EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Auma on Wed Jul 28, 2010 12:46 pm

1. Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan
membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar
oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar
mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim



2. Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak
kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.'-Riwayat Ahmad

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Wed Jul 28, 2010 4:13 pm

donia hari ney

mon kadak menipu, kena tipu

mon kadak menjajak, kena jajak

mon kadak rasuah, dapat kuah

mon kadak meambil, kena ambil

mepaaaa

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by waksab on Wed Jul 28, 2010 11:14 pm

Ziarah Ramadhan adalah sebuah program yang dijalankan setiap tahun sempena bulan Ramadhan oleh Yayasan Keusahawanan Sosial (YKS). Program ini merupakan satu lagi usaha kami bagi mengajak masyarakat untuk lebih mendekati golongan yang memerlukan.

Kepada anda yang ingin menyumbang kepada golongan yang kurang bernasib baik seperti anak-anak yatim, miskin dan anak terbiar sempena bulan Ramadhan yang mulia ini maka kami sangat mengalu-alukan.


HUBUNGI KAMI DI :
TALIAN ZIARAH RAMADHAN 012-2968649 atau email info@yks.org.my


Terima kasih

PANDUAN MENYUMBANG SECARA ONLINE :


MELALUI MAYBANK2U

Sumbangan boleh disalurkan melalui MAYBANK2U kedalam akaun KHIDMAT NURHIKMAH 564306010030 , letakkan alamat email presiden@yks.org.my.



MELALUI CIMB ONLINE

Caranya ialah :

1. Login ke https://www.cimbclicks.com.my/
2. Pilih Pay Bills
3. Pilih Akaun Anda (Payment From)
4. Pilih Payment To >> Payee List
5. Pilih Yayasan Pembangunan Nur Hikmah
6. Masukkan Nama Anda (optional)
7. Masukkan Contact No. (optional)
8. Masukkan Jumlah
9. Tekan Submit


MELALUI BANK ISLAM ONLINE
Langkah membuat sumbangan melalui Bank Islam Online

1. Sila pindahkan kedalam akaun MayBank KHIDMAT NURHIKMAH 564306010030

2. Payable To or Beneficiary Name: KHIDMAT NURHIKMAH Company Registration No. or Beneficiary ID: 001651301-V .

3. Letakkan alamat email : presiden@yks.org.my
__________________________________________________________________


-------------------------------------------------------

YAYASAN KEUSAHAWANAN SOSIAL MALAYSIA (YKS)
No. Pendaftaran : 646393-A
No. 16-3, Jalan Mesra Niaga,
Taman Mesra,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.

HOTLINE 24 JAM : 1700 800 020
Fax :03-87332967
Laman web : www.yks.org.my
EMAIL : presiden@yks.org.my

Yahoo Group: http://groups.yahoo.com/group/yks/
--------------------------------------------------------------
AMARAN :

Pihak Biro Kebajikan Yayasan Keusahawanan Sosial TIDAK PERNAH melantik mana-mana pihak atau mengeluarkan surat kebenaran atau apa-apa surat rayuan kepada pihak ketiga bagi memungut derma atas nama Yayasan Pembangunan Nur Hikmah atau Khidmat Nur Hikmah atau Yayasan Keusahawanan Sosial. Sebarang sumbangan hendaklah dibuat terus kepada Yayasan Pembangunan Nur Hikmah samada melalui cek atau secara online ke Akaun Maybank 564306010030.

Sebarang kemusykilan atau pertanyaan sila email kepada presiden@yks.org.my atau telefon 012-2968649 (24 jam) .

waksab

Posts : 1
Points : 1
Join date : 07/02/2010

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Thu Jul 29, 2010 4:22 pm

Salam,

Cerita ni ada kebenarannya, cuba kita imbas kembali peristiwa yang sama
telah berlaku keatas Puteri Diana yang bercinta dengan lelaki muslim.
CIA yang menjadi tali barut Yahudi memang cukup licik dalam hal2 ini.
Mereka sanggup untuk melakukan apa sahaja untuk memburuk dan menghentikan
sebarang usaha dakwah, tambahan pula bintang seperti Puteri Diana dan MJ
mempunyai jutaan peminat/pengikut diseluruh dunia.

Sebab itulah, ada puak dan kumpulan yang dianggap pengganas oleh Amerika
sanggup menggadaikan nyawa mereka untuk memusnahkan rangkaian kepentingan
Amerika/Yahudi. Betapa gobroknya mereka ini, mereka sentiasa menafikan
kebenaran dan Al-Fatihah untuk Mikael.

Konspirasi Kematian Michael Jackson

Michael Jackson (MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak
hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong
gerakan-gerakan
amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan
bermacam-macam lagi.

Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan
hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang
lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian
ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia
membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan
gembira di situ.

Sila baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca tentang konspirasi
pembunuhan Michael Jackson. Namun MJ telah membuat satu keputusan yang
bakal memberikan
impak yang sangat besar di dalam hidupnya. Melihat kehidupan dan
ketenangan yang dimiliki oleh abangnya (Jermaine) setelah memeluk Islam,
MJ telah membuat
satu kenyataan gempar di satu press conference pada tahun 1989.

"Saya telah melihat Islam di dalam abang saya, saya telah membaca buku
tentang Islam dan suatu hari nanti saya mahu rasakan ketenangan dan
keamanan Islam itu".
Sejak kenyataan itu hidup MJ tidak sama seperti dahulu lagi. Dituduh
berasmara dengan kanak-kanak, ditambah dengan pandangan-pandangan negatif
daripada media Amerika Syarikat, membuatkan MJ berada di tahap tertekan.
Semua ini dilakukan agar peminat-peminat MJ melihatnya sebagai satu ikon
yang gagal seterusnya membuatkan influence MJ berkurangan.

Melarikan diri daripada tekanan pihak Media USA, MJ telah tinggal di
England selama beberapa tahun. Di England, MJ berkawan rapat dengan Yusof
Islam, Dari Yusof Islam, MJ belajar serba sedikit tentang Islam. Malah
semasa di England , MJ telah berkawan rapat dengan seorang pencipta lagu,
Zain Bhika yang telah menciptakan lagu "Give Thanks To
Allah" khas untuk dinyanyikan oleh MJ bila-bila masa dia bersedia..

Semasa kes asmaranya dengan kanak-kanak dijalankan, MJ telah melarikan
diri dan menetap di Bahrain . Di sana dia menjadi tetamu khas kepada anak
Sultan Bahrain . Di sinilah MJ mula mendalami Islam. MJ belajar
sembahyang, baca Al-Quran dan macam-macam lagi selama 3 tahun.. Akhirnya
pada November 2008, MJ pulang ke Los Angeles dan
membuat majlis memeluk Islam secara rasmi di rumah kawan karibnya. Pada
December 2008, MJ telah pun pergi menunaikan haji bersama Sultan Bahrain
dan anaknya..

Untuk konsert terakhirnya, MJ mempunyai agenda yang tersendiri. Dia
memaklumkan yang ini adalah konsert terakhirnya dan berhasrat untuk
mengumumkan yang dia adalah seorang Muslim. Malah MJ juga mahu
menyanyikan lagu Give Thanks to Allah pada konsertnya tersebut bersama
Yusof Islam. Sebab itulah MJ memilih London sebagai tempat konsert
terakhirnya bukannya di USA kerana takutkan pihak berkuasa USA . Pada
12.30 25 June, MJ memeluk managernya dan mengucapkan selamat malam. MJ
berkata " Selepas berlatih selama 2 bulan akhirnya saya dah bersedia
untuk konsert ini".. Selepas melambaikan tangan dan mengucapkan selamat
malam, MJ pun pulang ke hotel. Tapi kira-kira jam 2.26 pagi, MJ didapat
telah meninggal dunia..


Semasa 911 dihubungi, banyak soalan yang ditanya seolah-olah mereka tak
tahu siapa itu MJ dan di mana MJ berada. Nampaknya ada pihak yang cuba
melengahkan masa bantuan tiba Tambah pelik bila pihak hospital mengatakan
hasil autopsy hanya boleh diperolehi selepas 2 bulan sedangkan teknologi
sekarang dah bertambah canggih.

Oleh kerana itu, keluarga MJ telah pun mengupah private doktor untuk
membuat autopsy kepada MJ. Keputusannya dikeluarkan hanya selepas 4 hari.
Ternyata MJ mati kerana terlalu banyak dos anaethestic, satu ubat yang
mampu membuatkan jantung berhenti berdenyuti jika diambil secara
berlebihan. Satu keputusan yang tidak diwar-warkan di media ialah perut
MJ tidak mempunyai langsung ubat ini. Tapi darahnya dipenuhi dengan ubat
tersebut. Malah badan MJ dipenuhi dengan kesan suntikan seolah-olah ada
orang secara paksa menyuntik ubat tersebut ke dalam badan MJ.


Dalam CNN semasa diinterview, Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama
telah mengeluarkan satu kenyataan yang agak pelik. "Saya suka MJ... Saya
membesar mendengar lagunya. Ia satu kehilangan yang besar tapi saya jamin
tiada konspirasi dalam kematiannya" . Pelikkan kenapa seorang Presiden
beria-beria cakap tiada konspirasi dalam kematian MJ sebelum keputusan
rasmi autopsy MJ dikeluarkan? Kalau betullah MJ nak bunuh diri, buat apa
dia beria-beria nak berlatih selama 2 bulan untuk konsert dia nie? Tak
gitu?


Keluarga MJ inginkan MJ dikebumikan secara Islam. Tapi CIA telah muncul
dan memberi ugutan jika pengebumian secara Islam dilakukan secara awan
(dalam TV). Ugutannya ialah Katherine, mak MJ tidak akan mendapat hak
penjagaan anak-anak MJ sebaliknya Debbie Rowe yang akan dapat. Akhirnya
mereka bersetuju untuk MJ dikebumikan secara Islam
di Neverland. Tapi dengan syarat satu pengebumian olok-olok secara
Kristian mesti diadakan. Itulah yang anda semua tengok di Tv. Sebab
itulah keranda MJ ditutup dan tak dibukak. Sebab mayatnya tak pernah ada
dalam tue. Ini semua dilakukan semata-mata nak bagitau dunia yang
kononnya MJ bukan seorang Islam.


(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain


Demi anda semua, kami sanggup bersengkang mata untuk terjemahkan email
yang kami terima ini. Tak tahu kebenaran tentang wujudnya konspirasi
kematian Michael Jackson. Mungkin benar mungkin tidak. Hanya ALLAH yang
tahu...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Thu Jul 29, 2010 4:40 pm

bujur kadak bujur kadak tahuk jah




~Atong~hari ni teoleh e-mail sogo hajak

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Thu Jul 29, 2010 5:19 pm

email sogo?

pasal apa tu?

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Thu Jul 29, 2010 5:29 pm

Dear Valued Customer,
We will be celebrating our 3rd Anniversary
at the beginning of August. As a token of appreciation for your support, we would certainly like you and your family to celebrate with us on that day. There will be food and lots of games for the family....and prizes to be won. If you are our Starz Studio member, your children will get to play at Starz Garden from 11am till 3pm for free. The details of the celebration is as follows:

Date: 1st August 2010
Time: 11am till 3pm
Venue: KL SOGO Starz Studio @ the 7th Floor

Program Rundown:
11am - Golf Challenge (For Kids)
12pm - Buffet Lunch
1pm - Musical Chairs (For Kids)
1.30pm - Mummy Game (Child + Adult)
2pm - Finding The Sweets (For Adults)
2.30pm - Cake Cutting
2.45pm - Cake Eating Contest (Child + Adult)



SEE YOU THEN


Regards,
Carol Lee
Founder
KL SOGO Starz Studio

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Auma on Fri Jul 30, 2010 11:51 am




Salam hagan kulaan sabarataan.


Ni carita ayah kada hakun anaknya kurang dari urang lain.














































ÂÂ


An Arab student sends an
e-mail to his dad, saying:





Dear Dad

Berlin is wonderful, people are nice and I really

like it here, but Dad, I am
a bit ashamed to arrive

at my college with my
pure-gold Ferrari 599GTB

when all my teachers and
many fellow students

travel by train.

Your son, Nasser


The next day, Nasser gets a reply to his e-mail

from his dad:

My dear loving son

Twenty million US Dollar has just been transferred

to your account. Please
stop embarrassing us.

Go and get yourself a train
too.



Love, your Dad


ÂÂ
ÂÂ

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Fri Jul 30, 2010 5:03 pm

e-mail gasan meolah tetawaan

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by hasbima@abe on Fri Jul 30, 2010 8:51 pm

Dear My Great Learders,

Please take note of the coming Genting Dreambuilders Millianaires Boot Camp (MBC # 810) information for check in the hotel and the MBC. Please contact me any times when you have any question about it. Keep in contact.

Thanks & Regards,
Daniel Khor





---------- Forwarded message ----------
From:
Date: Thu, Jul 29, 2010 at 10:19 AM
Subject: Dreambuilders - "Millionaire BootCamp 810"
To: daniel.khor1000@gmail.com


Hi Daniel,
We are getting the MBC fever now, everyone is all worked up to meet at the TOP!

Please note the following for hotel check in at 3pm on 6 Aug (Friday):
First World (early registration)- check in at counter 29-30 under "Dreambuilders"

Theme Park (later registration)- check in at the general counter under "Dreambuilders"

Kindly check with your upline Diamond which hotel you are in.

BOOTCAMP Registration is at 5pm at GICC Room 13-17.

See you at the TOP!



Dare to Dream the Uncommon Dream,
Nancy


sapa nang baminat ka genting highland..

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Auma on Tue Oct 12, 2010 3:49 pm

Tampat hagan manungui Bas

London


Rome

Atlanta
CLICK HEAR TO JOIN
http://groups.yahoo.com/group/younique_group/

Stockholm

Frankfurt

Brazil

Milan

Dubai
CLICK HEAR TO JOIN
http://groups.yahoo.com/group/younique_group/

Paris

Berlin
Error! Filename not specified.
Hamburg

Athens

New York
CLICK HEAR TOJOIN
http://groups.yahoo.com/group/younique_group/

Venice

Portugal

Switzerland

AND

Mumbai
Kadadak tabuat gambar stesen Bas KL

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Amat Abon on Tue Oct 12, 2010 6:24 pm

kanapa di atas email studen Arab tu ada huruf AA

itu yang muskil tu, isi yg lain kada panting

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Tue Oct 12, 2010 9:02 pm

inggeh

musykel gak

suspek

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by hasbima@abe on Tue Oct 12, 2010 10:47 pm

arini kada sawat maitihi e-mail

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by didin on Wed Oct 13, 2010 9:51 am

email ulun mun kada dijinguk saminggu, labaram, saribu labih isinya
nangapa-ngapa kah isinya bahasa laut sabarataan dari amirika
jakanya kada dihapus sabulanan bisa mancapai sapuluh ribu labih isinya

didin
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3388
Points : 3399
Join date : 21/10/2009
Age : 49
Location : Banjarmasin-Palangka Raya

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by didin on Wed Oct 13, 2010 10:06 am

saja rami mambaca carita email UY kisah MJ

didin
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3388
Points : 3399
Join date : 21/10/2009
Age : 49
Location : Banjarmasin-Palangka Raya

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Auma on Fri Oct 15, 2010 1:22 pm

Saat Kematian

Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.
Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.
Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.

Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.
DaripadaAisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedangmenghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air,kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "YaAllah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan matidan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)

Mari amalkan doa ini, moga Allah memberi pertolongan dan kemudahan kepada kita pada masa menempuhi sakaratul maut nanti.

"Allah humma haw win 'alai na fii sakara til maut".
(Ya Allah, permudahkanlah kami menghadapi sakaratul maut).

Janganlupa meminta ampun kepada Allah di saat menhadapi sakaratul maut keranapintu taubat masih terbuka selagi roh belum sampai ke halkom. Jikatidak dapat disebut dengan mulut, ucapkan di dalam hati, "Astaghfirullah" atau "Ya Allah ampunkan dosa-dosa aku".

Di ketika ini kalimah yang perlu sering dilafazkan ialah "LA ILA HA ILLALLAH".

Diharapkan ada ahli keluargayang akan mengingatkan dan mengajarkan kita untuk menyebut "LA ILA HAILLALLAH" di saat genting sakaratul maut nanti.

IbnuArabi, seorang ulama tasawuf dan ahli tafsir, waktu sedang sakaratulmaut, anaknya telah mentalkinkan "LA ILA HA ILLALLAH", beliausebaliknya menjawab, " Tidak!!! Tidak!!! Tidak!!! " Kejadian itusangatlah mengejutkan anaknya. Setelah agak lega sedikit, dia memintaair, lalu dihulurkan oleh anaknya. Anaknya bertanya, " Mengapa bapamenafikan kalimah syahadah? " Beliau menjawab, " Oh, tidak anakku, akutidak mendengarnya melainkan suara syaitan yang mengajak aku megikutagama Nasrani dan Yahudi! "

Pada saat sukar ini juga, iblis pula akan datang berusaha buat kali terakhir untuk menyesatkan kita.

Jikakita terpedaya dengan pujuk rayu iblis ketika sakaratul maut makaamatlah rugi kerana mendapat kesudahan yang buruk (Su ul hotimah).

Jika kita berjaya mengatasi tipu helah iblis ketika itu maka dapatlah kita kesudahan yang baik (Husnul hotimah).

Mari amalkan doa ini, moga Allah menolong kita untuk berjaya mendapat Husnul hotimah.

"Robbana la tu ziq qulu bana bak da iz hadai tana wahab lana mil ladunka rahmah innaka antal wahab"
(YaAllah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kamisesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmatkerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.)

"Allah humma tim lana bi husnil hotimah, Wala tah tim 'lai na bi su il hotimah"
(Ya Allah, dapatkanlah kami kesudahan yang baik dan jauhilah kami dari kesudahan yang buruk).[/size]




--
[/size]


Last edited by Auma on Fri Oct 15, 2010 1:26 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : manganalakan font)

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Atong on Wed Oct 27, 2010 11:56 am

SENARAI RESTORAN TERKENAL YG DISAHKAN HALAL & dITARIK BALIK SIJIL HALAL OLEH JAKIM
by محمد أمير الهادي عزمي on Monday, October 11, 2010 at 11:21pm

Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas

dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
• 1) McDonald
• 2) A&W
• 3) Secret Recipe
Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
• 1) Victoria Station
• 2) Kam Lun Ta
• 3) Lotus Family Restoran

Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
• 1) San Francisco Steakhouse
• 2) Chicken Rice Shop
• 3) Kiwi Express
Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .
Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIMkecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada : i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja. ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda. iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua. iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan. v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami. Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiadapapan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini. Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.
7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.

Source: Idrus Hashim

BUJUR KADAK ULON KADAK DAPAT MENGESAHKAN

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Wed Oct 27, 2010 3:13 pm

Anak-anak kita suka sangat minum ais....nanti jadi kebiasaan...
kesan nya seperti di bawah :---
Serangan Jantung dan Minum Air Suam





Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung .... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan .


Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.

Petanda Lazim Serangan Jantung
Amaran berkenaan serangan jantung – Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri . Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung. Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim. 60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat.




Kata pakar kardiologi (jantung), jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada 10 orang lain yang dikenali, anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit.



UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by hasbima@abe on Thu Nov 04, 2010 9:38 am

The Banana Test

There is a very, very tall coconut tree and there are 4 animals, a Lion, a Chimpanzee, a Giraffe, and a Squirrel, who pass by. They decide to compete to see who is the fastest to get a banana off the tree.

Who do you guess will win?

Your answer will reflect your personality.




If your answer is:

Lion = you're dull.


Chimpanzee = you're a moron.


Giraffe = you're a complete idiot.


Squirrel = you're just hopelessly stupid.


A COCONUT TREE DOESN'T HAVE BANANAS.



So think carefully . . . Try and answer within 30 seconds


hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Mon Nov 08, 2010 10:23 am


Fw: Kisah benar yang diceritakan oleh seorang sahabat


Apa yang diceritakan oleh sahabat saya ( kisah benar )

Roshaizad berusia 38 tahun mempunyai seorang isteri berusia 32 tahun yang cantik dan baik hati. Suri rumahtangga sepenuhnya. Dikurniakan dua orang anak lelaki berusia 8 dan 6 tahun. Beliau berkerja di sebuah syarikat antarabangsa sebagai maintenance engineer di samping memegang jawatan sebagai penyelia Emergency Responce Team ( ERT ) di kilangnya. Tugasnya agak sibuk dan adakalanya berkerja sehinga lewat malam dan juga di hujung minggu.

Januari 2009, beliau telah terlibat di dalam kemalangan jalanraya sewaktu ke tempat kerja pada kira-kira jam 7.30 pagi.Kereta yang dipandunya bertembung dengan sebuah van kilang sewaktu dia cuba memotong sebuah van kilang yang lain di sebuah selekoh di Gurun, Kedah.

Beliau telah koma selama 3 hari dan dirawat di sebuah hospital pakar selama 47 hari lagi.Saya di antara orang yang awal sampai di hospital selepas mendapat panggilan dari isterinya. Saya juga di antara orang yang pertama dilihatnya selepas beliau sedar dari koma selepas isteri dan doktor yang merawatnya.


Sewaktu beliau koma

Beliau telah didatangi oleh seorang malaikat dan mengatakan padanya usia beliau hanya tinggal 1 jam saja iaitu pada hari Ahad, jam 1.45 petang.Walau bagaimanapun Allah akan menangguhkan kematiannya sekiranya ada 50 orang yang mendoakan secara ikhlas akan panjang usianya . Beliau agak kebinggungan ketika itu.Beliau bertanyakan sudah ada berapa orangkah yang mendoakannya secara ikhlas sehingga kini. Jawab malaikat itu hanya baru 3 orang. Malaikat menunjukkan sesiapakah orang-orang itu. Dilihatnya insan itu ialah isteri beliau yang bercucuran airmata sejak hari pertama lagi beliau di hospital itu dan juga kedua anak beliau yang sedang tidur tergolek di kerusi menunggu pesakit di luar wad.


Malaikat itu juga telah memperlihatkan akan mereka yang mendoakannya iaitu kawan-kawannya termasuk saya, ahli kariah masjid yang membacakan surah yasin untuknya. Ibubapanya, ibubapa isterinya, adik beradik, sahabat handai dan rakan sepejabat. Kesemua di antara mereka telah melawatnya dan mendoakannya tetapi tidak diterima oleh Allah . Beliau bertanya kepada malaikat itu, mengapa doa mereka tidak diterima. Malaikat menjawab, tiada keikhlasan 100% di hati mereka.


Masa kian suntuk. Dia pun tidak tahu mengapa malaikat memperuntukkan masa yang begitu singkat kepadanya untuk hidup di dunia ini. Apa yang terjadi padanya kini. Dia pun kurang pasti. Malaikat terus menunggu dan melihat waktu yang kian menghampiri jam 1.45 petang.Hanya tinggal 10 minit lagi. Adalah mustahil untuk mencari 47 orang yang ikhlas mendoakan panjang usianya dalam masa sesingkat itu. Dia bertanyakan malaikat itu, adakah tuan akan mencabut nyawa sekiranya saya gagal mendapat 47 orang berkenaan, Jawan Malaikat "Ya:.

Kurang dari 1 minit, malaikat menghampirinya dan berkata, Allah mengkabulkan doa mereka yang mendoakan panjang usia anda. Anda berjaya mendapat 50 orang ikhlas yang berbuat demikian. Roshaizad bertanya, siapakah orang-orang itu. Malaikat menunjukkan mereka itu. Mereka adalah jemaah anak yatim yang baru saja menunaikan solat dzohor sebentar tadi dan berdoa untuk anda. Anda pernah pergi ke rumah anak-anak yatim berkenaan pada bulan Ramadhan yang lalu dan pernah menghulurkan bantuan kewangan. Mereka telah terbaca di dalam akhbar harian berkenaan kemalangan anda dan dzhor tadi mereka telah bersolat dan berdoa untuk anda. Doa ikhlas mereka diterima Allah swt. Malaikat itu kemudiannya ghaib dan tepat 1.45 petang Roshaizad tersedar dari komanya dan meraung kesedihan.

Isteri beliau yang ada di sisinya turut menanggis dan juga saya. Saya sebenarnya tidak tahu pada ketika itu apa yang berlaku padanya di dalam komanya dan mengapa beliau menanggis selepas sedar dari komanya.

Setelah beberapa ketika barulah cerita di atas ini diceritakan pada saya untuk tatapan anda sekelian.

Apa yang disesalkan:

1.Beliau telah mengabaikan masa santai bersama isteri dan anaknya kerana mengejar duit dan tanggungjawab kerja. Sedangkan isteri dan anak-anaknya amat sayang padanya dan doanya amat ikhlas.

2.Dia telah mengabaikan tanggungjawab sosial dengan jiran dan masyarakat sekeliling dan ini menyebabkan mereka tidak ada rasa kasih pada saya kalaupun saya mati

3.Dia telah mengabaikan dan tidak menepati janji-janji pada kawan-kawan sehingga kawan-kawannya marah padanya dan sehingga doanya tidak ikhlas. termasuk dengan saya.

4.Beliau jarang pergi masjid kecuali pada hari Jumaat dan ini menyebabkan jemaah masjid kurang mengenalinya dan menyebabkan doanya tiada keikhlasan

5.Beliau jarang memberi sedekah dan amal jariah. Nasiblah sumbangan ke rumah anak yatim yang diberikan tempoh hari atas desakan isteri beliau.

6.Beliau jarang bertolak ansur dengan kakitangannya walaupun hal-hal yang remeh. Ini menyebabkan kakitangannya membencinya dan doa mereka juga tiada keikhlasan.

7.Beliau jarang berkunjung ke rumah adik beradik dan takut adik beradik meminjam wang dengannya. Ini menyebabkan juga tiada keikhlasan dari mereka.

8.Beliau banyak kali menyakiti hati hati ke dua ibubapanya kerana tidak menunaikan janji untuk balik ke kampung pada hari-hari tertentu lantaran kerja beliau. Ini menyebabkan ibubapanya marah. Kes ini hanya Allah yang tahu.

9.Beliau gagal menunaikan solat pada waktunya lantaran kerja beliau atau adakalanya tertinggal terus terutamanya solat Asar

10.Beliau tidak menunaikan zakat walaupun beliau memang layak berbuat demikian.


Sahabat:

Allah masih sayang pada sahabat saya ini ataupun ianya untuk memberi pengajaran pada kita melalui tulisan saya ini. Ambillah ikhtibar dari cerita ini.Sahabat saya ini masih gagal untuk mendapatkan perlindungan takaful disebabkan oleh kemalangan dan kecederaannya.

Dirikan solat tepat pada waktunya, keluarkanlah zakat. Luangkan masa bersama keluarga.Imarahkan masjid selalu. Baliklah selalu lihat wajah ibubapa kerana Allah akan memberikan pahala ke atas perbuatan kita itu. Berbaiklah dengan jiran dan kenalilah mereka.Bertolak ansurlah dengan mereka yang memerlukan. Ingat! kita akan dapat apa yang kita telah beri. Selalulah memberi.


UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by hasbima@abe on Mon Nov 08, 2010 4:10 pm

carita nang mambari ka-insafan

ambil pangajaran-nya

jauhi laranganya

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Mon Nov 08, 2010 4:42 pm

hieh kisah ni manginsafkan kita....

kawan yg maemailkan....ako copy n paste je...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by UmaYani/UY on Tue Nov 09, 2010 8:45 am

AIR TANGAN MUSLIM YANG TAK SOLAT

Semua orang tahu bahawa kalau
meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan
lebih hina daripada
khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat
seperti yang
dikisahkan pada zaman Nabi Musa as.

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang
lelaki yang sudah
berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam
hati dia (nazar),
"kalau aku dapat anak, aku akan minum air
kencing anjing
hitam."

Nak dijadikan cerita,
Allah pun
kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan
melahirkan anak. Apabila
dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah
nazar nak kena minum
air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat
yang turun untuk umat
Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda
yang haram, maka tak
payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi
kalau zaman Nabi
Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena
laksanakan nazar
tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan
susah hatinya pergilah
bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan
segala yang terjadi ke
atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki
tu tak perlu minum
air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang
lebih hina dari air
kencing anjing hitam.

Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi
menadah air yang jatuh
dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan
minum air tu Lelaki
itu pun senang hati, menjalankan apa yang
diperintahkan oleh Nabi Musa
tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan
solat, sampai dikatakan
air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari
air kencing anjing
hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan
lagi.

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan
masakan ibu; isteri
kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah
solat kerana kalau
meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan
menitik ke dalam
basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula
yang akan makan makanan
yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak
gelap hati minum air
tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ?

Tapi lain pula halnya dengan kita ni.. Pagi petang,
mamak! Teh tarik satu,
roti canai satu. Ada
pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita
pun makan bekas air
tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak
buat kerja-kerja yang
baik.

Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan
solat ni hatta Allah
syariatkan solat

kepada Nabi Muhammad melalui Isra ' Mikraj
sedangkan kewajipan-kewajipan
lain memadai diutus melalui Jibril as.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan
kepada Saidina Ali
(dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa
amalakat
aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan
sekali kamu abaikan
dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah
tanggunganmu" Jadi,
sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir
& batinnya kerana
amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang
di neraca Mizan
kelak.

"dengan itu saya menasihatkan pada diri saya
sendiri dan semua yang
membaca email ini"



UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by hasbima@abe on Tue Nov 09, 2010 11:03 am

nasihat nang sangat baik

jaga sambahyang...

jaga sambahyang ertinya jaga agamanya

jaga sambahyang ertinya menjaga hukum-hukum allah swt dan sunah Rasullulah swa

jada diri
jaga keluarga
jaga harta benda
jaga negara/ bangsa




hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: EMAIL ARINI... [apa ada dalam emailmu arini copy&paste]

Post by Sponsored content Today at 10:22 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum