Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Sun Nov 22, 2009 8:39 am

Atong wrote:umai leiii!!!

bapak didin menyimak ker

rait ke pangkah pak???

silakan analisa

analisa analasi

artikel gin panjang

sepurnama baru habes membaca kot

sawat ler ulon menarik hinak dulu hehehehe


~Atong~minat gak nak tahu gerakan Islam di Indonesia, first-hand!

taruskan ke pergerakan islam nang ke3

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by dragon on Sun Nov 22, 2009 12:53 pm

mun kawa diandak sumber rujukan gin bagus jua
kadalah kaina urang manguya syok sendiri haja...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Sun Nov 22, 2009 6:56 pm

ulon boleh meandak sumber rujukan

kalu tiap-tiap pendapat

atau fakta yg dibincangkan di siyak

diandak sumber rujukan gak

misalnya

bagaimana menangani stress? jawapannya hendaklah diandaki mana sumbernya

kalu bekisah tehagak jin ker tehagak putri tujuh ker

andaki sumber rujukannya, boleh?

mon tidak, beranai hajak, kayak ito lei????


tuan boleh menyemak fakta

cari diinternet

atau takonik orang yang terlibat secara langsong

kalu ulon syok sendiri, padahkan mana yang kadak bujur, mana yang salah


~Atong~fair and square. kinak mon ulon nak kuar buku hanyar meandaki sumber rujukan

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Sun Nov 22, 2009 9:45 pm

Atong wrote:ulon boleh meandak sumber rujukan

kalu tiap-tiap pendapat

atau fakta yg dibincangkan di siyak

diandak sumber rujukan gak

misalnya

bagaimana menangani stress? jawapannya hendaklah diandaki mana sumbernya

kalu bekisah tehagak jin ker tehagak putri tujuh ker

andaki sumber rujukannya, boleh?

mon tidak, beranai hajak, kayak ito lei????


tuan boleh menyemak fakta

cari diinternet

atau takonik orang yang terlibat secara langsong

kalu ulon syok sendiri, padahkan mana yang kadak bujur, mana yang salah


~Atong~fair and square. kinak mon ulon nak kuar buku hanyar meandaki sumber rujukan

taguran membina
bukan taguran maruntuh

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Mon Nov 23, 2009 1:39 pm

mon dehendak perayak hak ulon menyambungik!!!!

sapa yg minat sambungik hak


~Atong~baik ulon makan maggi, nyaman

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Mon Nov 23, 2009 3:20 pm

Atong wrote:mon dehendak perayak hak ulon menyambungik!!!!

sapa yg minat sambungik hak


~Atong~baik ulon makan maggi, nyaman


ala atong janganlah marajuk
ayuha sambungi
atong kan come.....

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by dragon on Tue Nov 24, 2009 7:30 am

cheh! parajuan!

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by didin on Tue Nov 24, 2009 8:14 am

tak per la.... sunyaan pandapat musti ada faidahnya, per yer... jar Atong bujur haja, mun ada sumber rujukannya dibuat haja, mun tiada jua, tak mengapa, sahibar jadi wacana sahaja, yang penting satiap surah dapat dipertanggungjawabkan kebenarannya


come forward ~ATong~
you are welcome

didin
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3388
Points : 3399
Join date : 21/10/2009
Age : 49
Location : Banjarmasin-Palangka Raya

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by *ROSMAH* on Tue Nov 24, 2009 11:25 am

Ampih manulis, ampih kita mambaca, ranai gerotok!!!
Laughing Sleep

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Tue Nov 24, 2009 12:04 pm

mon tikus ranai gerutok

ampeh kerubut kerubut

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Tue Nov 24, 2009 1:34 pm

Atong wrote:mon tikus ranai gerutok

ampeh kerubut kerubut


Tn. Atong bila handak manyambung

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Tue Nov 24, 2009 1:39 pm

andikak ha dahulu bekisah cintan cintun

ramik orang

ulon nayak

hangat belom hilang

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Wed Nov 25, 2009 1:09 pm

AL-ARQAM

Sejarah penubuhan A-Arqam bemula selawas tahun 1968 oleh Ashaari Muhammad dan 11 orang rakan di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Ia bercirikan jemaah tarikat yang mengamalkan ajaran yang dihiyau Aurad Muhammadiyah. Maka ia berbeza dengan jemaah gerakan Islam lain yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Matlamat

Jemaah nayak bermatlamat menyelamatkan individu2 Islam dari kebejatan dan kecelaruan pegangan Islam wayah ini, mengikut seorang syeikh (pemimpin) yang kawa membawa mereka menjadi umat Islam yang tulin dan benar2 mengamalkan Islam secara syumul dalam kehidupan. Mereka mengira semua umat sudah berada di dalam system yang ‘hirang’, maka umat ini hendaklah dibawa ke kawasan hanyar yang ‘putih’ lalu kawak mengamalkan Islam.

Ianya jugak mengajak umat supaya mengamalkan Aurad Muhammadiyyah yang mereka percayai sebagai ajaran Islam sebenar.

Ahli

Semasa pengharaman Al_Arqam di tahun 1984, dipercayai mereka mempunyai seramai 10,000 orang pengikut yang fanatic (terlibat secara langsung). Pada pendapat ulon, jumlah ahli lebih dari itu! Bayangkanlah kalau satu keluarga Al-Arqam ada 4 bini dan 20 anak, 1,000 keluarga dah ada 25,000 orang! Di Sg Penchala, di Rawang, Seremban, Pahang, Johor, Selangor, Kedah, Labuan dan lain2 ada berapa keluarga? Barang tentu lebih 1,000

Walaupun Al_Arqam telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia 25 tahun yang lalu, ahli2nya tidak berkurang, malahan masih bertambah dari masa kesemasa!

Organisasi

Ustaz Ashaari Muhammad , seorang yang dianggap seorang syeikh yang karamah, wali keturunan bani Tamin/Rasulullah dan Mujaddid akhir zaman adalah satu2 pimpinan Al-Arqam sehingga kini. Hiden dihiyau Abuya dan At-Tamimi, dihormati dan sangat dimuliakan oleh pengikut2. Bukan hiden hajak, malahan bini2, anak-cucu hiden gin dimuliakan jugak! Boleh minta power dengan Abuya wei!!!

Di bawah Ashaari ada unit-unit seperti Dakwah, Pendidikan, Undang2, Antarabangsa, Perniagaan, Penerbitan, Perkhidmatan Ummah dll mengikut keperluan semasa, yang dipimpin oleh ketua dengan jawatankuasa masing-masing. Hal ehwal bebini dijaga oleh Khadijah Am bini pertama Ashaari dibantu oleh 3 binik hiden yg lain.

Modus Operandi

Dengan matlamat menyelamatkan maknusia dari kejahilan/kecelaruan, mereka mengajak sasaran mula menyertai program-program ilmu/kuliah fiqah, tajwid dll yang diadakan dimarkas mereka (mula2 di Keramat, kemudian pindah Sg Pencala mulai tahun 1973. Sasaran mereka dari pelbagai peringkat masyarakat, di university, jabatan2 kerajaan, swasta, kampung2, mukim2 dan sesiapa sahaja yang ada kontak dengan ahli mereka.

Permulaan mereka dihidangkan dengan ilmu Islam biasa terutama bab fiqah, AlQuran dan Hadith. Sesiapa yang tertarik serta komited akan diajak kearah meninggalkan tempat dan kedudukan sekarang kepada masuk ke perkampungan/markas mereka secara total.

Di markas Al-Arqam, ahli akan dilibatkan secara langsung dalam kerja jemaah dan dakwah. Sesiapa yang tiada kerja akan diberikan kerja menjalankan aktiviti perniagaan sambil berdakwah. Dari menjual majalah2 dan buku terbitan Al-Arqam kepada menjalankan perniagaan lain seperti catering, kedai tayar, kedai runcit, mini market, klinik perubatan kepadalah perniagaan2 yang lebih besar dan multi-nasional di dalam Al-Arqam Group Of Companies! Yg bekerja masih dibolehkan bekerja seperti biasa.

Ciri2 mereka ialah lelakinya berjubah hijau tuha, berjanggut dan berserban, sementara bebinian memakai jubah hijau tuha atau hirang dan bertudung labuh siap dengan purdah.

Ahli lelaki digalakkan kawin sampai empat. Seorang ahli lelaki akan menerima RM2500 sebulan untuk seorang isteri, RM250 untuk anak2 kecil dan sebagainya. Kalu ada empat bini, sudah RM10,000 gajih sebulan!!!! Sugeh melaran!!

Jadi ghalibnya semua ahli2 ada binik yang cukup, gajih yang banyak, rumah yg harat, yg bebini gin cukup hajak makan pakai; kadak payah lagik memikir hal doniya, maka boleh berdakwah dengan nyaman ke mana hajak, kabila hajak!

Dalam pada itu ajaran dan visi Asshari didoktrinkan secara sistematik kepada semua ahli didalam kuliah, majlis ilmu, nyanyian, penjumpaan umum, penerbitan majalah, buku dll. Ajaran aurad cuma diturunkan kepada pimpinan dan ahli2 yang telah sampai martabat tertentu.
Nayak ciri2 ajaran Aurad Muhamadiah:

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi, pengasas Aurad Muhammadiah, berjumpa Rasulullah saw dalam jaga dan menerima Aurad Muhammadiah daripada Baginda Rasulullah saw di dalam Kaabah

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi yg meninggal dunia pada 1925 itu tidak mati, tetapi ghaib dan akan muncul semula sebagai Imam Mahdi.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi adalah Khalifah Rasulullah saw dan meletakkan setaraf dengan Khulafa' Al-Rasyidin.

 Rasulullah saw, para sahabat dan para aulia didakwa boleh ditemui secara jaga (majlis yaqazah) selain melalui mimpi. Mereka datang k untuk mengesahkan sesuatu yang diperlukan oleh pengikut-pengikut Al-Arqam umpamanya mengenali siapa yang taat dan siapa yang tidak taat kepada Al-Arqam dan pemimpinnya.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi dipercayai kononnya boleh datang menolong apabila diseru namanya.

 Ashaari Muhammad dipercayai, selain seorang yang soleh, wali yang mempunyai karamah, adalah seorang Mujaddid akhir zaman .

 Ashaari mendakwa dirinya dari keturunan Bani Tamim, iaitu satu rumpun dengan keturunan Nabi Muhammad saw yang memegang panji-panji Al-Mahdi.

Sebujurnya gerakan Al-Arqam nayak banyak bekulim dan berahsia terutama hal melibatkan Aurad Muhamadiah. Kisah Aurad Muhamadiah nayak Cuma dikisahkan kepada umum oleh Akbar Anang, orang kanan Ashaari pada tahun 1979 bila hiden keluar dari Al-Arqam kerana tidak bersetuju ajaran aurad Muhamadiah. Pada tahun itu juga Ashaari secara terbuka bekulim dengan menafikan mereka mengamalkan Aurad Muhamadiah (lalu dibebaskan oleh Pusat Islam).

Pada tahun 1993, depa meolah kesilapan taktikal yang ganal iaitu mewar-warkan Asshari sudah bersedia mengambil tempat menjadi perdana menteri ke 5 Malaysia! Imbaham sudahnya Al-Arqam disiasat dan diharamkan dan ajaran Aurad Muhamadiah difatwakan sesat dan menyeleweng aqidah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1984.

Pimpinan tertinggi telah ditahan dan diolah pemurnian aqidah oleh JAKIM dan Pusat Islam. Ada ler beberapa kerat yang keluar terus dari Arqam, yang lain mengaku kesalahan dikhalayak lalu bebas (termasuk Ashaari).

Namun wayah ini, ajaran dan jemaah depa masih aktif ditempat Ashaari beganak (BCH Rawang) dan perkampungan/penempatan yg banyak ahli Arqam, dengan ngaran kumpulan Rufaqa/ Rufaqa Corporation dan lain2 ngaran. Aktiviti dakwah, tarbiyyah dan perniagaan masih rancak berjalan macam dolu-dolu. Contoh aktiviti terbaru depa ialah Khadijah Am melancarkan Kelab Poligami di BCH Rawang, di Indonesia dan di Singapura.

Andikak percaya ke kadak percaya sebujurnya ngaran jer beugah lamun ajarannya sama hajak pagun!

Program

Kuliah2 agama, majlis ilmu dan ceramah oleh penceramah2 Al_Arqam. Mengamalkan zikir2, sembahyang dan ada displin kerohanian tertentu. Aktiviti dakwah didalam dan diluar negeri. Terlibat dalam aktiviti dakwah, pendidikan, perniagaan dll seperti yg dipadahkan di atas.

Meluaskan ajaran aurad muhamadiah bagi ahli yang telah cukup komited dan bersedia. Mereka juga mengadakan majlis penganugerahan ijazah Aurad. Di majlis ini Ashaari diyakini oleh pengikut dapat melihat sesiapa yang ikhlas atau kadak, yang kadak ikhlas akan kelihatan berkepala babi atau anjing!

Sumber Kewangan

Aktiviti perniagaan yang meluas dalam dan luar negeri. Di dalam negeri sahaja mereka pernah direkodkan mempunyai 22 buah syarikat perniagaan! Ada satu pengarang buku mengenalpasti entity perniagaan mereka termasuk 52 kedai runcit, 56 kilang perusahaan, 20 mini market, beratus2 kedai buku, kedai tayar, restoran, syarikat catering,kedai dobi, klinik2, pusat perubatan dan lain2 aktiviti perniagaan!! Bukan calang-calang bisnes!!

Disamping itu ahli yang bekerja akan menyerahkan semua pendapatan mereka kepada jemaah untuk diuruskan.

Kekurangan

Mempunyai ajaran yang salah dan menyalahi aqidah ahli sunnah wal jamaah.

Bekulim mengenai ajaran Aurad Muhamadiah

Telah diharamkan oleh kerajaan dan telah difatwakan sesat oleh majlis fatwa

Kelebihan

Sistem sosialnya yang unik, tersendiri dan ‘praktikal’

Sistem tarbiyah dan budaya ilmu Islam yang agak teratur

Berkembang secara beanak-cucu dengan system poligami yang terancang

Mempunyai jaringan perniagaan yang luas dan kewangan yang kukuh

Masih kawa menarik orang ramai menyertai mereka dengan model/contoh yang mereka tunjukkan .

Masa Depan

Ada yang menyambat Al-Arqam akan mati dengan matinya Ashaari dan Khadijah Am. Tapi secara logiknya beribu-ribu pengikut mereka akan meneruskan pegangan dan kepercayaan yang diyakini mereka sekian lama.

Kesimpulan

Ulon meandak pergerakan Al-Arqam ditempat ketiga kerana kumpulan ini ada kekuatannya tersendiri terutama struktur sosial dan perniagaan. Ulon maklum mungkin ada yang kadak setuju ulon meandak Al-Arqam sebagai jemaah Islam.

Patutnya diandak pergerakan ajaran sesat nombor satu di Malaysia kalo lah!!!



~besambung~

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Thu Nov 26, 2009 1:43 am

Atong wrote:AL-ARQAM

Sejarah penubuhan A-Arqam bemula selawas tahun 1968 oleh Ashaari Muhammad dan 11 orang rakan di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Ia bercirikan jemaah tarikat yang mengamalkan ajaran yang dihiyau Aurad Muhammadiyah. Maka ia berbeza dengan jemaah gerakan Islam lain yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Matlamat

Jemaah nayak bermatlamat menyelamatkan individu2 Islam dari kebejatan dan kecelaruan pegangan Islam wayah ini, mengikut seorang syeikh (pemimpin) yang kawa membawa mereka menjadi umat Islam yang tulin dan benar2 mengamalkan Islam secara syumul dalam kehidupan. Mereka mengira semua umat sudah berada di dalam system yang ‘hirang’, maka umat ini hendaklah dibawa ke kawasan hanyar yang ‘putih’ lalu kawak mengamalkan Islam.

Ianya jugak mengajak umat supaya mengamalkan Aurad Muhammadiyyah yang mereka percayai sebagai ajaran Islam sebenar.

Ahli

Semasa pengharaman Al_Arqam di tahun 1984, dipercayai mereka mempunyai seramai 10,000 orang pengikut yang fanatic (terlibat secara langsung). Pada pendapat ulon, jumlah ahli lebih dari itu! Bayangkanlah kalau satu keluarga Al-Arqam ada 4 bini dan 20 anak, 1,000 keluarga dah ada 25,000 orang! Di Sg Penchala, di Rawang, Seremban, Pahang, Johor, Selangor, Kedah, Labuan dan lain2 ada berapa keluarga? Barang tentu lebih 1,000

Walaupun Al_Arqam telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia 25 tahun yang lalu, ahli2nya tidak berkurang, malahan masih bertambah dari masa kesemasa!

Organisasi

Ustaz Ashaari Muhammad , seorang yang dianggap seorang syeikh yang karamah, wali keturunan bani Tamin/Rasulullah dan Mujaddid akhir zaman adalah satu2 pimpinan Al-Arqam sehingga kini. Hiden dihiyau Abuya dan At-Tamimi, dihormati dan sangat dimuliakan oleh pengikut2. Bukan hiden hajak, malahan bini2, anak-cucu hiden gin dimuliakan jugak! Boleh minta power dengan Abuya wei!!!

Di bawah Ashaari ada unit-unit seperti Dakwah, Pendidikan, Undang2, Antarabangsa, Perniagaan, Penerbitan, Perkhidmatan Ummah dll mengikut keperluan semasa, yang dipimpin oleh ketua dengan jawatankuasa masing-masing. Hal ehwal bebini dijaga oleh Khadijah Am bini pertama Ashaari dibantu oleh 3 binik hiden yg lain.

Modus Operandi

Dengan matlamat menyelamatkan maknusia dari kejahilan/kecelaruan, mereka mengajak sasaran mula menyertai program-program ilmu/kuliah fiqah, tajwid dll yang diadakan dimarkas mereka (mula2 di Keramat, kemudian pindah Sg Pencala mulai tahun 1973. Sasaran mereka dari pelbagai peringkat masyarakat, di university, jabatan2 kerajaan, swasta, kampung2, mukim2 dan sesiapa sahaja yang ada kontak dengan ahli mereka.

Permulaan mereka dihidangkan dengan ilmu Islam biasa terutama bab fiqah, AlQuran dan Hadith. Sesiapa yang tertarik serta komited akan diajak kearah meninggalkan tempat dan kedudukan sekarang kepada masuk ke perkampungan/markas mereka secara total.

Di markas Al-Arqam, ahli akan dilibatkan secara langsung dalam kerja jemaah dan dakwah. Sesiapa yang tiada kerja akan diberikan kerja menjalankan aktiviti perniagaan sambil berdakwah. Dari menjual majalah2 dan buku terbitan Al-Arqam kepada menjalankan perniagaan lain seperti catering, kedai tayar, kedai runcit, mini market, klinik perubatan kepadalah perniagaan2 yang lebih besar dan multi-nasional di dalam Al-Arqam Group Of Companies! Yg bekerja masih dibolehkan bekerja seperti biasa.

Ciri2 mereka ialah lelakinya berjubah hijau tuha, berjanggut dan berserban, sementara bebinian memakai jubah hijau tuha atau hirang dan bertudung labuh siap dengan purdah.

Ahli lelaki digalakkan kawin sampai empat. Seorang ahli lelaki akan menerima RM2500 sebulan untuk seorang isteri, RM250 untuk anak2 kecil dan sebagainya. Kalu ada empat bini, sudah RM10,000 gajih sebulan!!!! Sugeh melaran!!

Jadi ghalibnya semua ahli2 ada binik yang cukup, gajih yang banyak, rumah yg harat, yg bebini gin cukup hajak makan pakai; kadak payah lagik memikir hal doniya, maka boleh berdakwah dengan nyaman ke mana hajak, kabila hajak!

Dalam pada itu ajaran dan visi Asshari didoktrinkan secara sistematik kepada semua ahli didalam kuliah, majlis ilmu, nyanyian, penjumpaan umum, penerbitan majalah, buku dll. Ajaran aurad cuma diturunkan kepada pimpinan dan ahli2 yang telah sampai martabat tertentu.
Nayak ciri2 ajaran Aurad Muhamadiah:

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi, pengasas Aurad Muhammadiah, berjumpa Rasulullah saw dalam jaga dan menerima Aurad Muhammadiah daripada Baginda Rasulullah saw di dalam Kaabah

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi yg meninggal dunia pada 1925 itu tidak mati, tetapi ghaib dan akan muncul semula sebagai Imam Mahdi.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi adalah Khalifah Rasulullah saw dan meletakkan setaraf dengan Khulafa' Al-Rasyidin.

 Rasulullah saw, para sahabat dan para aulia didakwa boleh ditemui secara jaga (majlis yaqazah) selain melalui mimpi. Mereka datang k untuk mengesahkan sesuatu yang diperlukan oleh pengikut-pengikut Al-Arqam umpamanya mengenali siapa yang taat dan siapa yang tidak taat kepada Al-Arqam dan pemimpinnya.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi dipercayai kononnya boleh datang menolong apabila diseru namanya.

 Ashaari Muhammad dipercayai, selain seorang yang soleh, wali yang mempunyai karamah, adalah seorang Mujaddid akhir zaman .

 Ashaari mendakwa dirinya dari keturunan Bani Tamim, iaitu satu rumpun dengan keturunan Nabi Muhammad saw yang memegang panji-panji Al-Mahdi.

Sebujurnya gerakan Al-Arqam nayak banyak bekulim dan berahsia terutama hal melibatkan Aurad Muhamadiah. Kisah Aurad Muhamadiah nayak Cuma dikisahkan kepada umum oleh Akbar Anang, orang kanan Ashaari pada tahun 1979 bila hiden keluar dari Al-Arqam kerana tidak bersetuju ajaran aurad Muhamadiah. Pada tahun itu juga Ashaari secara terbuka bekulim dengan menafikan mereka mengamalkan Aurad Muhamadiah (lalu dibebaskan oleh Pusat Islam).

Pada tahun 1993, depa meolah kesilapan taktikal yang ganal iaitu mewar-warkan Asshari sudah bersedia mengambil tempat menjadi perdana menteri ke 5 Malaysia! Imbaham sudahnya Al-Arqam disiasat dan diharamkan dan ajaran Aurad Muhamadiah difatwakan sesat dan menyeleweng aqidah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1984.

Pimpinan tertinggi telah ditahan dan diolah pemurnian aqidah oleh JAKIM dan Pusat Islam. Ada ler beberapa kerat yang keluar terus dari Arqam, yang lain mengaku kesalahan dikhalayak lalu bebas (termasuk Ashaari).

Namun wayah ini, ajaran dan jemaah depa masih aktif ditempat Ashaari beganak (BCH Rawang) dan perkampungan/penempatan yg banyak ahli Arqam, dengan ngaran kumpulan Rufaqa/ Rufaqa Corporation dan lain2 ngaran. Aktiviti dakwah, tarbiyyah dan perniagaan masih rancak berjalan macam dolu-dolu. Contoh aktiviti terbaru depa ialah Khadijah Am melancarkan Kelab Poligami di BCH Rawang, di Indonesia dan di Singapura.

Andikak percaya ke kadak percaya sebujurnya ngaran jer beugah lamun ajarannya sama hajak pagun!

Program

Kuliah2 agama, majlis ilmu dan ceramah oleh penceramah2 Al_Arqam. Mengamalkan zikir2, sembahyang dan ada displin kerohanian tertentu. Aktiviti dakwah didalam dan diluar negeri. Terlibat dalam aktiviti dakwah, pendidikan, perniagaan dll seperti yg dipadahkan di atas.

Meluaskan ajaran aurad muhamadiah bagi ahli yang telah cukup komited dan bersedia. Mereka juga mengadakan majlis penganugerahan ijazah Aurad. Di majlis ini Ashaari diyakini oleh pengikut dapat melihat sesiapa yang ikhlas atau kadak, yang kadak ikhlas akan kelihatan berkepala babi atau anjing!

Sumber Kewangan

Aktiviti perniagaan yang meluas dalam dan luar negeri. Di dalam negeri sahaja mereka pernah direkodkan mempunyai 22 buah syarikat perniagaan! Ada satu pengarang buku mengenalpasti entity perniagaan mereka termasuk 52 kedai runcit, 56 kilang perusahaan, 20 mini market, beratus2 kedai buku, kedai tayar, restoran, syarikat catering,kedai dobi, klinik2, pusat perubatan dan lain2 aktiviti perniagaan!! Bukan calang-calang bisnes!!

Disamping itu ahli yang bekerja akan menyerahkan semua pendapatan mereka kepada jemaah untuk diuruskan.

Kekurangan

Mempunyai ajaran yang salah dan menyalahi aqidah ahli sunnah wal jamaah.

Bekulim mengenai ajaran Aurad Muhamadiah

Telah diharamkan oleh kerajaan dan telah difatwakan sesat oleh majlis fatwa

Kelebihan

Sistem sosialnya yang unik, tersendiri dan ‘praktikal’

Sistem tarbiyah dan budaya ilmu Islam yang agak teratur

Berkembang secara beanak-cucu dengan system poligami yang terancang

Mempunyai jaringan perniagaan yang luas dan kewangan yang kukuh

Masih kawa menarik orang ramai menyertai mereka dengan model/contoh yang mereka tunjukkan .

Masa Depan

Ada yang menyambat Al-Arqam akan mati dengan matinya Ashaari dan Khadijah Am. Tapi secara logiknya beribu-ribu pengikut mereka akan meneruskan pegangan dan kepercayaan yang diyakini mereka sekian lama.

Kesimpulan

Ulon meandak pergerakan Al-Arqam ditempat ketiga kerana kumpulan ini ada kekuatannya tersendiri terutama struktur sosial dan perniagaan. Ulon maklum mungkin ada yang kadak setuju ulon meandak Al-Arqam sebagai jemaah Islam.

Patutnya diandak pergerakan ajaran sesat nombor satu di Malaysia kalo lah!!!



~besambung~

tarus umpat mambaca
taruskan atong
tarima kasih atas info

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by didin on Thu Nov 26, 2009 7:09 am

hasbima@abe wrote:
Atong wrote:AL-ARQAM

Sejarah penubuhan A-Arqam bemula selawas tahun 1968 oleh Ashaari Muhammad dan 11 orang rakan di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Ia bercirikan jemaah tarikat yang mengamalkan ajaran yang dihiyau Aurad Muhammadiyah. Maka ia berbeza dengan jemaah gerakan Islam lain yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Matlamat

Jemaah nayak bermatlamat menyelamatkan individu2 Islam dari kebejatan dan kecelaruan pegangan Islam wayah ini, mengikut seorang syeikh (pemimpin) yang kawa membawa mereka menjadi umat Islam yang tulin dan benar2 mengamalkan Islam secara syumul dalam kehidupan. Mereka mengira semua umat sudah berada di dalam system yang ‘hirang’, maka umat ini hendaklah dibawa ke kawasan hanyar yang ‘putih’ lalu kawak mengamalkan Islam.

Ianya jugak mengajak umat supaya mengamalkan Aurad Muhammadiyyah yang mereka percayai sebagai ajaran Islam sebenar.

Ahli

Semasa pengharaman Al_Arqam di tahun 1984, dipercayai mereka mempunyai seramai 10,000 orang pengikut yang fanatic (terlibat secara langsung). Pada pendapat ulon, jumlah ahli lebih dari itu! Bayangkanlah kalau satu keluarga Al-Arqam ada 4 bini dan 20 anak, 1,000 keluarga dah ada 25,000 orang! Di Sg Penchala, di Rawang, Seremban, Pahang, Johor, Selangor, Kedah, Labuan dan lain2 ada berapa keluarga? Barang tentu lebih 1,000

Walaupun Al_Arqam telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia 25 tahun yang lalu, ahli2nya tidak berkurang, malahan masih bertambah dari masa kesemasa!

Organisasi

Ustaz Ashaari Muhammad , seorang yang dianggap seorang syeikh yang karamah, wali keturunan bani Tamin/Rasulullah dan Mujaddid akhir zaman adalah satu2 pimpinan Al-Arqam sehingga kini. Hiden dihiyau Abuya dan At-Tamimi, dihormati dan sangat dimuliakan oleh pengikut2. Bukan hiden hajak, malahan bini2, anak-cucu hiden gin dimuliakan jugak! Boleh minta power dengan Abuya wei!!!

Di bawah Ashaari ada unit-unit seperti Dakwah, Pendidikan, Undang2, Antarabangsa, Perniagaan, Penerbitan, Perkhidmatan Ummah dll mengikut keperluan semasa, yang dipimpin oleh ketua dengan jawatankuasa masing-masing. Hal ehwal bebini dijaga oleh Khadijah Am bini pertama Ashaari dibantu oleh 3 binik hiden yg lain.

Modus Operandi

Dengan matlamat menyelamatkan maknusia dari kejahilan/kecelaruan, mereka mengajak sasaran mula menyertai program-program ilmu/kuliah fiqah, tajwid dll yang diadakan dimarkas mereka (mula2 di Keramat, kemudian pindah Sg Pencala mulai tahun 1973. Sasaran mereka dari pelbagai peringkat masyarakat, di university, jabatan2 kerajaan, swasta, kampung2, mukim2 dan sesiapa sahaja yang ada kontak dengan ahli mereka.

Permulaan mereka dihidangkan dengan ilmu Islam biasa terutama bab fiqah, AlQuran dan Hadith. Sesiapa yang tertarik serta komited akan diajak kearah meninggalkan tempat dan kedudukan sekarang kepada masuk ke perkampungan/markas mereka secara total.

Di markas Al-Arqam, ahli akan dilibatkan secara langsung dalam kerja jemaah dan dakwah. Sesiapa yang tiada kerja akan diberikan kerja menjalankan aktiviti perniagaan sambil berdakwah. Dari menjual majalah2 dan buku terbitan Al-Arqam kepada menjalankan perniagaan lain seperti catering, kedai tayar, kedai runcit, mini market, klinik perubatan kepadalah perniagaan2 yang lebih besar dan multi-nasional di dalam Al-Arqam Group Of Companies! Yg bekerja masih dibolehkan bekerja seperti biasa.

Ciri2 mereka ialah lelakinya berjubah hijau tuha, berjanggut dan berserban, sementara bebinian memakai jubah hijau tuha atau hirang dan bertudung labuh siap dengan purdah.

Ahli lelaki digalakkan kawin sampai empat. Seorang ahli lelaki akan menerima RM2500 sebulan untuk seorang isteri, RM250 untuk anak2 kecil dan sebagainya. Kalu ada empat bini, sudah RM10,000 gajih sebulan!!!! Sugeh melaran!!

Jadi ghalibnya semua ahli2 ada binik yang cukup, gajih yang banyak, rumah yg harat, yg bebini gin cukup hajak makan pakai; kadak payah lagik memikir hal doniya, maka boleh berdakwah dengan nyaman ke mana hajak, kabila hajak!

Dalam pada itu ajaran dan visi Asshari didoktrinkan secara sistematik kepada semua ahli didalam kuliah, majlis ilmu, nyanyian, penjumpaan umum, penerbitan majalah, buku dll. Ajaran aurad cuma diturunkan kepada pimpinan dan ahli2 yang telah sampai martabat tertentu.
Nayak ciri2 ajaran Aurad Muhamadiah:

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi, pengasas Aurad Muhammadiah, berjumpa Rasulullah saw dalam jaga dan menerima Aurad Muhammadiah daripada Baginda Rasulullah saw di dalam Kaabah

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi yg meninggal dunia pada 1925 itu tidak mati, tetapi ghaib dan akan muncul semula sebagai Imam Mahdi.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi adalah Khalifah Rasulullah saw dan meletakkan setaraf dengan Khulafa' Al-Rasyidin.

 Rasulullah saw, para sahabat dan para aulia didakwa boleh ditemui secara jaga (majlis yaqazah) selain melalui mimpi. Mereka datang k untuk mengesahkan sesuatu yang diperlukan oleh pengikut-pengikut Al-Arqam umpamanya mengenali siapa yang taat dan siapa yang tidak taat kepada Al-Arqam dan pemimpinnya.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi dipercayai kononnya boleh datang menolong apabila diseru namanya.

 Ashaari Muhammad dipercayai, selain seorang yang soleh, wali yang mempunyai karamah, adalah seorang Mujaddid akhir zaman .

 Ashaari mendakwa dirinya dari keturunan Bani Tamim, iaitu satu rumpun dengan keturunan Nabi Muhammad saw yang memegang panji-panji Al-Mahdi.

Sebujurnya gerakan Al-Arqam nayak banyak bekulim dan berahsia terutama hal melibatkan Aurad Muhamadiah. Kisah Aurad Muhamadiah nayak Cuma dikisahkan kepada umum oleh Akbar Anang, orang kanan Ashaari pada tahun 1979 bila hiden keluar dari Al-Arqam kerana tidak bersetuju ajaran aurad Muhamadiah. Pada tahun itu juga Ashaari secara terbuka bekulim dengan menafikan mereka mengamalkan Aurad Muhamadiah (lalu dibebaskan oleh Pusat Islam).

Pada tahun 1993, depa meolah kesilapan taktikal yang ganal iaitu mewar-warkan Asshari sudah bersedia mengambil tempat menjadi perdana menteri ke 5 Malaysia! Imbaham sudahnya Al-Arqam disiasat dan diharamkan dan ajaran Aurad Muhamadiah difatwakan sesat dan menyeleweng aqidah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1984.

Pimpinan tertinggi telah ditahan dan diolah pemurnian aqidah oleh JAKIM dan Pusat Islam. Ada ler beberapa kerat yang keluar terus dari Arqam, yang lain mengaku kesalahan dikhalayak lalu bebas (termasuk Ashaari).

Namun wayah ini, ajaran dan jemaah depa masih aktif ditempat Ashaari beganak (BCH Rawang) dan perkampungan/penempatan yg banyak ahli Arqam, dengan ngaran kumpulan Rufaqa/ Rufaqa Corporation dan lain2 ngaran. Aktiviti dakwah, tarbiyyah dan perniagaan masih rancak berjalan macam dolu-dolu. Contoh aktiviti terbaru depa ialah Khadijah Am melancarkan Kelab Poligami di BCH Rawang, di Indonesia dan di Singapura.

Andikak percaya ke kadak percaya sebujurnya ngaran jer beugah lamun ajarannya sama hajak pagun!

Program

Kuliah2 agama, majlis ilmu dan ceramah oleh penceramah2 Al_Arqam. Mengamalkan zikir2, sembahyang dan ada displin kerohanian tertentu. Aktiviti dakwah didalam dan diluar negeri. Terlibat dalam aktiviti dakwah, pendidikan, perniagaan dll seperti yg dipadahkan di atas.

Meluaskan ajaran aurad muhamadiah bagi ahli yang telah cukup komited dan bersedia. Mereka juga mengadakan majlis penganugerahan ijazah Aurad. Di majlis ini Ashaari diyakini oleh pengikut dapat melihat sesiapa yang ikhlas atau kadak, yang kadak ikhlas akan kelihatan berkepala babi atau anjing!

Sumber Kewangan

Aktiviti perniagaan yang meluas dalam dan luar negeri. Di dalam negeri sahaja mereka pernah direkodkan mempunyai 22 buah syarikat perniagaan! Ada satu pengarang buku mengenalpasti entity perniagaan mereka termasuk 52 kedai runcit, 56 kilang perusahaan, 20 mini market, beratus2 kedai buku, kedai tayar, restoran, syarikat catering,kedai dobi, klinik2, pusat perubatan dan lain2 aktiviti perniagaan!! Bukan calang-calang bisnes!!

Disamping itu ahli yang bekerja akan menyerahkan semua pendapatan mereka kepada jemaah untuk diuruskan.

Kekurangan

Mempunyai ajaran yang salah dan menyalahi aqidah ahli sunnah wal jamaah.

Bekulim mengenai ajaran Aurad Muhamadiah

Telah diharamkan oleh kerajaan dan telah difatwakan sesat oleh majlis fatwa

Kelebihan

Sistem sosialnya yang unik, tersendiri dan ‘praktikal’

Sistem tarbiyah dan budaya ilmu Islam yang agak teratur

Berkembang secara beanak-cucu dengan system poligami yang terancang

Mempunyai jaringan perniagaan yang luas dan kewangan yang kukuh

Masih kawa menarik orang ramai menyertai mereka dengan model/contoh yang mereka tunjukkan .

Masa Depan

Ada yang menyambat Al-Arqam akan mati dengan matinya Ashaari dan Khadijah Am. Tapi secara logiknya beribu-ribu pengikut mereka akan meneruskan pegangan dan kepercayaan yang diyakini mereka sekian lama.

Kesimpulan

Ulon meandak pergerakan Al-Arqam ditempat ketiga kerana kumpulan ini ada kekuatannya tersendiri terutama struktur sosial dan perniagaan. Ulon maklum mungkin ada yang kadak setuju ulon meandak Al-Arqam sebagai jemaah Islam.

Patutnya diandak pergerakan ajaran sesat nombor satu di Malaysia kalo lah!!!



~besambung~

tarus umpat mambaca
taruskan atong
tarima kasih atas info

ulun umpat mambaca juha , tarimakasih tulisan Atong nia

jadi pada garis basarnya, ajaran islam manapun, tarekat nang mana haja
silakan bergemar beribadah manurut ilmu dan kedalaman keyakinan bathin masing-masing selagi berpegang pada kitabullah dan sunnah rasul

akan tyetapi nang luput itu yaitu marasa diri nang pambujurnya
andih urang dipadahakan salah sabarataan
padahal balum tantu juha andih saurang tutih bujur dimata Allah Swt
luku'ai tasalah juha, siapa nang tahu

firman Allah" AM HASIBTUM AN TADKHULUL JANNAH,...........

APAKAH KAMU KIRA BAHWA DIRIMU MASUK SURGA, PADAHAL ENGKAU BALUMAN MALALUI UJIAN/CUBAAN NANG TELAH DILALUANI OLEH URANG2 NANG TADAHULU LAGI......

tuti pang jadi kanapa diharmkannya Al-Arqom di Indonesia,
inya mangkafirkan orang diluar golongan mereka..............

didin
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3388
Points : 3399
Join date : 21/10/2009
Age : 49
Location : Banjarmasin-Palangka Raya

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Thu Nov 26, 2009 3:40 pm

didin wrote:
hasbima@abe wrote:
Atong wrote:AL-ARQAM

Sejarah penubuhan A-Arqam bemula selawas tahun 1968 oleh Ashaari Muhammad dan 11 orang rakan di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Ia bercirikan jemaah tarikat yang mengamalkan ajaran yang dihiyau Aurad Muhammadiyah. Maka ia berbeza dengan jemaah gerakan Islam lain yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Matlamat

Jemaah nayak bermatlamat menyelamatkan individu2 Islam dari kebejatan dan kecelaruan pegangan Islam wayah ini, mengikut seorang syeikh (pemimpin) yang kawa membawa mereka menjadi umat Islam yang tulin dan benar2 mengamalkan Islam secara syumul dalam kehidupan. Mereka mengira semua umat sudah berada di dalam system yang ‘hirang’, maka umat ini hendaklah dibawa ke kawasan hanyar yang ‘putih’ lalu kawak mengamalkan Islam.

Ianya jugak mengajak umat supaya mengamalkan Aurad Muhammadiyyah yang mereka percayai sebagai ajaran Islam sebenar.

Ahli

Semasa pengharaman Al_Arqam di tahun 1984, dipercayai mereka mempunyai seramai 10,000 orang pengikut yang fanatic (terlibat secara langsung). Pada pendapat ulon, jumlah ahli lebih dari itu! Bayangkanlah kalau satu keluarga Al-Arqam ada 4 bini dan 20 anak, 1,000 keluarga dah ada 25,000 orang! Di Sg Penchala, di Rawang, Seremban, Pahang, Johor, Selangor, Kedah, Labuan dan lain2 ada berapa keluarga? Barang tentu lebih 1,000

Walaupun Al_Arqam telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia 25 tahun yang lalu, ahli2nya tidak berkurang, malahan masih bertambah dari masa kesemasa!

Organisasi

Ustaz Ashaari Muhammad , seorang yang dianggap seorang syeikh yang karamah, wali keturunan bani Tamin/Rasulullah dan Mujaddid akhir zaman adalah satu2 pimpinan Al-Arqam sehingga kini. Hiden dihiyau Abuya dan At-Tamimi, dihormati dan sangat dimuliakan oleh pengikut2. Bukan hiden hajak, malahan bini2, anak-cucu hiden gin dimuliakan jugak! Boleh minta power dengan Abuya wei!!!

Di bawah Ashaari ada unit-unit seperti Dakwah, Pendidikan, Undang2, Antarabangsa, Perniagaan, Penerbitan, Perkhidmatan Ummah dll mengikut keperluan semasa, yang dipimpin oleh ketua dengan jawatankuasa masing-masing. Hal ehwal bebini dijaga oleh Khadijah Am bini pertama Ashaari dibantu oleh 3 binik hiden yg lain.

Modus Operandi

Dengan matlamat menyelamatkan maknusia dari kejahilan/kecelaruan, mereka mengajak sasaran mula menyertai program-program ilmu/kuliah fiqah, tajwid dll yang diadakan dimarkas mereka (mula2 di Keramat, kemudian pindah Sg Pencala mulai tahun 1973. Sasaran mereka dari pelbagai peringkat masyarakat, di university, jabatan2 kerajaan, swasta, kampung2, mukim2 dan sesiapa sahaja yang ada kontak dengan ahli mereka.

Permulaan mereka dihidangkan dengan ilmu Islam biasa terutama bab fiqah, AlQuran dan Hadith. Sesiapa yang tertarik serta komited akan diajak kearah meninggalkan tempat dan kedudukan sekarang kepada masuk ke perkampungan/markas mereka secara total.

Di markas Al-Arqam, ahli akan dilibatkan secara langsung dalam kerja jemaah dan dakwah. Sesiapa yang tiada kerja akan diberikan kerja menjalankan aktiviti perniagaan sambil berdakwah. Dari menjual majalah2 dan buku terbitan Al-Arqam kepada menjalankan perniagaan lain seperti catering, kedai tayar, kedai runcit, mini market, klinik perubatan kepadalah perniagaan2 yang lebih besar dan multi-nasional di dalam Al-Arqam Group Of Companies! Yg bekerja masih dibolehkan bekerja seperti biasa.

Ciri2 mereka ialah lelakinya berjubah hijau tuha, berjanggut dan berserban, sementara bebinian memakai jubah hijau tuha atau hirang dan bertudung labuh siap dengan purdah.

Ahli lelaki digalakkan kawin sampai empat. Seorang ahli lelaki akan menerima RM2500 sebulan untuk seorang isteri, RM250 untuk anak2 kecil dan sebagainya. Kalu ada empat bini, sudah RM10,000 gajih sebulan!!!! Sugeh melaran!!

Jadi ghalibnya semua ahli2 ada binik yang cukup, gajih yang banyak, rumah yg harat, yg bebini gin cukup hajak makan pakai; kadak payah lagik memikir hal doniya, maka boleh berdakwah dengan nyaman ke mana hajak, kabila hajak!

Dalam pada itu ajaran dan visi Asshari didoktrinkan secara sistematik kepada semua ahli didalam kuliah, majlis ilmu, nyanyian, penjumpaan umum, penerbitan majalah, buku dll. Ajaran aurad cuma diturunkan kepada pimpinan dan ahli2 yang telah sampai martabat tertentu.
Nayak ciri2 ajaran Aurad Muhamadiah:

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi, pengasas Aurad Muhammadiah, berjumpa Rasulullah saw dalam jaga dan menerima Aurad Muhammadiah daripada Baginda Rasulullah saw di dalam Kaabah

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi yg meninggal dunia pada 1925 itu tidak mati, tetapi ghaib dan akan muncul semula sebagai Imam Mahdi.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi adalah Khalifah Rasulullah saw dan meletakkan setaraf dengan Khulafa' Al-Rasyidin.

 Rasulullah saw, para sahabat dan para aulia didakwa boleh ditemui secara jaga (majlis yaqazah) selain melalui mimpi. Mereka datang k untuk mengesahkan sesuatu yang diperlukan oleh pengikut-pengikut Al-Arqam umpamanya mengenali siapa yang taat dan siapa yang tidak taat kepada Al-Arqam dan pemimpinnya.

 Syeikh Muhammad As-Suhaimi dipercayai kononnya boleh datang menolong apabila diseru namanya.

 Ashaari Muhammad dipercayai, selain seorang yang soleh, wali yang mempunyai karamah, adalah seorang Mujaddid akhir zaman .

 Ashaari mendakwa dirinya dari keturunan Bani Tamim, iaitu satu rumpun dengan keturunan Nabi Muhammad saw yang memegang panji-panji Al-Mahdi.

Sebujurnya gerakan Al-Arqam nayak banyak bekulim dan berahsia terutama hal melibatkan Aurad Muhamadiah. Kisah Aurad Muhamadiah nayak Cuma dikisahkan kepada umum oleh Akbar Anang, orang kanan Ashaari pada tahun 1979 bila hiden keluar dari Al-Arqam kerana tidak bersetuju ajaran aurad Muhamadiah. Pada tahun itu juga Ashaari secara terbuka bekulim dengan menafikan mereka mengamalkan Aurad Muhamadiah (lalu dibebaskan oleh Pusat Islam).

Pada tahun 1993, depa meolah kesilapan taktikal yang ganal iaitu mewar-warkan Asshari sudah bersedia mengambil tempat menjadi perdana menteri ke 5 Malaysia! Imbaham sudahnya Al-Arqam disiasat dan diharamkan dan ajaran Aurad Muhamadiah difatwakan sesat dan menyeleweng aqidah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1984.

Pimpinan tertinggi telah ditahan dan diolah pemurnian aqidah oleh JAKIM dan Pusat Islam. Ada ler beberapa kerat yang keluar terus dari Arqam, yang lain mengaku kesalahan dikhalayak lalu bebas (termasuk Ashaari).

Namun wayah ini, ajaran dan jemaah depa masih aktif ditempat Ashaari beganak (BCH Rawang) dan perkampungan/penempatan yg banyak ahli Arqam, dengan ngaran kumpulan Rufaqa/ Rufaqa Corporation dan lain2 ngaran. Aktiviti dakwah, tarbiyyah dan perniagaan masih rancak berjalan macam dolu-dolu. Contoh aktiviti terbaru depa ialah Khadijah Am melancarkan Kelab Poligami di BCH Rawang, di Indonesia dan di Singapura.

Andikak percaya ke kadak percaya sebujurnya ngaran jer beugah lamun ajarannya sama hajak pagun!

Program

Kuliah2 agama, majlis ilmu dan ceramah oleh penceramah2 Al_Arqam. Mengamalkan zikir2, sembahyang dan ada displin kerohanian tertentu. Aktiviti dakwah didalam dan diluar negeri. Terlibat dalam aktiviti dakwah, pendidikan, perniagaan dll seperti yg dipadahkan di atas.

Meluaskan ajaran aurad muhamadiah bagi ahli yang telah cukup komited dan bersedia. Mereka juga mengadakan majlis penganugerahan ijazah Aurad. Di majlis ini Ashaari diyakini oleh pengikut dapat melihat sesiapa yang ikhlas atau kadak, yang kadak ikhlas akan kelihatan berkepala babi atau anjing!

Sumber Kewangan

Aktiviti perniagaan yang meluas dalam dan luar negeri. Di dalam negeri sahaja mereka pernah direkodkan mempunyai 22 buah syarikat perniagaan! Ada satu pengarang buku mengenalpasti entity perniagaan mereka termasuk 52 kedai runcit, 56 kilang perusahaan, 20 mini market, beratus2 kedai buku, kedai tayar, restoran, syarikat catering,kedai dobi, klinik2, pusat perubatan dan lain2 aktiviti perniagaan!! Bukan calang-calang bisnes!!

Disamping itu ahli yang bekerja akan menyerahkan semua pendapatan mereka kepada jemaah untuk diuruskan.

Kekurangan

Mempunyai ajaran yang salah dan menyalahi aqidah ahli sunnah wal jamaah.

Bekulim mengenai ajaran Aurad Muhamadiah

Telah diharamkan oleh kerajaan dan telah difatwakan sesat oleh majlis fatwa

Kelebihan

Sistem sosialnya yang unik, tersendiri dan ‘praktikal’

Sistem tarbiyah dan budaya ilmu Islam yang agak teratur

Berkembang secara beanak-cucu dengan system poligami yang terancang

Mempunyai jaringan perniagaan yang luas dan kewangan yang kukuh

Masih kawa menarik orang ramai menyertai mereka dengan model/contoh yang mereka tunjukkan .

Masa Depan

Ada yang menyambat Al-Arqam akan mati dengan matinya Ashaari dan Khadijah Am. Tapi secara logiknya beribu-ribu pengikut mereka akan meneruskan pegangan dan kepercayaan yang diyakini mereka sekian lama.

Kesimpulan

Ulon meandak pergerakan Al-Arqam ditempat ketiga kerana kumpulan ini ada kekuatannya tersendiri terutama struktur sosial dan perniagaan. Ulon maklum mungkin ada yang kadak setuju ulon meandak Al-Arqam sebagai jemaah Islam.

Patutnya diandak pergerakan ajaran sesat nombor satu di Malaysia kalo lah!!!



~besambung~

tarus umpat mambaca
taruskan atong
tarima kasih atas info

ulun umpat mambaca juha , tarimakasih tulisan Atong nia

jadi pada garis basarnya, ajaran islam manapun, tarekat nang mana haja
silakan bergemar beribadah manurut ilmu dan kedalaman keyakinan bathin masing-masing selagi berpegang pada kitabullah dan sunnah rasul

akan tyetapi nang luput itu yaitu marasa diri nang pambujurnya
andih urang dipadahakan salah sabarataan
padahal balum tantu juha andih saurang tutih bujur dimata Allah Swt
luku'ai tasalah juha, siapa nang tahu

firman Allah" AM HASIBTUM AN TADKHULUL JANNAH,...........

APAKAH KAMU KIRA BAHWA DIRIMU MASUK SURGA, PADAHAL ENGKAU BALUMAN MALALUI UJIAN/CUBAAN NANG TELAH DILALUANI OLEH URANG2 NANG TADAHULU LAGI......

tuti pang jadi kanapa diharmkannya Al-Arqom di Indonesia,
inya mangkafirkan orang diluar golongan mereka..............



karajaan kada hingkat mamantau dengan
berkesan kegiatan Al Arqam
kini berbagai nama

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Mon Dec 14, 2009 12:24 pm

kadak keubaran menyambong

awor awor awor



~Atong~laen taun ulon sambong

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by waw on Mon Dec 14, 2009 9:24 pm

Lain tahun.......15 hari lagi.

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by dragon on Mon Dec 14, 2009 9:35 pm

jumaah ni gin dah taun hanyar dah...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by waw on Mon Dec 14, 2009 10:13 pm

dragon wrote:jumaah ni gin dah taun hanyar dah...




He ih .... bujur sabujur nya

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by hasbima@abe on Tue Dec 15, 2009 3:37 pm

Al Arqam, Bani Tamim ,AsSuhaimi
kini nama dah lain
baju tetap sama
waspada...antarai...hati-hati....

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Tue Dec 15, 2009 4:52 pm

dua lagik

4 Jamaah Tabligh

5 Jamaah Islah Malaysia


kinak kinak hajak menyambong

lukok abe has lebih arif tentang tabligh

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by UmaYani/UY on Tue Dec 15, 2009 4:57 pm

umpat macae banarai...

taga posting Atong pasal Al-Arqam balum sawat macae...

esok2 pasti akan dibacae...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Atong on Tue Dec 15, 2009 5:01 pm

kinak menyambungi sampai 10

ada cadangan???

Gerakan Wahabi

Gerakan Islam Liberal

SIS

ABIM Utara

apa lagik

ulon belom tuntong mengkaji


~Atong~mengkaji sampai tekaji huntot!!!

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by waw on Wed Dec 16, 2009 6:43 am

hasbima@abe wrote:Al Arqam, Bani Tamim ,AsSuhaimi
kini nama dah lain
baju tetap sama
waspada...antarai...hati-hati....




Baik balajar awan al arqam dari balajar awan ayah pin

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Top 5 Gerakan Islam di Malaysia

Post by Sponsored content Today at 1:37 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum