Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Page 38 of 40 Previous  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by waw on Sun Feb 21, 2010 10:30 pm

Paling senang nak beli kat kedai....



S D S I di M I T C......


S D S I .....Satu Daerah Satu Industri......

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by didin on Mon Feb 22, 2010 12:51 am

mun dibanua nang ngaran BUAH SIMALAKAMA saraba salah

dimakan mati UMA mun kada dimakan mati UPA dimapatuai

didin
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3388
Points : 3399
Join date : 21/10/2009
Age : 49
Location : Banjarmasin-Palangka Raya

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by *ROSMAH* on Mon Feb 22, 2010 9:51 am

didin wrote:mun dibanua nang ngaran BUAH SIMALAKAMA saraba salah

dimakan mati UMA mun kada dimakan mati UPA dimapatuai

Amun dainto di buang haja Didin'ai!
Nyata kadada nang mati nya hahaha..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by hasbima@abe on Mon Feb 22, 2010 8:39 pm

dituruti mati uma

tak dituruti mati ayah

bagaikan buah simalakama


hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by TantadukHabang on Tue Feb 23, 2010 3:41 pm

Kulaan Sekalian, cuba baca artikel ni....there is something wrong about this beatiful news Smile

'Sahabat Jonker Street' Produksi Pertama
INDUSTRI ANIMASI LONJAKKAN MELAKA


Melaka Hari Ini - 22 Feb 2010 : Click Di Sini

AYER KEROH, 22 Feb-Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, optimis dua filem animasi berjudul 'Sahabat Jonker Street' dan 'Cerita 1 Kancil' terbitan Melaka ICT Holdings Sdn Bhd (MITCH) mampu melonjakkan kedudukan Melaka sebagai pusat penguasaan ICT dalam bidang penghasilan filem-filem animasi bermutu yang boleh menembusi pasaran antarabangsa.

Katanya, penghasilan dua filem animasi tersebut adalah sebagai permulaan program ke arah pembangunan Pusat Animasi Melaka yang akan memberi peluang pekerjaan rakyat, sejajar dengan usaha menerokai ekonomi bentuk baru sebagaimana idea yang dicetuskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya difahamkan, MITCH sedang mengadakan perundingan dengan pihak TV3 yang berminat untuk menayangkan 'Sahabat Jonker Street' kerana filem animasi berkenaan melambangkan konsep 1Malaysia," kata Mohd Ali dalam sidang media selepas Majlis Penyampaian Hadiah Animasi di Auditorium Rumah Media Melaka, petang tadi.

Ketua Menteri menjelaskan, kerajaan negeri akan merancang pasaran sendiri bagi membangunkan bidang animasi berasaskan 13 produk pelancongan yang dimiliki dengan penghasilan filem animasi untuk tayangan selama 7 minit dengan kos RM30,000 setiap satu.

"Menerusinya, MITCH boleh menjana pendapatan sekitar RM390,000 dan mungkin boleh mencecah RM1 juta jika semua agensi turut menghasilkan filem animasi. Jika ini berjaya, beribu peluang pekerjaan baru dapat disediakan kerana kita sudah ada pasaran sendiri.

"Bila kita berjaya hasilkan filem animasi pada jumlah yang besar dan berkualiti, akhirnya orang akan cari kita untuk menghasilkan filem animasi kerana Melaka sudah berjaya keluarkan ratusan filem animasi," ujarnya.

Mohd Ali percaya, sekiranya projek penghasilan filem animasi berkenaan berjaya, ia sudah tentu mampu mewujudkan satu ekonomi bentuk baru dan tidak hanya terus bergantung kepada tanah, sumber alam atau modal yang besar untuk meningkatkan pendapatan rakyat dan membuka peluang pekerjaan baru.

"Kita cuma perlukan kemahiran untuk mencipta wang dan pendapatan berasaskan ekonomi bentuk baru yang berasaskan pengetahuan dan kemahiran. Sebab itu kita kena gerakan industri ini dengan cepat serta pantas," ujarnya.

Ketua Menteri seterusnya memberitahu, inovasi ICT kini memainkan peranan penting dalam berbagai bidang termasuk memudahkan urusan perdagangan, rawatan kesihatan, mencipta peluang pekerjaan, meningkatkan peluang penggunaan ilmu pengetahuan dan dalam masa yang sama memantapkan lagi ekonomi dunia.

Katanya, berdasarkan maklumat dari Persekutuan Informasi Teknologi dan Perkhidmatan Sedunia (WISTA) iaitu pertubuhan yang dianggotai oleh 70 persatuan ICT dunia, perbelanjaan global ICT kini mencecah kira-kira RM12.9 trilion pada tahun 2008.

"Industri multimedia kreatif termasuk animasi juga telah menjana pendapatan sebanyak RM5.6 trilion dalam peringkat jualan antarabangsa. Ini mencerminkan bahawa bidang multimedia kreatif yang meliputi animasi mampu memberi pendapatan tinggi jika produk yang dihasilkan bermutu dan boleh melepasi pasaran di peringkat global," ujar beliau.

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by TantadukHabang on Tue Feb 23, 2010 3:45 pm

Satu Lagi Artikel ...

Guna Teknologi Digital Terkini
Melaka Terokai Industri Kreatif Animasi - Mohd Ali


AYER KEROH, 22 Feb- Kerajaan negeri sedang mengorak langkah bagi membangunkan bidang multimedia dan teknologi maklumat melalui penubuhan Pusat Animasi Melaka dengan menjadikan industri kreatif untuk menjana pertumbuhan dan perkembangan ekonomi.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, Pusat Animasi Melaka berperanan sebagai pusat rujukan animasi Wilayah Selatan di samping menjadikan 'One Stop Centre' yang menyediakan kemudahan untuk menghasilkan kandungan kreatif multimedia dengan menggunapakai teknologi digital terkini untuk menghasilkan produk animasi Melaka.

"Usaha menubuhkan MITCH adalah bukti kesungguhan dan komitmen pihak Kerajaan negeri terhadap bidang ICT termasuk industri animasi. Sokongan kepakaran mahu pun pelaburan dari syarikat-syarikat tempatan dan antarabangsa adalah sangat dialu-alukan demi mencapai hasrat menjadikan Melaka sebagai salah satu hab animasi tempatan bertaraf global," kata Mohd Ali.

Beliau berkata demikian semasa berucap di Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Rekacipta Watak dan Papan Cerita Animasi Melaka 2008/2009 di Animation@Melaka di Rumah Media Melaka, petang tadi.

Seramai 36 peserta menerima hadiah membabitkan Kategori Terbuka dan Kategori IPT pada prorgam yang dianjurkan oleh Melaka ICT Holdings Sdn Bhd (MITCH).

Ketua Menteri turut melancarkan dua klip video animasi 3 dimensi berjudul 'Sahabat Jonker Street' dan 'Cerita 1 Kancil' yang dihasilkan berdasarkan idea pemenang Anugerah Khas Juri bagi pertandingan berkenaan.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Negeri Pelajaran, sains & Teknologi dan Sumber Manusia, Datuk Yaakub Md Amin; Ketua Pegawai Eksekutif MITCH, Sabrina Mohd Noor; Naib Presiden Kreatif Multimedia Strategi dan Polisi MDeC, Kamil Othman; Pengarah Wilayah Selatan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Bukhari Yahya dan Eksekutif Kanan Malaysia Animation Creative Content Centre (Mac3), Vernon Fernandez.

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by sydhus on Tue Feb 23, 2010 4:01 pm

dragon wrote:buah malaka tu bukan ngaran kuih ka?
ada lih buah bujur nang bangaran buah malaka?
ceteknya ilmuku...


asal ngaran Melaka dari pohon Melaka...dah tentulah ada pohon dan buahnya..

sydhus
Kapten
Kapten

Posts : 909
Points : 911
Join date : 24/05/2009
Age : 87
Location : kaki langit

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by *ROSMAH* on Tue Feb 23, 2010 9:08 pm

Tantadu Habang nginto memang minat malukis animasai..
Sebab tu inya menang juara pertandingan malukis peringkat negeri Melaka..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by dragon on Tue Feb 23, 2010 9:53 pm

sydhus wrote:
dragon wrote:buah malaka tu bukan ngaran kuih ka?
ada lih buah bujur nang bangaran buah malaka?
ceteknya ilmuku...


asal ngaran Melaka dari pohon Melaka...dah tentulah ada pohon dan buahnya..

caam diandaki disini gambar puhon malaka tu
taingin jua aku handak niring kaipa...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by AJ on Tue Feb 23, 2010 10:27 pm



makan mee siput

AJ
Mejar
Mejar

Posts : 1479
Points : 1850
Join date : 22/05/2009
Age : 43
Location : serdang/putrajaya/enstek_nilai

http://www.kulaan-aj.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by dragon on Tue Feb 23, 2010 10:35 pm

nyaman tu
tagal aku sahibar mampu maniring haja lah
gigi banyak balobang...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by waksab_bb on Tue Feb 23, 2010 10:38 pm

Minum siput..kan basasimput luko handak makan tuh hai..He..he Laughing

waksab_bb
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 169
Points : 195
Join date : 29/05/2009
Age : 49
Location : Bkt Beruntung

http://kulaanbktberuntung-sentosa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by sydhus on Wed Feb 24, 2010 3:29 pm

caam diandaki disini gambar puhon malaka tu
taingin jua aku handak niring kaipa...[/quote]

nang ninto takoni ka Tuan Waw...

sydhus
Kapten
Kapten

Posts : 909
Points : 911
Join date : 24/05/2009
Age : 87
Location : kaki langit

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by waw on Wed Feb 24, 2010 4:09 pm

Pokok nya ada di higa Padang


Banda hilir

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by UmaYani/UY on Wed Feb 24, 2010 4:34 pm

kapingin jua manireng kiapa pukok malaka ni...

kina Tuan Waw katik gambar pukok malaka tu ya...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by waw on Wed Feb 24, 2010 4:35 pm

Pokok nya biasa haja.....badaun hijau..

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by waw on Wed Feb 24, 2010 5:22 pm

Hundang Babanam di Crystal Bay, Malaka.....



waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by UmaYani/UY on Wed Feb 24, 2010 5:29 pm

umai ganal2nya hundang galah...

nymannya mangilau hundang babanam...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by TantadukHabang on Wed Feb 24, 2010 5:55 pm

Animasi dari melaka...22 Februari 2010





Ulun antara pemenang pertandingan ni, ada 36 pemenang semuanya. 2 cerita ni dapat 'anugerah khas juri'. Pertandingan berakhir Jan 2009, tapi hadiah dapat 22 Feb 2010. Lama baru dapat. Hadiah dapat pula dapat kurang, malah 2 pemilik cerita ni hanya dapat hadiah khas juri, bukan hadiah utama 10ribu...tiada yang layak dapat 10ribu, katanya cerita tak berkuali lepas 1 tahun baru bagitau. Selalunya animasi ni paling kurang ambik 1 minggu proses buat ceritanya tapi bagi 5 jam, macamana nak sama kualiti dengan animasi lain ?. Hadiah kemenangan ulun pun dikurangkan.

Pemilik cerita "Sahabat Jonker Street' tu kawan isteri ulun, pensyarah animasi kolej yayasan melaka. anak didik dia banyak dah bekerja di syarikat animasi top di m'sia. menangis dia tengok animasi tu pasal dia kata memang dia kena tipu. tah lah.

Ulun keluarkan cerita ni bukan memburukan Melaka. MELAKA TAK SALAH, syarikat penganjur yang tak betul sebenarnya. Dato' ali sendiri semangat bagi ucapan & bagi hadiah pada kami semua pasal memang dia betul2 harap animasi ni berkembang pesat di melaka ni...dia sendiri tegur penganjur masa ucapan tu 'kenapa pertandingan 2008, 2010 pula bagi hadiah'. Syarikat penganjur tak betul lah.

Samalah macam kes 'eye on malaysia' tu. Syarikat yang tah apa2 buat hal, last2 nama Melaka juga yang buruk.

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by hasbima@abe on Thu Feb 25, 2010 9:19 am

TantadukHabang wrote:Animasi dari melaka...22 Februari 2010





Ulun antara pemenang pertandingan ni, ada 36 pemenang semuanya. 2 cerita ni dapat 'anugerah khas juri'. Pertandingan berakhir Jan 2009, tapi hadiah dapat 22 Feb 2010. Lama baru dapat. Hadiah dapat pula dapat kurang, malah 2 pemilik cerita ni hanya dapat hadiah khas juri, bukan hadiah utama 10ribu...tiada yang layak dapat 10ribu, katanya cerita tak berkuali lepas 1 tahun baru bagitau. Selalunya animasi ni paling kurang ambik 1 minggu proses buat ceritanya tapi bagi 5 jam, macamana nak sama kualiti dengan animasi lain ?. Hadiah kemenangan ulun pun dikurangkan.

Pemilik cerita "Sahabat Jonker Street' tu kawan isteri ulun, pensyarah animasi kolej yayasan melaka. anak didik dia banyak dah bekerja di syarikat animasi top di m'sia. menangis dia tengok animasi tu pasal dia kata memang dia kena tipu. tah lah.

Ulun keluarkan cerita ni bukan memburukan Melaka. MELAKA TAK SALAH, syarikat penganjur yang tak betul sebenarnya. Dato' ali sendiri semangat bagi ucapan & bagi hadiah pada kami semua pasal memang dia betul2 harap animasi ni berkembang pesat di melaka ni...dia sendiri tegur penganjur masa ucapan tu 'kenapa pertandingan 2008, 2010 pula bagi hadiah'. Syarikat penganjur tak betul lah.

Samalah macam kes 'eye on malaysia' tu. Syarikat yang tah apa2 buat hal, last2 nama Melaka juga yang buruk.

tu pang karenah Birokrasi dan pengurusan nang sangat lamah di sesetengah jabatan dan institusi..pacaya ke tidak permohonan kelulusan tanah ambil masa 3 tahun, kelulusan mohon tambahan rumah oleh majlis bandaran 9 bulan ni..belaku di Pahang, sabab tu urang taroka tanah cara haram, bina bangunan tanpa permit..sanggup kena denda dan saman. Bayar denda/saman lagi sanang..buat rumah dahulu...bayar saman. Kalau handak tunggu kelulusan lambat, kos barang dan upah meningkat...

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by *ROSMAH* on Thu Feb 25, 2010 10:03 am

TantadukHabang wrote:Animasi dari melaka...22 Februari 2010





Ulun antara pemenang pertandingan ni, ada 36 pemenang semuanya. 2 cerita ni dapat 'anugerah khas juri'. Pertandingan berakhir Jan 2009, tapi hadiah dapat 22 Feb 2010. Lama baru dapat. Hadiah dapat pula dapat kurang, malah 2 pemilik cerita ni hanya dapat hadiah khas juri, bukan hadiah utama 10ribu...tiada yang layak dapat 10ribu, katanya cerita tak berkuali lepas 1 tahun baru bagitau. Selalunya animasi ni paling kurang ambik 1 minggu proses buat ceritanya tapi bagi 5 jam, macamana nak sama kualiti dengan animasi lain ?. Hadiah kemenangan ulun pun dikurangkan.

Pemilik cerita "Sahabat Jonker Street' tu kawan isteri ulun, pensyarah animasi kolej yayasan melaka. anak didik dia banyak dah bekerja di syarikat animasi top di m'sia. menangis dia tengok animasi tu pasal dia kata memang dia kena tipu. tah lah.

Ulun keluarkan cerita ni bukan memburukan Melaka. MELAKA TAK SALAH, syarikat penganjur yang tak betul sebenarnya. Dato' ali sendiri semangat bagi ucapan & bagi hadiah pada kami semua pasal memang dia betul2 harap animasi ni berkembang pesat di melaka ni...dia sendiri tegur penganjur masa ucapan tu 'kenapa pertandingan 2008, 2010 pula bagi hadiah'. Syarikat penganjur tak betul lah.

Samalah macam kes 'eye on malaysia' tu. Syarikat yang tah apa2 buat hal, last2 nama Melaka juga yang buruk.

Hanyar pagi ni dapat malihat "Sahabat Jonker Street" awan " 1 kancil"..
Tahniah hagan nang ma ilhamakan..
Tabik anu nang ma olah "Sahabat Jonker Street" carita 1 Malaysia nang baik..
Agak nya nang ma olah carita "Sahabat Jonker Street" nia bini nya banjar, orang kampung kami! bujur lah TH?

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by suroi on Thu Feb 25, 2010 2:35 pm

aku tak faham la

suroi
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 180
Points : 181
Join date : 28/09/2009

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by TantadukHabang on Fri Feb 26, 2010 1:27 am

Orang kampung kita yang bininya banjar tu masuk juga, tapi no 3 aje namanya taka. Pensyarah juga sama2 dengan pencipta Sahabat Jonker Street tu namanya ramley. Ada 6 siri pertandingan, ulun menang siri 2, no 1.

1 Kancil tu pemilik dia bekas pelajar kolej yayasan melaka, anak murid ramley. Kira pensyarah & anak murid yang menang ni.

Perancangan selepas ni, kami pemenang semua pakat2 nak buat animasi sendiri ! Pasal Multimedia Development Corporation MDEC ada geran untuk pembangunan animasi, nama2 kami semua dahpun ada pada MDEC & pihak MDEC dahpun contact wakil kami untuk bincang & propose ni semua. Terkejut kami semua wakil mdec contact 2 hari lepas penyampaian tu, masa tu semua dah sedih dah...ada juga sinar yang mampu mencerahkan hati kami semua.

Setakat ni 11 orang termasuk ulun dahpun setuju nak buat, tgh tunggu kawan2 lain macamana. Nak bincang2 balik semua, buat proposal & paperwork. Kena juga buat contoh animasi, area 5 minit.

Tapi ini masih dalam perbincangan sesama kami, masih jauh lagi. Doakan kami semua berjaya ye, Smile

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by *ROSMAH* on Fri Feb 26, 2010 1:36 am

Mudah2an samuaan nang di rancang berjaya.. Aminnnn..
Jadi lah kaina Melaka negeri animasi pulang..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by ~lampuyang~ on Fri Feb 26, 2010 8:13 am

lampuyang turut mendoakan jua......

nnti ada kut katun LAMPUYANG.. heheeeee

~lampuyang~
Kolonel
Kolonel

Posts : 2228
Points : 2238
Join date : 22/05/2009
Age : 45
Location : shah alam

http://http:/www.tagged.com/joreezhanna

Back to top Go down

Re: Jumput Datang Melaka........macam macam adaaaaaaa

Post by Sponsored content Today at 7:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 38 of 40 Previous  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum