Jutawan Kelisa atau Arowana

Page 2 of 12 Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Fri Sep 04, 2009 11:11 am

pintar gak hang nei don!!!

juai spare part to ader ker kaitan ngan jutawan kelisa???


~Atong~

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Fri Sep 04, 2009 12:09 pm

Jual spare part tu tak ade kene mengena dengan jutawan kelisa cuma teknik generate duit mungkin sama. Macam ading ipar ko hari tu,mula2 manukar ikan arowana silver haloi RM200 ,dikaji , maharagu hingga ganal(2 tahun) dijual dapat RM7000. Ditambah RM500 dapat manukar 3 ekor ikan Red Arowana/golden . Wahini ada labih 10 ikung yang matang (2 tahun labih).Amun saikung RM10 ribu bermakna asetnya paling kurang RM100 ribu. Dah masuk kolam amun bahintalo 50 ikung x RM1500 =RM75 ribu bahagi 2 awan tokeh kulam =RM35 ribu,lumayaan tuh.Ako bagawi bamatian hanak dapat duit salapuk kada hingkat

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Fri Sep 04, 2009 1:01 pm

oooo

ingat hang nei jutawan kelisa

pesal hang begawik bematian

bela ler ikan kelisa????


~Atong~sekali lapuk gugur selapuk
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Fri Sep 04, 2009 4:02 pm

tengok ja....
sapa yang jadi jutawan.....dulu

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Fri Sep 04, 2009 4:29 pm

yezzz

kia tengok sipa yang kena!!!!


~Atong~kalu jutawan rupiah berataan pang jutawan
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Sat Sep 05, 2009 7:43 am

Konsep Pelaburan
Pelabur akan membeli induk ikan arowana dari
syarikat dan ditempatkan di dalam sebuah kolam milik syarikat. Setiap
kolam akan ditandakan dengan nombor dan setiap induk mempunyai chip
bernombor di dalam badan untuk mengelakkan ikan daripada hilang. Induk
tersebut akan dipelihara oleh pihak syarikat itu sendiri dan segala kos
makanan dan lain-lain akan ditanggung oleh syarikat. Pelabur hanya
menunggu hasil yang akan diperolehi daripada induk-induk yang
dipelihara.

Semasa hasil hendak dituai, pelabur akan
dipanggil untuk membuat pengiraan hasil bersama. Hasil tuaian akan
dibahagi sama rata iaitu 50:50 antara pelabur dan syarikat. Telur atau
anak ikan yang dituai akan dipelihara dahulu oleh pihak syarikat
sehingga anak ikan mencapai saiz 3 atau 4 inci. Kemudian anak ikan akan
dijual dan hasil jualan akan diberikan terus kepada pelabur. Urusan
jualan akan diuruskan sendiri oleh pihak syarikat, jadi pelabur tidak
perlu risau mengenai urusan jualan anak ikan. Harga anak ikan
ditetapkan oleh pihak syarikat mengikut harga semasa anak ikan di
pasaran.

Selepas tamat tempoh perjanjian, pelabur boleh
memilih untuk mengambil induk untuk dipelihara sendiri, menjual induk
tersebut atau menyambung perjanjian dengan menandatangani surat
perjanjian baru. Sekiranya pelabur memilih untuk menjual induk
tersebut, pelabur akan mendapat kembali 100% modal yang dibayar dulu
atau mungkin lebih sekiranya semua induk masih hidup. Sekiranya pelabur
ingin menandatangani perjanjian baru pelabur tidak perlu membayar
apa-apa dan segala urusan penjagaan induk akan dijalankan seperti biasa
seperti sebelumnya.
Sesiapa yang berminat untuk membuat pelaburan dalam penternakan ikan kelisa sila email ke saadon_06@yahoo.com


Last edited by Don on Sat Sep 05, 2009 8:09 am; edited 2 times in total (Reason for editing : membujuri)

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Sat Sep 05, 2009 9:21 am

kelisa to pelahap makan kot????

berapa kos makan dia????

kos antikulat

racun

kos itu ini



~Atong~kena kira gak to
atong atong atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Sun Sep 06, 2009 8:01 am

Salam semua maklumat lanjut PELABURAN PENTERNAKAN IKAN KELISA boleh lawati http://www.dapat.net/arowanadragonfish .

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Thu Sep 10, 2009 5:02 pm

kinak ler

mon lanjut umoq!!!!

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Thu Sep 10, 2009 7:58 pm

A M lawas hudah ma ingun kalisa..........

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Thu Sep 24, 2009 11:23 pm

kawan ku ada-i kelisa
taga motokah..kalisa jar

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Fri Sep 25, 2009 1:07 am

Ramai jua kulaan nang jadi Jutawan leh......

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Fri Sep 25, 2009 7:59 am

lagi ramailagi baik
mamartabatkan urang banjar

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by angahmiji@AM on Fri Sep 25, 2009 10:15 am

Mun talalo banyak urang business ikan arowana ni koloko labih penawaran dari permintaan, jatuh harga, imbaham modal ka mana, untuk tarak., gulung tikar jar urang.

angahmiji@AM
Mejar
Mejar

Posts : 1182
Points : 1190
Join date : 22/05/2009
Location : AU 3/8, KERAMAT AU, HULU KELANG, KL

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Fri Sep 25, 2009 10:21 am

biasa lah haji-i
tangah hot..macam flower horn dulu
baratus ribu harga
imbah tu turun hampai RM 5.00
banyak nak ta duduk kada bangun-bangun lagi hampai wahini

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Fri Sep 25, 2009 4:44 pm

amun bisa mamasarkan sendiri......okey jua...

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

q

Post by hasbima@abe on Fri Sep 25, 2009 5:21 pm

tapaksa dah mun handak capat laku
kana ulah pamasaran saurang
link mau banyak
line mau clear


Last edited by hasbima on Fri Sep 25, 2009 5:21 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : 1)

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Sat Sep 26, 2009 6:06 pm

pada 24/9/09 hari khamis nireng ikan ading ko nk havest(buka mulut) tapi tak ada rezeki lagi baru masuk bulan 4 tadi insyallah 2 bulan lagi buka mulut ikan kut ada anak

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by angahmiji@AM on Sat Sep 26, 2009 11:53 pm

Balum ada razaki, mun hudah ada kaino saikong induk laki mangulum anak parak 20 ikong, saikong RM 600.00 berapa kalau 20 ikong.

angahmiji@AM
Mejar
Mejar

Posts : 1182
Points : 1190
Join date : 22/05/2009
Location : AU 3/8, KERAMAT AU, HULU KELANG, KL

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Sun Sep 27, 2009 12:34 am

mudah mudahan manjadi.......


kalisa A M kada bahintalooo kah ha ha ha

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Mon Sep 28, 2009 10:23 am

Terbaru aku dan ading ipar tangah buat perancangan untuk kita yang kurang mampu nk bala kelisa secara indukmatang boleh secara sedikit2 terpulang kepada budget. kalau Ok nanti ako madahkan ataul lawati http://www.dapat.net/bukitmerahdragonfish

TERNAKAN IKAN AROWANA SECARA PAWAH

Pakej Jangka Panjang (Antara RM250-RM2500 Seekor)

- Pelabur tidak terikat dengan syarikat yang menjaga ikan
tersebut sehingga mencapai umur 2 tahun(matang).
Ikan boleh diambil atau diberikan kepercayaan kepada pihak kami untuk
memperkenalkan kepada tuan kolam dijadikan induk untuk pembenihan.

- Untuk pakej jualan tiada syarat minima ,pelabur
sekurang2nya perlu membeli seekor ikan dari pihak syarikat dan dijaga dengan
dikenakan kadar yang ditetapkan sehingga mencapai umur pramatang
1 – 1 ½ tahun
atau matang 2 – 2 ½
tahun.


- Makanan ikan atau penjagaan dikenakan sepanjang tempoh
penjagaan dengan kadar RM50-RM100 seekor untuk
sebulan sehingga tempoh yang ditetapkan.

- Jualan ikan tersebut bergantung kepada persetujuan tuan
punya/pelabur samada ingin menjual ikan yang pramatang atau matang.

- Jika pihak pelabur ingin ikan tersebut dijadikan induk matang /pembenihan (Pelabur perlu mempunyai 10 pasangan(10 jantan 10 betina) )pihak kami akan menguruskan dengan tuan punya kolam. Hasil yang diperolehi antara pelabur dengan tuan punya kolam 50:50 .Hasil yang didapati oleh pelabur hendaklah dibahagi 50:50
atas daya usaha penjagaan dan pengurusan dengan tuan punya kolam.

- Pihak kami tidak bertanggung jawab dengan kematian ikan yang berlaku atas masalah teknikal atau penyakit, tetapi pihak kami sentiasa memastikan ikan yang dijaga berkeadaan baik dan sihat .


Pakej Jangka Pendek Breeding/Pembenihan(Antara
RM4600-RM50000 untuk 20 ekor)


- Harga semasa anak ikan arowana x 20 ekor x (RM50-RM100)
x 30 bulan sehingga tempoh matang(2 tahun)

- Pelabur atau tuan punya perlu membuat perjanjian dengan
syarikat yang mempunyai kolam yang disyorkan untuk tujuan pembenihan

- Hasil yang diperolehi pelabur 50:50 dengan tuan punya kolam. Manakala pelabur perlu membahagikan 50:50 dengan pihak kami atas daya usaha penjagaan dan
urusan pelaburan. Seeloknya nama pihak kami perlu diletakan pada perjanjian
pihak pelabur dengan tuan punya kolam untuk 50:50 atau bergantung kepada
persetujuan ,ianya akan dinyatakan pada awal penjagaan anak ikan arowana.

- Pihak kami tidak bertanggung jawab atas kematian anak ikan semasa tempoh penjagaan.

- Pihak pelabur perlu mengantikan ikan yang baru jika berlaku kes kematian. Bagaimanapun pihak kami sentiasa memastikan ikan sentiasa berkeadaan baik dan sihat.

- Kos pelabur kurang jika dibandingkan pelaburan induk matang cuma masa yang diambil agak lama sedikit.

Contoh Pelaburan(Satu kolam/20 ekor)

1)Jika beli Induk matang Malaysian Gold RM14,000 x 20 = RM280,000

Jika beli dan upah Penjagaan kepada kami dari anak ikan Malaysian Gold
RM2500(harga seekor) x 20 ekor x RM50 (bayaran penjagaan) x 30bulan = RM80,000(penjimatan RM200,000) / boleh dapat 3 kolam(60 anak ikan). Setelah
matang baru dimasukan kedalam kolam.

2)Jika beli Induk Matang Highback Golden RM8,000 x 20 = RM160,000

Jika beli danupah Penjagaan kepada kami dari anak ikan Highback Gold
RM600(harga seekor) x 20 ekor x RM50 (bayaran penjagaan) x 30bulan =
RM42,000(penjimatan RM118,000) / boleh dapat 3 kolam(60 anak ikan). Setelah
matang barudimasukan kedalam kolam.

3) Jika beli Induk Matang Banjar Red RM2500 x 20 = RM50,000

Jika beli dan upah Penjagaan kepada kami dari anak ikan banjar Red
=RM230(harga seekor) x 20 ekor x RM50 (bayaran penjagaan) x 30bulan =
RM34,600(penjimatan RM15,400). Setelah matang baru dimasukan kedalam kolam.

Makluman!!!!

Harga yang disebutkan diatas berdasarkan masa pengiraan masa ini dan boleh
berubah dari masa kesemasa tetapi mungkin tidak melebihi ±10%.


Last edited by Don on Mon Sep 28, 2009 11:41 am; edited 1 time in total (Reason for editing : membujuri)

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Mon Sep 28, 2009 10:34 am

Don, talipon aku, aku minat jua hal arowana ni, 019 2106772

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Mon Sep 28, 2009 11:43 am

Salam Amat Abon Insyallah kalau dah Ok nanti ako madahkan dan edit dalam forum ni. Nipun perancangan dibuat masa bulik raya td di Semanggol . Buat masa ni tempat yang ada kada mayuk untuk diiguni dirumah


Last edited by Don on Mon Sep 28, 2009 12:05 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : membujuri)

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Mon Sep 28, 2009 2:32 pm

tarima kasih marespon

" If there is an opportunity, you better take it
If you don't, someone else will.... "

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

PERMATA TASIK MERAH DIMAJALAH 3

Post by Don on Thu Oct 01, 2009 8:50 am

Salam kulaan jangan lupa meniring Majalah 3 diTV3 Sabtu ni 9.00 Malam ada mengenai arowana/kelisa "Permata tasik Merah", Tungguuuuuuuuuuuuuuuu...........

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Sponsored content Today at 8:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 12 Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum