KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Tue Sep 15, 2009 12:28 am

Sesiapa yang kenal pomen baiki kenderaan dapatkiranya senaraikan disini. Mungkin ianya dapat membantu kulaan yang dalam kesusahan terutama ketika menempoh perjalanan pulang kekampong.Terima kasih

Disini saya sertakan pomen yang saya kenali .

1. Abang Mat Shah -012-3561740(Ampang Tasik, Selangor)
2. Din Pomen-012-4522561(Simpang 4,Semanggol Perak)

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by hasbima@abe on Tue Sep 15, 2009 5:52 am

Abang Mat Pomen - Temerloh - 019-9453715
Sam Workshop - Temerloh - 09-2961799 ( Bengkel dan Towin )
Abe Zain - Temerloh - 0193612624 ( Bengkel dan Towin ) 24 hrs
Saufi - Gua Musang - 019-9700456
Seng Motor - Temerloh - 019-9639345 ( Motorsikal shj )
Aziz Pomen - Temerloh - 09-2784599

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15609
Points: 15721
Join date: 13/06/2009
Age: 53
Location: tamaloh

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Tue Sep 15, 2009 11:03 am

Terima kasih hasbima, ako suah kurita rosak tangah jalan amun apa2 jadi pun kita maandak ditapi jalan hulo. Imbahto cari apa kerosakannya dan cari puncanya. Kalau kereta lama ako adalah sikit2 tip yang dapat masa kawanan dengan pomen dan ako dah cuba maulah jadi.


Kalau kereta tiba2 tak boleh start (Starter tak berfungsi/lampu dashboard tiada)

1. Mungkin hayat baterinya dah sampai(expired) plate dah tak berfungsi dengan baik
2. Mungkin air bateri kurang
3. Mungkin masa enjin dimatikan radio atau lain2 seperti lampu dibuka(ON)
4. Atau altenator rosak

Klu.

1.Kalau tiada lampu dashboard (mungkin bateri habis terus)
2.Kalau lampu dashboard ada tapi tak boleh start (mungkin starter problem)
3.Kalau lampu ada bila start lampu dashboard padam(bateri lemah sangat)

Cara mengesan kerosakan bateri/Starter/Alternator


1. Start injin jumper dari lain kereta bila cabut wayar merah(+) injin mesti hidup ,kalau injin mati bermakna alternator yang rosak.
2. Jika injin dihidupkan dalam 1/2 jam dengan keadaan alternator elok,sepatutnya jika injin dimatikan kereta boleh dihidupkan semula
3.Masa lampu dashboard ada jika start starter tak berfungsi mungkin carbon brush dah habis. Kena tukar carbon brush baru dalam RM10 buka starter dan tukar carbon brush tapi kena pateri timah(solder). Kalau beli yang recond antara RM100-150, yang original RM200 lebih


Last edited by Don on Tue Sep 15, 2009 2:22 pm; edited 3 times in total (Reason for editing : membujuri)

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Tue Sep 15, 2009 11:34 am

Kalau kita menggunakan lebuh raya atau mana2 jala tiba2 ada kawasan banjir ,jangan main redah. Kita lihat keadaan selamat atau tidak, berapa tinggi air,jangan tinggi air sampai atau melebihi pada spark plug atau ignition.

1.Pastikan berapa kenderaan yang sama dengan kenderaan kita lepas dengan selamat
2.Ikut belakang kenderaan yang besar agar air nya surut masa kenderaan besar melaluinya
3.Gunakan gear paling rendah atau adjust timing tinggi
4. Kalau injin kenderaan mati semasa meredah banjir jangan start terus pastikan ditolak pada kawasan yang lebih tinggi. Minta bantuan pomen,tukar minyak hitam dan cuci spark plug kalau kotor
5. Jika anda start semua air yang masok melalui ekzos akan masuk kedalam injin yang akan menyebabkan kerosakan yang lebih serius
6.Elak dari mengharung banjir kecuali terpaksa

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Tue Sep 15, 2009 11:49 am

Untuk kereta lama kalau berlaku kerosakan pada fuel pump.

Tips

1. Ambil botol 4L isi petrol,tebok tudungnya seluas wayar yang akan diganti pada kabureta yang minyak nk masuk
2. Gantung botolminyak ditempat tinggi,jangan penoh sangat.
3.Sedutkan sedikit minyak jangan terminum sebelum dicucuk pada fuel in kaburetor
4.Kenderan boleh bergerak antara 60-80km sejam

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by hasbima@abe on Tue Sep 15, 2009 2:11 pm

bagus tip hagan pemanduan jauh

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15609
Points: 15721
Join date: 13/06/2009
Age: 53
Location: tamaloh

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Atong on Wed Sep 16, 2009 4:58 pm

tq don bagi tip tip to

memang pomen harat hang nei


~Atong~kalu kete mula meragam, juai!!
atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts: 8268
Points: 8310
Join date: 22/05/2009
Location: Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by waw on Wed Sep 16, 2009 5:59 pm

Kalau berlaku kerosakan di highway.......

jangan bawa kereta ka workshop pilihan tow truck

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15974
Points: 16046
Join date: 23/05/2009
Location: di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Wed Sep 16, 2009 11:24 pm

Kawan ko arito ada sakali kurita rusak di highway nk ka saramban,tetiba injin mati,dia tertireng temperature meter terlalu tinggi dan berhenti ditepi jalan,dia pakai kereta toyota coronna. Beberapa kali dicoba kada maho hidup inijn nya. Dia ambil insurance kurnia .Jadi di call kurnia insurance untuk maklumkan mengenai kerosakan kereta. Tak berapa lama sampai lah sebuah kereta tunda yang ada terteralambang kurnia. Dia tanpa membuang masa terus menyuruh ubah ketempat dengan tol opis.Tapi bila dah berada dalam trak tunda terus membawa kesebuah bengkel, dan bila disuruh jumpa bos dan berbincang apabila kembali kekereta injin telah diturunkan tanpa persetujuan.Dia yang berasa tertipu kemudian memanggil kawan/saudara yang bekerja sebagai pihak berkuasa. Bila sampai kawan/saudara tidak dapat berbuat apa2 dan kena membayar upah tarik dan barai hampir RM400 dan keretanya dibawa kesebuah bengkel lain sekitar tempat tersebut dan injinnya dipasang semula oleh bengkel tersebut yang dikenakan caj RM300.Bengkel tersebut menyatakan kereta tunda dan bengkel adalah samseng yang telah menipu banyak orang.Oleh kerana kereta jenis kontinental ianya terpaksa membuat tuning inin disebuah pusat service didekat bulatan Pahang.
Kesimpulannya trak tunda yang membawa keretanya kebengkel bukan trak yang dipanggil kebetulan tertera nama kurnia insurance kedua sebenarnya injinnya tidak rosak disebabkan host getah tercabut dari radiator menyebabkan air kering dan termostat yang ada bertindak sebagai protection(pelindung) injin dari rosak dengan memartikan injin serta merta untuk mengelakn kerosakan yang lebih serius(gasket terbakar). Ia perlu dibiarkan injin sejuk baru distart semula.Ia habis hampir RM1000 disebabkan hal ini 1)Trak tunda dan barai RM400 2) Pasang semula injin RM300 3Upah tuning RM300 . Keseluruhan hampir RM1000 dibelanakan pada benda yang tiada kerosakan.Walahualam..........

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by waw on Wed Sep 16, 2009 11:33 pm

Tow truck dari syarikat insuran....tiada bayaran.....(free)

atau gunakan tow truck PLUS....free

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15974
Points: 16046
Join date: 23/05/2009
Location: di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Thu Sep 17, 2009 10:35 am

Menentukan Masalah Temperature Tinggi/Radiator Berasap/Kipas Radiotar Tak Berfungsi

1.Jika temperature tinggi yang melampau mungkin air kering atau kipas tak berfungsi.
2. Untuk menguji samada kipas radiator masih elok atau rosak, cabut soket sensor haba(selalunya dilekatkan pada radiator). Pada soket wire cantum atau shortkan kedua2 wayar tersebut sepatutnya kipas berfungsi jika tidak ,motor kipas sudah rosak(dengan syarat pembumian tidak putus(cantuman wayar pergi kebumi)
3. Jika masa dishort kedua2 teminal wayar kipas hidup tetapi apabila dimasukan pada soket tidak hidup bermakna sensor radiator rosak.Untuk mengelakan injin panas shortkan wayar kedua2 soket dengan wayar lain dan balutkan dengan tape. Seeloknya tukar sensor haba untuk motor tahan lebih lama.Jika kipas rosak kipas harus ditukar segera untuk mengelakan injin panas dan air kering yang akan merosakan injin
4. Jika radiator berasap pastikan kebocoran air pada hos atau kipas radiator tak berfungsi.Jika hos getah bocorsedikit boleh gunakan tape electrikal sementara untuk menampalkan kebocoran. Jika bocornya terlalu luas tukar segera hos getah tersebut

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Don on Thu Sep 17, 2009 10:37 am

INJIN TAK DAPAT DIHIDUPKAN JIKA STARTER ROSAK

1. Cari orang yang dapat membantu menolak kereta degan syarat kereta mudah dihidupkan.
2. On switch masuk gear rendah/gear 2 dan tekan clutch, selepas ditolak antara 10-15 kaki lepaskan clutch sepatutnya injin hidup.
3. Jika kita hanya seorang cari jalan yang agak rendah , on kan suis ignition dan tolak dengan laju dari luar pintu kanan driver dengan agak cepat antara 5-10 kaki masuk segera kedalam kereta semasa masih berjalan tekan clutch dan masuk gear 2 dan lepaskan ,injin akan hidup
4. Kalau alternator rosak perkara 1-3 tak dapat membantu jika bateri telah habis.

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts: 133
Points: 145
Join date: 26/08/2009
Location: Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Atong on Thu Sep 17, 2009 11:48 am

aduss

kalu jadi!!!!

jangan ler kete gue meragam musim raya nei

to yg gue nak tukaq kete nei


~Atong~bapak gue kata gue belum cukup umoq nak pakai merc, adusss
atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts: 8268
Points: 8310
Join date: 22/05/2009
Location: Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by waw on Fri Sep 18, 2009 7:01 am

Don wrote:INJIN TAK DAPAT DIHIDUPKAN JIKA STARTER ROSAK

1. Cari orang yang dapat membantu menolak kereta degan syarat kereta mudah dihidupkan.
2. On switch masuk gear rendah/gear 2 dan tekan clutch, selepas ditolak antara 10-15 kaki lepaskan clutch sepatutnya injin hidup.
3. Jika kita hanya seorang cari jalan yang agak rendah , on kan suis ignition dan tolak dengan laju dari luar pintu kanan driver dengan agak cepat antara 5-10 kaki masuk segera kedalam kereta semasa masih berjalan tekan clutch dan masuk gear 2 dan lepaskan ,injin akan hidup
4. Kalau alternator rosak perkara 1-3 tak dapat membantu jika bateri telah habis.


Kalau kereta Auto.......tak boleh tolak.....

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15974
Points: 16046
Join date: 23/05/2009
Location: di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Atong on Fri Sep 18, 2009 9:17 am

kada musim banjir kot skang nei!!!

musim paneh

enjin panas berasap

apa nak wat kalu injin berasap????


~Atong~yg musti bukah dahulu
atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts: 8268
Points: 8310
Join date: 22/05/2009
Location: Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by waw on Fri Sep 18, 2009 9:19 am

kalau mamarlukan bantuan wayah di malaka

kontek lah....

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15974
Points: 16046
Join date: 23/05/2009
Location: di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by Atong on Fri Sep 18, 2009 9:27 am

bantuan ikhlas yer

jangan 'suuyiii' atau prowler


~Atong~yes, wa dah dapat nombor baru tuan waw
atong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts: 8268
Points: 8310
Join date: 22/05/2009
Location: Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by hasbima@abe on Wed Sep 23, 2009 7:49 am

amun anatara raub ka gua musang ada khidmat pomen bergerak 24
urang melayu......charge kada mahal harga macam biasa...
jar saja handak menolong urang dalam kasusahan......

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15609
Points: 15721
Join date: 13/06/2009
Age: 53
Location: tamaloh

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by waw on Wed Sep 23, 2009 2:05 pm

di sia khidmat tow truck gin ada.....

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15974
Points: 16046
Join date: 23/05/2009
Location: di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: KHIDMAT MEMBAIKI KENDERAAN YANG ROSAK

Post by hasbima@abe on Wed Sep 23, 2009 2:41 pm

kemudahan hagan nang mandapat kesusahan...perkhidmatan jua tu

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts: 15609
Points: 15721
Join date: 13/06/2009
Age: 53
Location: tamaloh

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum