untuk rawatan susulan dihospital atau klinik, lalu dirawat mengikut diagnosisnya.

Semua pengikut pula mesti diasingkan dengan segera dengan mehantar balik ke rumah selama seminggu.

Masalahnya di Malaysia ne, tiada system 'field doctor' iaitu doktor yg boleh dipanggil turun padang, yg mau tulak ke asrama. Doktor swasta selalunya kadada masa nak tulak, atau meilak dari tulak sebab kurang pengetahuan hal tu tih.

Itu pang ustaz atau bomoh biasanya meambil tugas merawat hysteria.



~Atong~suka belajar dan memahami
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Atong on Tue Jun 23, 2009 4:35 pm

sowi yek, gua pakai bahasa english

ala pelayar internet musti pandai english kan


incest=sumbang mahram
peer pressure=masalah rakan sebaya
hysterionic personality=1
schizophrenia=2 (gila kot)
manic=3 (sejenis gila jua)
anxiety=4

yg nei wa pon kadak tapik faham!!!!!
tapi tengok makna kat google search atau wikipedia ja



~Atong~bahasa bombastik lawak slapstik hehehehe
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Banjarman on Wed Jun 24, 2009 11:03 am

Umai alih, takipik aku mambaca karangan ikam Atong ai! Anak sipa lah hangko si Atong nia, paharatan banar kuliat.

Dimapagin, sakok bujur ai apa nang dikarang sidin pasal histeria nia, kadida nang bingkoknya. Dimanang sakok manciduk maklumat...sapalih tu aku gin kada pati mahir juha ai...

Ayuha...panya pang amun sahibar mamandir manambahi pengetahuan.




Barilaan

Banjarman
Gurkha

Posts : 19
Points : 25
Join date : 24/05/2009

Back to top Go down

Re: Apa itu Histeria

Post by Sponsored content Today at 7:47 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum