PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

View previous topic View next topic Go down

PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by APAI on Thu Jul 09, 2009 10:27 pm

Assalamualaikum.

My dear kulaans,

Memandangkan semalam udah diumumkan kaputusan kerajaan mengenai Bahasa Inggeris ni, I would like to know yours point of view. Anybody?

My personal point of view. Frustrated... because I love the subjects to be taught in english.

Thanks and regards

APAI

APAI
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 180
Points : 189
Join date : 22/05/2009
Location : Miri

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by hasbima@abe on Thu Jul 09, 2009 10:36 pm

apa lak nak frust
kan bm tu bahasa ibunda
mun ako jadi menteri pelajaran
bahasa banjar jadi subjek pilihan

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by APAI on Fri Jul 10, 2009 9:09 am

Personally aku kada kisah medium pembelajaran tu English atau Bahasa. Yang panting anak tu mesti rami belajar dan paham napa yang diajar. Pencapaian akademik 'over' cemerlang bukan ukuran tagal jangan la mangkuk bangat....kehhh3.... Yang aku niringlaa, kalau anak skor kawitan yang arai labih...meaning kepuasan tu lebih kepada umak ayah dipa berbanding anak. Anak aku pun skor jua...Bm hancus... tagal aku usaha lebih la utk BM dia. Kalau average scorenya tu patut padan, aku dah arai....tagal dia mmg kada puas hati kalau markah dia kurang elok. Dia kada taho yg bapanya dulu gin suah kutip no 40 lebih....kehhh3..... Asaannya aku pandai luko.....

hmmm...... aku ni saja handak niring pro & con nya....

APAI
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 180
Points : 189
Join date : 22/05/2009
Location : Miri

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Diang Lara on Fri Jul 10, 2009 10:15 am

Hai Apai...Salam dari DL

DL pun sama juga sependapat dengan Apai tentang issue BM/BI ni. Jika dilaksanakan samada dalam BI atau BM, pastinya ada pro and contra nya.

Mungkin juga elok diteruskan supaya anak2 Melayu kita membiasakan diri dengan penggunaan bahasa inggeris. Nanti bila belajar diperingkat kolej akan mudah jadinya.

Berdasarkan pengalaman DL yang dulu belajar dalam BM, struggle juga untuk survive di peringkat kolej bila buku rujukan dalam bahasa Inggeris. Lagipun skrg ni rata2 kompeni besar melihat kemampuan dalam bahasa inggeris sebagai salah satu syarat kelayakan dalam mengambil pekerja.

Tapikan ada juga kawan2 DL kat opis ni yang excellent dalam pelajaran dan juga english tapi duduk di takuk tu juga sebab semangat kerjaya mereka tak sama seperti semangat masa belajar. Mereka berasa selesa dengan apa yang ada tapi tak berminat meneroka dunia pekerjaan ditempat lain. Yang pastinya sapa yang berani melompat tempat kerja akan berkembang kerjaya mereka.

DL ni tak pandai English tapi nasib baik dapat keje. Tau perkataan yes no alright thank you, I love you.

albino albino

Diang Lara
Prebet

Posts : 63
Points : 63
Join date : 09/07/2009

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by UmaYani/UY on Fri Jul 10, 2009 11:31 am

Apa2 gin kerajaan kita dah ulah kaputusan...
yang jadi mangsa anak2 kita...hanyar nak batatih balajar
Math & Sains dlm BI dah kana tukar dalam BM pulang...

Kalau soalan pariksa dalam dwi bahasa ako sokong....BI & BM.
mun anak2 kada paham soalan dlm BI, sakurang2nya hingkat
paham mun ada BM...
kita uma ayah kakanakan ni baharap bangat pelaksanaannya kina
hingkat mambantu anak2 kina yang banyak kaciciran dlm subjek
Math & sains ni...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by APAI on Fri Jul 10, 2009 12:30 pm

Wahini ni aku kada pati maandak harapan yang tinggi ka anak2 ko tu.... just let them be kakanakans.... awaq wagas, manurut surah kawitan, mao mengaji n hepi. Kada jua mengharap dapat tempat belajar yang bagus, kedudukan or gawian yang bagus masa hadapan kaina. Tuhuk usaha labih2 (read overtension) untuk barang yang tak muncul tiba gin meulah minik kapala jua. Ilah pengajian anak2 di masa hadap tu... kita menabung la sikit napanya yang mampu (tu gin dah kira usaha), kada mayo kaina ulah pinjaman dan berdoa semoga dimudahkan perjalanan mereka.

Expect the unexpected..

my non sense

APAI
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 180
Points : 189
Join date : 22/05/2009
Location : Miri

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by RATUDUYUNG on Fri Jul 10, 2009 11:17 pm



RD nih lagi minik kepala.
mun ada urang ba'surah bi(mat salih)atawa manulis bi.
kada paham sepatah haram pong....
hahahaha...

gatal

RATUDUYUNG
Mejar
Mejar

Posts : 1320
Points : 1380
Join date : 25/05/2009
Age : 96
Location : Sentul W. Persukutuan KUALA LUMPUR/Asal BKT. MERAH TAIPING PERAK.

http://tagged.com/ratuduyung

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by waw on Sat Jul 11, 2009 12:49 am

oh RATUUUU


Kada taho bahasa Inggeris tak pa


Janji hang taho Banjar kira okey la tu......

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Auma on Sat Jul 11, 2009 12:54 am

kasian kakanakan dari kampung

Uma ayah kada taho bahasa Ingris.

Soalan math darjah satu gin ngalih amun kada faham basa ingris.

Ka sapa handak batakun??.

Kalau uma ayah yang kaya di sia hingkat jua malajari anak2.

Ulun....... boleh mimpi n bafikir dlm basa banjar.

Basurah malayu inguh Banjar

Amun marah hanyar 'in English'.

Hehe

Very Happy

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by waw on Sat Jul 11, 2009 1:16 am

mun kaitu anak andika mamahami tiga bahasa sakali gus........bagus bagus

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Auma on Sat Jul 11, 2009 1:19 am

Amun anak ulun

basa banjar F9

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by waw on Sat Jul 11, 2009 1:21 am

F9 kada apa.......janji ia mangarti maksud kuitan......

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by *ROSMAH* on Sat Jul 11, 2009 2:47 am

Nasib baik anak bungsu kak ros dah tingkatan 4, kadada masaalah dalam BM atau BI..
Tapi ujar nya di sekolahan T'ganu nya wahini, orang kada bisak bangat ba surah BI macam sakolah nya di Batu Pahat dahulu..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by hasbima@abe on Sat Jul 11, 2009 8:14 am

2012 ppsmi berakhir
math awan sain guna bahas melayu

spm wajib lulus English
sabanar nya pandai banyak bahasa ni bagus
tu nang ada elaun bahasa dalam perkhidmatan awam


768lav

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by akuminik on Sat Jul 11, 2009 8:30 am

aku tak kisah nak ajar dlm bahasa apa pun.. yg aku pertikaikan ialah CARA buat keputusan.. CARA menyelesaikan masalah.. CARA berfikir.. CARA berpuashati.. bukan APA tapi CARA.. bukan kuih CARA berlauk..



bukan hanya cara KERAJAAN atau cara PEMBANGKANG tetapi juga cara ORG MELAYU..



kita tak boleh dapat keputusan yang berbeza dengan menggunakan cara yg sama..

kita nak org melayu maju kononnya, tapi kita tanak ubah cara kita melakukannya..

itu ironi org melayu..

akuminik
Guest


Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Atong on Sat Jul 11, 2009 10:10 am

umpat mendengaq jadiam



~Atong~kalu otak okek ditimbai kelaut jadik pulau, ditimbai kepucirin tumbuh puhun
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Auma on Sat Jul 11, 2009 5:15 pm

Aii Tuan Atong

cukup wan mandagarakan haja??

ulun ...teruskan bakawad

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by hasbima@abe on Sat Jul 11, 2009 10:35 pm

mandangarakan tu ma rekod tu ah
jaga kina ia manyambur
kalah api dragon
ba api muntung

786lav

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: PPSMI - MINIK KEPALA KAKANAKAN

Post by Sponsored content Today at 7:47 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum