Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Nov 29, 2016 3:19 pm

Pada blog update kali ini saya akan menerangkan cara untuk apply ke universiti luar negara terutamanya kepada sesiapa yang ingin melanjutkan pelajaran ke United Kingdom memandangkan ada beberapa readers blog ini yang bertanya melalui email cara-caranya. So, untuk memudahkan, saya akan update di sini ye.

Dulu, saya menggunakan keputusan matrikulasi untuk apply ke United Kingdom dan telah berjaya menerima 4 tawaran daripada universiti-universiti terkemuka dunia.

Baru-baru ini saya telah menerima satu lagi tawaran daripada University of Nottingham dalam bidang Biochemistry and Molecular Medicine. So that makes it the fourth offer overall.

Sayangnya one of my applications is rejected sebab Matrikulasi tidak diterima oleh universiti tersebut (Exeter College, university of Oxford)

Dalam blogpost kali ini, saya akan menjawab segala (takla semua hehe) persoalan yang telah diajukan dalam email. Most of the questions adalah mengenai bagaimana melanjutkan pelajaran ke luar negara, cara mengisi UCAS dan sebagainya.

Q(Question)
A(Answer)

Q: "Matrikulasi diterima @ diiktiraf ke di UK?"
A: Selain STPM, A-Level, International Baccauleurette, dan UEC, sijil Matrikulasi juga boleh dijadikan tiket ke UK! Sijil matrikulasi sudah mendapat pengiktirafan di beberapa universiti terkemuka di UK.

here are some universities yang mengiktiraf pelajar lepasan matrikulasi Smile

University of Manchester
University of Birmingham
University of Nottingham
Queen's University, Belfast.
University of Bristol
University of Westminster
University of York
University of Surrey
University of Suxxex
University of Reading
Hartpury College
Birkbeck, University of London
University of Reading
University of Portsmouth
Canterbury Christ Church University
Lancester University
Aberystwyth University
Cardiff Metropolitan University
London Metropolitan University
Anglia Ruskin University
Erudio College
University of Huddersfield

and the list goes on..... yang lain research sendiri ye hehe. So jangan pandang rendah sijil Matrikulasi ni! Kalau dapat tawaran study di Matrikulasi selepas SPM, grab that chance.


Q: "macam mana abg apply overseas? sy dpat jugak sijil 1119 tp x la sebagus keputusan abg. "
A: Saya apply ke UK melalui sistem yang dinamakan UCAS. UCAS merupakan universities entrance system yang sama seperti UPU kementerian Pelajaran Malaysia yang menempatkan pelajar di universiti. Yang membezakan dengan UPU, UCAS boleh digunakan oleh pelajar antarabangsa juga namun UPU hanya diterhadkan kepada pelajar Malaysia sahaja.

Kalau yang berminat nak study di UK tu, click https://www.ucas.com/ucas/undergraduate/register untuk apply menggunakan UCAS.

keputusan English 1119 semasa SPM dahulu juga berguna jika ingin melanjutkan pelajaran ke UK sebab English 1119 merupakan standard English yang diiktiraf oleh Cambridge English. Saya memperoleh gred 2A dalam English 1119 ini (yang terbaik adalah 1A). Skor anda sekurang-kurangnya perlu C ke atas ye.

Kalau anda skor English 1119 dengan baik, anda tidak perlu bersusah payah lagi untuk duduk untuk IELTS or TOEFL. Jangan ingat English tak penting ye.

Namun, bukan setiap universiti di UK menerima English 1119 ini, ada yang hanya menerima IELTS dan TOEFL sahaja. Oleh itu, rajinkanlah diri untuk semak entry requirement di website universiti ye. Here are some links to universities in UK and their English entry requirements (yang menerima English 1119)

Uni. of Sheffield : https://www.sheffield.ac.uk/undergraduate/policies/englang
Uni. of Manchester : http://www.manchester.ac.uk/study/international/country-specific-information/malaysia.htm?page=2
Uni. of Birmingham : http://www.birmingham.ac.uk/undergraduate/requirements/international/index.aspx
Uni. of Southampton : http://www.southampton.ac.uk/uni-life/international/your-country/asia/malaysia.page
Staffordshire Uni : http://www.staffs.ac.uk/international/agents_and_events/malaysia/
Plymouth Uni : https://www.plymouth.ac.uk/international/how-to-apply/international-students-entry-requirements
Cardiff Uni : http://www.cardiff.ac.uk/for/prospective/international/countries/malaysia.html
Uni. of Leicester : https://le.ac.uk/student-life/international-students/english-language-requirements/equivalent
Uni. of Surrey : http://www.surrey.ac.uk/undergraduate/countries/malaysia
City Uni London : http://www.city.ac.uk/international/my-country/malaysia
Uni. of Lincoln : http://www.lincoln.ac.uk/home/international/englishlanguagecentre/englishrequirements/
Lancester University : http://www.lancaster.ac.uk/study/international-students/english-requirements/alternative-qualifications/
Uni. of Brighton : https://www.brighton.ac.uk/international/study-with-us/your-country-info/malaysia.aspx
Oxford Brookes Uni : https://www.brookes.ac.uk/international/country-information/country-specific-information/malaysia/
Imperial College London : https://www.imperial.ac.uk/study/pg/apply/requirements/english/
Uni. of Nottingham : https://www.nottingham.ac.uk/ugstudy/applying/entryrequirements.aspx

p/s: yang lain cari sendiri ye, ni je yang mampu dikorek hehew.


Q: "Filling in the UCAS is not easy. Oh! How about the payment? How do you pay? And how much do you pay? In MYR."
A: Yes, filling the UCAS was not easy for me too. for the payment, if you have chosen only ONE university, the amount that you should pay is Rm77.28(£12) while as for multiple choices, the amount you will have to pay is RM 148.12 (£23). depending on the rate. The only payment channel is through Credit or Debit card. make sure you have enough balance before paying for your application.
(rate currency yang digunakan pada masa ni ialah pada Jan 2016)


Q: "I want to ask about the education section. How do you fill in the section? Do you put your spm result also? And what is the awarding bodies for foundation? I really don't know how to fill the section in"
A: Yes, i did put my SPM result. After you have sent your application, the chosen universities will require you to send them the scanned copy of your SPM result. this is mainly for checking your 1119 English result as some universities accept 1119 English. if you have passed the minimum requirement for English, then you do not have to sit for IELTS or TOEFL. as for awarding bodies, for foundation. i think it is similar to matriculation which is MOE.


Q: One more help. The section for reference. The organisation name for our referee. What should I put? If she is my college tutor then her organisation name will be College?
A: Yes, you should put your college name. All the best for your application and don't hesitate to ask if you have any question.


Q: "Berapa minimum CGPA nak apply ke luar negara?"
A: Kalau nak lebih selamat, skor CGPA above 3.50 ye. Tak kira Matrikulasi atau STPM Smile
Sebab banyak lagi saingan daripada pelajar antarabangsa yang lain. Apabila kuota sudah penuh, universiti akan tutup pengambilan bagi pelajar antarabangsa.


Q: "boleh guna results bmat (UMAT Uni Malaya) utk uni di uk jugak?"
A: Kurang pasti sebab tidak pernah mengambil ujian tersebut, namun jika anda mahu melanjutkan pelajaran dalam Perubatan atau bioperubatan di UK, BMAT merupakan salah satu ujian saringan sebelum layak masuk ke peringkat temuduga. Biasanya universiti-universiti tersebut akan ada ujian BMAT mereka yang tersendiri seperti Universiti Malaya iaitu UMAT. Namun saya kurang pasti jika keputusan UMAT dari Universiti Malaya boleh digunakan di luar negara. Jika berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang tersebut di UK, elok untuk menyemak dengan tutor respective university.


Q: "Kalau nak belajar di UK, visa dan passport jenis mana yang sesuai?"
A: Okay, yang ni saya belum expert sangat sebab belum lagi sambung study di luar. Namun, sebelum menjejakkan kaki ke luar negara, saya telah membuat research mengenai Student Visa yang patut dimohon oleh pelajar Malaysia.

Anda perlu memiliki UK Tier 4 student visa

Sebelum apply visa, kena ada 40 points. Nak dapat dari mana 40 points ni?

Anda akan menerima 30 points jika anda sudah mempunyai surat tawaran belajar daripada salah satu universiti di UK yang mempunyai pengiktirafan oleh UK Visa dan Immigration UK (UKVI). Selain itu, universiti yang menawarkan anda tawaran belajar mestilah sudah diiktiraf dan diberi High Trusted Status (HTS) oleh Immigration UK (UKVI).
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Dec 13, 2016 7:22 am

Tenses
Tenses adalah sebuah konsep untuk menunjukkan masa, kesinambungan, sesuatu yang telah tamat secara total, tindakan atau keadaan berkait dengan masa ianya digunakan(ketika bercakap/berbual).
Ramai yg keliru bentuk2 masa, cara guna dan makna tenses itu sendiri. English ada 12 bentuk masa yg terdiri dari 3 bentuk masa utama:
Masa/time:
past = waktu yg telah berlalu
present = sekarang atau sesuatu yg sedang dilakukan setiap hari/kebiasaan
future = masa akan datang
Terdapat 2 aspek dlm bentuk masa ini:
Progressive:
tindakan yang belum selesai
Perfective:
Tindakan atau keadaan yg telah selesai/tamat.
progressive aspek membawa "continuous" tenses iaitu:
past continuous
present continuous
future continuous
perfective membawa "perfect tense":
past perfect
present perfect
future perfect
Bila 2 aspek ini digabung, kita akan dapat :
past perfect continuous
present perfect continuous
future perfect continuous.
Contoh:
Present simple:
I do
Present continuous:
I am doing
Present perfect:
I have done
Present perfect continuous:
I have been doing this
Past simple tense:
I did
Past continuous:
I was doing
Past perfect:
I had done
Past perfect continuous:
I have been doing
Future simple:
I will do
Future continuous:
I will be doing
Future perfect:
I will have done
Future perfect continuous:
I will have been doing
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Jan 03, 2017 1:59 pm

Pemendekkan perkataan atau contraction

Ramai yang hubungi saya memberitahu yang mereka faham kebanyakkan maksud dalam penggunaan harian apabila membaca, tetapi apabila mereka menonton movies atau perlu bercakap dengan mereka yang lebih fasih atau orang luar yang berbahasa Inggeris, mereka tidak faham apa yang diminta, dialog atau dibualkan.

Ini kerana kebanyakkan mereka yang fasih atau mereka yang memang berbahasa Inggeris seperti orang Amerika atau British menggunakan contraction dalam bahasa harian mereka. Bila anda mula belajar, mungkin agak sukar untuk faham atau tahu yang mereka menggunakan contraction kerana tidak biasa mendengarnya.

Kenapa contraction adalah bagus untuk anda gunakan?

Contraction adalah penting jika anda mahu berbunyi lebih natural.
Contraction boleh membantu anda bercakap dan mendengar kerana ianya adalah sukar untuk ditangkap dan jika anda sendiri tidak menggunakannya, adalah sukar untuk tahu jika sesuatu perkataan itu adalah contraction.

Ini adalah contoh formal contraction (dalam buku teks, surat khabar, bahan penulisan dsbgnya):
I'm = I am
can't = can not
don't = do not
dan lain2

Contoh informal contraction yang biasa digunakan (perbualan, menulis di fb, social media):
gonna = going to (I'm gonna go shopping later = saya akan pergi shopping nanti)
wanna = want to ( I wanna eat = saya nak makan)
whatcha = what are you (whatcha doin'? =awak buat apa?)
kinda = kind of (I'm kinda hungry = saya agak lapar)
gotta = got to ( I gotta go = saya kena pergi)
gimme = give me ( can you gimme a ride? = bolehkah awak tumpangkan saya?)
doncha/donchu = don't you (doncha/donchu have anything better to do? = awak tak ada benda yg lebih baik nak buat?)











avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Jan 24, 2017 11:36 am

Buku Better English Series: Better Sentence Writing in 30 Minutes a Day - RM25


SINOPSIS / DESCRIPTION:

Do your sentences run longer than a page of this book? Or do they hang in the air, waiting for a subject, an object or some punctuation to finish them off?
This easy-to-use guide to sentence writing not only teaches you how to overcome run-ons and sentence fragments but all of the sentence construction obstacles encountered by anyone who needs to master (or remaster) the English language…without making you do a single dreaded diagram! You’ll learn a sentence-combining approach to writing that goes beyond helping you avoid errors by teaching you how to create good sentences with variety and style. You’ll also find:

Clear discussions of rules and strategies for good writing.
Easy-to-understand explanations and plenty of exercises, from fill-in-the-blank to transforming short sentences into longer and more graceful combinations.
An answer key at the back of the book to encourage you to work at your own pace and check your answers as you go.

Even if you can’t spare 30 minutes a day to learn how to write brilliant sentences, Better Sentence Writing in 30 Minutes a Day allows you to custom-design your learning to take as little as five minutes a day Like its companion guides in the Better English Series–Better Grammar in 30 Minutes a Day, Better Punctuation in 30 Minutes a Day, and Better Vocabulary in 30 Minutes a Day– this book is just what the teacher ordered!
Do your sentences run longer than a page of this book? Or do they hang in the air, waiting for a subject, an object or some punctuation to finish them off?
This easy-to-use guide to sentence writing not only teaches you how to overcome run-ons and sentence fragments but all of the sentence construction obstacles encountered by anyone who needs to master (or remaster) the English language…without making you do a single dreaded diagram! You’ll learn a sentence-combining approach to writing that goes beyond helping you avoid errors by teaching you how to create good sentences with variety and style. You’ll also find:

Clear discussions of rules and strategies for good writing.
Easy-to-understand explanations and plenty of exercises, from fill-in-the-blank to transforming short sentences into longer and more graceful combinations.
An answer key at the back of the book to encourage you to work at your own pace and check your answers as you go.

Even if you can’t spare 30 minutes a day to learn how to write brilliant sentences, Better Sentence Writing in 30 Minutes a Day allows you to custom-design your learning to take as little as five minutes a day.Like its companion guides in the Better English Series–Better Grammar in 30 Minutes a Day, Better Punctuation in 30 Minutes a Day, and Better Vocabulary in 30 Minutes a Day– this book is just what the teacher ordered!




Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI > http://www.mudah2u.co.vu/2014/06/lampu-tidor-bercahaya-cute-rm60-shj.html
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Feb 28, 2017 12:02 pm

Buku Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu - RM15


SINOPSIS / DESCRIPTION:

Buku pertama yang menampilkan padanan peribahasa dan ungkapan Inggeris dengan peribahasa dan ungkapan melayu. Walaupun peribahasa dan ungkapan yang diungkap dalam Bahasa yang berbeza namun sesetengahnya membawa maksud yang sama. Buku ini sesuai untuk kegunaan penterjemah, penulis, pengajar, pelajar dan penyelidik sebagai bahan rujukan dan kajian.

Ciri-ciri istimiewa:


Menampilkan 191 kata masukan (termasuk 114 entri bertakrif)
Dilengkapi takrifan, ayat contoh dalam Bahasa inggeris dan terjemahan dalam Bahasa Melayu serta ilustrasi
Menggunakan sistem kata kunci bagi memudahkan pengguna untuk mencari peribahasa yang dikehendaki
Disertai glosari Inggeris Melayu supaya pengguna dapat memahami maksud perkataan sukar yang terkandung dalam peribahasa dan ungkapan.





Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI > http://www.mudah2u.co.vu/2014/06/permainan-kereta-remote-control.html





TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Mar 21, 2017 3:29 pm



Buku Senangnya Cakap Inggeris: Tingkatkan Nilai Diri Melalui Komunikasi - RM25


SINOPSIS / DESCRIPTION:


Buku "Senangnya Cakap Inggeris : Tingkatkan Nilai Diri Melalui Komunikasi" ini dihasilkan atas ilham atau inspirasi penulis untuk berkongsi pengalaman beliau dalam menguasai bahasa Inggeris sebagai anak luar bandar yang tiada pendedahan akan kepentingan bahasa Inggeris pada ketika itu. Penulis yang juga seorang pensyarah, menekankan tentang konsep bahasa seperti bahasa Inggeris yang merupakan kemahiran insaniah. Penguasaan dalam bahasa Inggeris boleh menambah nilai atau 'saham' diri setiap individu dalam pelbagai bidang. Seterusnya, menghadapi cabaran berbahasa Inggeris sebagai seorang pelajar luar bandar yang berpindah ke sekolah berkategori mission school di Kuala Lumpur.Penulis secara langsung menceritakan pelbagai strategi yang digunakan untuk menguasai bahasa Inggeris dan seterusnya mengurangkan cabaran yang dihadapi sepanjang zaman sekolah dan kerjaya beliau.

Intipati buku ini meliputi strategi 5B yang dirangkumkan secara menyeluruh berdasarkan pengalaman penulis. Setiap strategi disertai dengan contoh-contoh yang praktikal di samping ulangkaji asas tatabahasa dalam bentuk jadual yang mudah difahami. Strategi 5B sesuai untuk semua peringkat umur, iaitu dari peringkat sekolah rendah hinggalah individu yang mempunyai kerjaya. Para ibu bapa juga boleh memulakan strategi 5B dalam kalangan anak-anak. Buku ini turut memuatkan beberapa ilustrasi kartun yang menarik sebagai contoh perbuatan asas dalam kehidupan seharian. Secara keseluruhannya, buku ini sangat sesuai bagi para pembaca yang memerlukan ilham untuk menjadi minat dan yakin dalam menguasai bahasa Inggeris.


Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI > http://www.mudah2u.co.vu/2014/06/blouse-dengan-harga-rm35-termasuk-pos.html





TERIMA KASIH

avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Apr 18, 2017 3:39 pm

Buku English Fast & Easy 3: Useful Idioms & Phrases for Work and Everyday Life - RM30


SINOPSIS / DESCRIPTION:


Too busy to study?
Learn the idioms and phrases you need for work, school and everyday life.
Learn clearly. Learn easily. Learn fast.

This book makes it easy to learn idioms and phrases because:

    Cartoon stories make the meanings clear
    Examples show how to use the idioms and phrases
    Review exercises help you remember


The Best-selling English Fast and Easy series has helped 50,000 people speak better English



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI > http://www.mudah2u.co.vu/2014/06/peliharaan-kucing-belang-rm25.html





TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue May 02, 2017 10:10 am

Jadual Peperiksaan MUET 2017
.

                                         KALENDAR MUET 2017

        .....    Tarikh Pendaftaran Dibuka     .....    Tarikh Pendaftaran Ditutup    .....Tarikh Ujian Speaking                .....Tarikh Ujian Bertulis

Sesi Mac     .....    1 November 2016          .....    9 Januari 2017         .....13. 14, 15, 16, 20, dan 21 Februari 2017 .....    11 Mac 2017


Sesi Julai      .....    15 Mac 2017        .....    11 Mei 2017         .....11, 12,13, 17, 18, dan 19 Julai            .....29 Julai 2017


Sesi November    .....     2 Jun 2017        .....    1 Ogos 2017        .....4,5, 9 10. 11. dan 12 Oktober            .....4 November 2017




Nota : Semua maklumat yang tertera adalah tertakluk kepada pindaan dan kelulusan Ketua Eksekutif Majlis Peperiksaan Malaysia. MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA, PERSIARAN 1, BANDAR BARU SELAYANG, 68100 BATU CAVES, SELANGOR DARUL EHSAN



Tuisyen  persediaan MUET boleh dirujuk disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.my





.
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue May 23, 2017 2:52 pm

Novel Hero Seorang Cinderella - RM28



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Ini adalah kisah seorang Cinderella dan heronya…
Sekali pandang, orang mesti cakap dia sesuai untuk Cinderella versi thriller. Dia cantik tapi muka dia beku. Senyum ikhlasnya mahal. Jelingannya tajam mengalahkan pedang. Semuanya hanya untuk menutup kisah hidupnya. Itulah Nura Medina.
Seratus lapan puluh darjah pula dengan heronya. Heronya masih versi Prince Charming. Dia kacak membunuh. Senyumnya ikhlas versi pencair hati. Jelingannya mampu bikin anak dara penasaran. Dan kepulangannya ke Malaysia kali ini bersama satu amanah. Itulah Tengku Ian Uzzam.
Macam mana Tengku Ian boleh menjadi hero seorang Cinderella? Al-kisahnya bermula pada suatu malam.
“Tips. Kalau awak ingat saya malam ni, saya pasti akan selamatkan awak.”- TENGKU IAN UZZAM
Bermulalah misi Tengku Ian untuk mendekati Medina. Terus-menerus si hero selamatkan Cinderellanya. Sehinggalah tersingkapnya satu rahsia.
“Dunia ni penuh dengan ketidakjujuran. Bila dah kena fitnah, 99.9% pilih untuk percaya.” – NURA MEDINA
“In the situation of 99.9% of distrust, I am your 0.1% that will trust you. Always.” – TENGKU IAN UZZAM
Itu janji Tengku Ian. Dan apabila Medina berada dalam situasi 99.9% itu, masihkah Tengku Ian menjadi 0.1% dia? Dan berjayakah Tengku Ian menjalankan amanah yang diberikan?






Berminat untuk beli ?



KLIK DISINI UNTUK BELI >>www.mudah2u.co.vu/p/beli.html











TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Jun 13, 2017 1:43 pm

Biniku Ninja (Novel Diadaptasi ke Drama) - RM25



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Biniku Ninja menceritakan penulis sebagai watak utama yang berasal dari keluarga susah yang akhirnya berjaya merantau ke UK setelah mendapat tawaran menyambung ijazah dalam aliran seni. Penulis telah berjumpa dengan seorang gadis niqabis bernama Sabatini, semasa terlibat dalam aktiviti persatuan pelajar. Selepas 3 minggu penulis kemudian menikahi gadis tersebut dan perkara itu membuka kisah kehidupan nikah muda mereka yang mencabar. Sebagai pasangan yang gemar mengembara, pembaca dibawa melalui pengalaman mereka mengembara ke negara-negara asing selain kemelut yang dilandai mereka sepanjang mereka hidup berdikari diluar negara.



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/06/biniku-ninja-novel-diadaptasi-ke-drama.html








TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Jul 11, 2017 11:24 am

Khidmat Maid & Driver Part Time kawasan: selayang, selangor

nama penuh: norasyidah
jantina: perempuan
umur: 24 tahun
status: telah berkahwin
kawasan rumah yang boleh pergi: selayang,kepong,gombak,batu caves

bidang tugas boleh dibuat:
1) memasak dan basuh pinggan shj rm25 sejam
2) kemas rumah dan basuh baju shj rm20 sejam
3) jadi pemandu peribadi @ jaga rumah shj rm15 sejam
4) jadi pengasuh anak shj rm30 sejam



maklumat lanjut >> http://cucimesra.blogspot.my/2017/04/khidmat-maid-driver-part-time-kawasan_28.html
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Aug 01, 2017 1:00 pm

Buku CARA MEMULAKAN BISNES SENDIRI... - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Memulakan Bisnes Sendiri adalah sebuah naskah yang cukup lama bertahan di pasaran. Dalam edisi terbaru, buku ini telah diolah 100% ke bentuk infografik dan berwarna.
Buku ini ditulis bagi saudara yang baru hendak mencari peluang memulakan bisnes sendiri. Buku-buku panduan memulakan bisnes sendiri yang sudah ada dalam pasaran lazimnya mengandaikan sesiapa sahaja dapat memulakan bisnes sendiri dengan jayanya. Andaian itu meleset daripada realiti sebenar.
Tidak semua orang dapat memulakan bisnes sendiri dengan jayanya. Majoriti individu yang cuba menceburi bidang bisnes mengalami kegagalan dan kerugian dalam tempoh tiga tahun selepas membuka bisnesnya. Ini adalah realiti. Jadi buku ini ditulis bagi membantu saudara mengukur diri saudara, apakah saudara mempunyai keupayaan dan kesanggupan memulakan bisnes sendiri.
Buku ini juga ditulis bagi membantu saudara mengenal pasti beberapa jenis kesilapan yang kerap dilakukan oleh mereka yang baru hendak memulakan bisnes sendiri, supaya saudara tidak mengulangi kesilapan jenis itu. Ada tiga kumpulan orang yang cuba memasuki dunia bisnes:
1. Mereka yang mempunyai bakat semula jadi dalam bidang bisnes.
2. Mereka yang tidak mempunyai bakat bisnes.
3. Mereka yang mempunyai bakat, tetapi bakatnya itu tidak cukup besar.
Buku ini dikemas kini daripada segi bahasa dan susun atur bagi meningkatkan penampilan dan kualitinya. Buku ini memberi panduan dan tip kepada sesiapa sahaja yang berminat memulakan perniagaan sendiri.
Antara perkara menarik yang disentuh di dalam buku ini seperti bagaimana memilih calon isteri untuk usahawan, bagaimana memilih syarikat dan sektor bisnes, bagaimana memilih rakan kongsi dan bagaimana syarikat dirompak dan perkara baik yang membahayakan.


ISI KANDUNGAN

Bahagian 1:
Sebelum Memulakan Bisnes Sendiri

Kisah Benar Seorang Jutawan
Bakat Bisnes
Calon Isteri untuk Calon Usahawan
Halangan Keluarga
Rekod Sebelum Berniaga
Menyediakan Anak Menjadi Usahawan
Biasiswa dan Bisnes

Bahagian 2:
Mitos dalam Dunia Bisnes

Usahawan, Cinta dan Seks
Formula Berjaya dalam Bisnes
Orang Bisnes dan Risiko
Pandai Bersaing
Bisnes Part-Time
Semua Orang Boleh
Imej Penting dalam Bisnes
Pelanggan Kaya
Usahawan Cina Bunuh Melayu
Berniaga dengan Keluarga
Jurujual Hanya Bagi Bisnes Besar

Bahagian 3:
Memilih Syarikat dan Sektor Bisnes

Memilih Jenis Syarikat
Mencari Nama Syarikat
Memilih Jenis Bisnes
Bisnes Pengeluaran
Bisnes Berdagang
Bisnes Perkhidmatan
Mulakan Secara Kecil-kecilan

Bahagian 4:
Perkara Baik yang Membahayakan

Duit Banyak
Bisnes Terlampau Baik
Barang Terlalu Laku

Bahagian 5:
Motivasi Memulakan Bisnes

Sebab Hendak Berniaga
Pandai Membuat Produk
Menyelesaikan Masalah Kewangan
Hendak Menjadi Jutawan
Peluang Mendapat Bisnes
Mempunyai Modal Berniaga
Berniaga kerana Diajak Berniaga

Bahagian 6:
Latar Belakang Usahawan Baru

Orang Pandai Memulakan Bisnes
Pekerja Cemerlang Membuat Bisnes
Orang Korporat Membuka Bisnes
Lulusan Luar Negara Membuka Bisnes
Isteri Orang Kaya Hendak Berniaga
Anak Orang Kaya Hendak Berniaga

Bahagian 7:
Politik dan Usahawan

Berkawan dengan Orang Politik
Bantuan Orang Politik
Aiskrim Orang Politik

Bahagian 8:
Memilih Rakan Kongsi

Mencari Rakan Kongsi
Memilih Rakan Kongsi
Dua Rakan Kongsi
Rakan Kongsi RM1
Rakan Kongsi Tanpa Modal
Rakan Kongsi Tidur
Rakan Kongsi Suami Isteri
Majikan Sebagai Rakan Kongsi
Rakan Kongsi Nasi Padang
Bercerai dengan Rakan Kongsi

Bahagian 9:
Bagaimana Syarikat Dirompak?

Dirompak oleh Rakan Kongsi Sendiri
Dirompak oleh Rakan Pengerusi Sendiri
Dirompak oleh Kakitangan Sendiri
Dirompak oleh Konsultan Sendiri
Merompak Syarikat Sendiri

Bahagian 10:
Perniagaan Gerai dan Restoran

Membuka Kedai Makan
Kalah Bersaing
Menjaga Pembekal
Menolong Jiran Niaga
Memilih Kedudukan Gerai
TV, Radio dan Anak-Anak
Meja Restoran Cina
Pinggan Restoran Cina
Pinggan Restoran Nasi Padang

Bahagian 11:
Gol Sebagai Senjata Kejayaan








Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/08/buku-cara-memulakan-bisnes-sendiri.html











TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Aug 22, 2017 8:49 am

Buku Resepi untuk Mereka yang Alergi (aiskrim tanpa telur, cinnamon roll dengan susu badam, kek menggunakan minyak masak dan banyak lagi)


SINOPSIS / DESCRIPTION:


Himpunan 40 resipi yang menarik dan mudah disediakan. Paling penting, bahan-bahan yang digunakan tidak membahayakan mereka yang alergi. Tidak menggunakan bahan tenusu, telur dan gluten. Resipi yang disertakan adalah makanan biasa untuk orang normal, cuma penulis menggantikan bahan 'terlarang' dengan bahan yang pesakit alergi boleh makan. Resipi aiskrim tanpa telur, cinnamon roll dengan susu badam, kek menggunakan minyak masak dan banyak lagi. Buku ini dihasilkan untuk mereka yang alergi pada telur, bahan tenusu dan gluten. Ia tidak terhad pada resipi untuk kanak-kanak, juga boleh digunakan oleh orang dewasa.

ISI KANDUNGAN

-           Wafel & Sos Strawberi
-           Kebab Ayam
-           Tortilla Wrap
-           Tortilla Roll
-           Chicken Nugget
-           Chicken Pie
-           Shepherd Pie
-           Salmon Quiche
-           Roti Buku
-           Chicken Sandwich
-           Cinnamon Roll
-           Cakoi
-           Donat (Tanpa Yis)
-           Spageti Olio
-           Banana Roll
-           Mihun Popia
-           Sup Ayam
-           Mi Kari
-           Mi Wantan
-           Pizza Zucchini
-           Daging Lada Hitam
-           Spageti Bolognese
-           Kuetiau Goreng
-           Nasi Goreng Cina
-           Banana Muffin
-           Kek Coklat
-           Manggo Shortcake
-           Sugar Cookies
-           Coconut Jelly
-           Tortila Chip
-           Puding Karamel
-           Oregano Crackers
-           Aiskrim Coklat
-           Bingka Labu
-           Banana Oat Cookies
-           Churos
-           Pulut Mangga
-           Brownies
-           Aiskrim Pisang
-           Puding Coklat



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/08/resepi-untuk-mereka-yang-alergi-aiskrim.html



TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Sep 12, 2017 7:59 am

Kuasai IQ Wang Orang Kaya (Bongkar Rahsia Bagaimana Orang Kaya Berfikir Tentang Duit
 - RM35



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Apa yang anda bakal perolehi daripada buku ini?

    Bagaimana orang kaya mengajar anaknya mengenai wang yang tidak diajar di sekolah.
    Memahami bagaimana orang kaya menjana pendapatan tanpa perlu bekerja lagi.
    Memahami 3 golongan manusia yang membentuk kasta ekonomi kewangan.
    Membuka minda anda untuk memilih berkerjaya makan gaji, berniaga, menjadi pelabur yang menjana pendapatan tanpa had atau ketiga-tiga sekali.
    Pelajari amalan amalan yang boleh menjadikan rezeki melimpah ruah.
    Mengira kira nilai bersih kekayaan anda wang dan harta.
    Merangka pelan kewangan, pelaburan dan perniagaan.
    Periksa diri jika anda berada di atas landasan yang betul.
    Menilai prinsip a anda tentang bijak urus wang.
    Memahami konsep aliran tunai, aset dan liabiliti.
    Memahami konsep pendapatan pasif dan aktif.
    Memahami konsep pelabur pasif dan aktif.
    Membongkari rahsia bagaimana orang kaya menjadi kaya raya.


PENGALAMAN SEBENAR PENULIS? Siapa Wan Roslan Wan Salleh?
Pernah berkhidmat sebagai pekerja kerajaan dan sekarang merupakan pesara. Kini beliau bersama isterinya merupakan seorang pengusaha Taska Tadika. Beliau terlibat sepenuh masa dalam bidang hartanah apabila bersara pilihan dalam perkhidmatan TNB dalam tahun 2003. Kini, beliau merupakan seorang mentor hartanah, penceramah bebas di dalam membina pengetahuan dalam bidang kewangan, IQ WANG.






Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/09/kuasai-iq-wang-orang-kaya-bongkar.html





TERIMA KASIH
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by anissophea on Tue Oct 10, 2017 9:02 am

Novel Novel Titian Cinta - RM30



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Kisah cinta antara Umayr Harris (Zul Ariffin) dan Rahadatul Aisy (Farah Nabila). Aisy pulang ke tanah air setelah 4 tahun merantau di bumi London dengan nekad mahu menuntut janji yang pernah dilafazkan oleh sang suami. Kepulangan Aisy memang sudah lama dinantikan. Harris yang menyesal dengan tindakan lalu kerana termakan hasutan Sofia (Tisha Shamsir). Perginya Aisy ke kota London adalah kerana dia dihalau bagai kucing kurap oleh suaminya sendiri ekoran fitnah yang dilakukan oleh Sofia.
Harris ingin menebus khilafnya. Kerana terlalu cemburu, dia sanggup menghina isterinya sendiri. Kerana gagal mengawal baran, dia tegar menyakiti tubuh isterinya dengan tangan sendiri. Kini, dia mahu menebus semuanya kembali.
Pelbagai cara telah dilakukan oleh Harris untuk memikat semula hati Aisy. Penerimaan Harris terhadap kekurangan dirinya buatkan Aisy akhirnya akur pada jodoh dan ketentuan Ilahi.
Saat bahagia mula menjelma, mendung datang lagi. Pelbagai dugaan menimpa mereka. Aisy tidak dapat mengandung. Kehadiran semula Sofia menagih cinta Harris. Campur tangan ibu mertua Aisy memburukkan lagi keadaan. Kemunculan Rayyan (Daler Yusuf), lelaki tampan yang bermata hazel membuatkan Harris dihambat rasa cemburu yang tidak bertepi.
Siapakah Rayyan sebenarnya di hati Aisy? Akankah bahagia menjadi milik mereka berdua nanti? Mampukah titian cinta mereka yang sudah retak menanti belah itu dicantum kembali? Atau, mungkinkah Rayyan layak menjadi pengganti?



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/10/novel-titian-cinta-rm30.html





TERIMA KASIH

.
avatar
anissophea
Staf Sarjan
Staf Sarjan

Posts : 447
Points : 467
Join date : 03/01/2015

Back to top Go down

Re: Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum