Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Page 1 of 17 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Go down

Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 6:55 pm

BANJAR KREATIF - JANUARI 2010

Salam kulaan banjar sekalian. Disini buat pertama kalinya saya menganjurkan Pertandingan Banjar Kreatif. Ditaja oleh syarikat saya sendiri Sarimah Batik.



Apaan Leh Banjar Kreatif Nih ?

Banjar Kreatif ini adalah pertandingan kreativiti ahli-ahli di forum mypbm ini. Pelbagai kreativiti yang akan dipertandingkan termasuklah penulisan, fotografi dan berbagai lagi. Asalkan dinamakan kreativiti saya akan pertandingkan. Pertandingan ini akan dilangsungkan secara bulanan bermula Januari 2010.

Bagaimana Handak Umpat Berkarya ?

Postkan sahaja karya anda ditopik untuk tontonan ahli-ahli forum mypbm.

Siapa Menjadi Juri ?

Jari-jari anda semua akan menjadi juri. Peserta akan post karya mereka ke topik ini. Anda akan menilai karya mereka & anda post markah mereka ke dalam topik ini juga. Samada anda hendak post markah atau tidak terpulang kepada anda. Saya akan mengira markah ini & update markah2 ini di bawah. Anda berhak mengundi 1 kali untuk setiap karya sahaja.

Kayapa Memberi-e Markah ?

Markah diberi dari 1 hingga 5 .
Kita menggunakan bukan bintang hehehehe.
Anda yang menentukan berapa berhak karya itu dapat. Contohnya :
TantadukHabang : 5
TantadukHirang : 3

Peraturan

Hanya ahli forum mypbm sahaja layak menyertai peraduan

Ahli yang mempunyai alamat di Malaysia sahaja layak mendapat hadiah.
Ahli yang tidak beralamat di Malaysia dialu-alukan menyertai tetapi tidak layak mendapat hadiah. Minta maaf ini dilakukan atas sebab-sebab tanggungan kos penghantaran oleh pihak penaja, saya sendiri

1 ahli hanya layak menghantar 1 karya sahaja

Ahli layak mengundi 1 kali untuk 1 karya sahaja. Kalau 3 karya 3 kali sahaja. Ahli juga boleh memilih untuk tidak mengundi.

Jenis hadiah & bilangan pemenang berbeza mengikut bulan-bulan pertandingan & adalah hak mutlak penganjur. Ini akan diumumkan pada permulaan pertandingan setiap bulan. Setiap peserta akan mendapat hadiah penghargaan berupa kupon diskaun 20% untuk pembelian di Sarimah Batik.

Hadiah akan diberi setelah tamat tempoh pertandingan.

Peraturan2 lain akan di umumkan dari masa ke semasa.

Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Baiklah mari kita mulakan pertandingan ini dengan karya yang mudah & sinonim dengan banjar kita. Cerita Jenaka.

Anda dikehendaki menghantar cerita jenaka dalam Bahasa Banjar. Bahasa Melayu dibolehkan untuk sokongan sahaja.

Cerita mestilah asli, tidak ditiru dari mana-mana karya penerbitan lain.

Saiz cerita hanya boleh dimuatkan dalam 1 post sahaja, tidak boleh bersambung ke post yang lain. Pendek tetapi padat. Selalunya cerita jenaka yang simple tapi lucu paling digemari oleh pembaca.

Tidak dibenarkan menghantar cerita jenaka berunsur 18SX, menghina, ada unsur-unsur perkauman atau perkara-perkara yang dianggap negatif oleh budaya banjar sendiri.

3 Pemenang akan dipilih berdasarkan bilangan tertinggi setelah tamat tempoh pertandingan. 3 pemenang ini akan mendapat sehelai batik sarong cotton Terengganu sumbangan Sarimah Batik. Setiap peserta akan mendapat hadiah penghargaan berupa kupon diskaun 20% untuk pembelian di Sarimah Batik.



Hadiah biasa sahaja, tetapi apa yang penting semangat ukhwah banjar kita sentiasa tersemat di hati. Sila PM saya alamat anda untuk penghantaran hadiah setelah menghantar karya.

Pertandingan bermula pada hari ini juga !
Tamat pada 14 Februari 2010 jam 11.59 malam.
Saya akan postkan contoh karya & contoh cara mengundi dibawah.

Semoga Berjaya !


Last edited by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 3:46 pm; edited 2 times in total

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 6:56 pm



CARTA BANJAR KREATIF JANUARI 2010

Kalikir 45 Smile Hundang Laki Hundang Bini

Msj 45 Smile Pangantin Baru

hasbima@abe 45 Smile Untoi

*ROSMAH* 41 Smile Bisul Pacah

Kacumbai 36 Smile Kadai Ruti

Auma 27 Smile Baharap Di Tahun Hanyar

didin 21 Smile Kisah Ayam Bahira

Atong 19 Smile Kembara Utoh Banjar


Click Pada Tajuk Karya Untuk Membaca Karya Tersebut

Markah Terakhir Telah Dikira Pertandingan Bulan Jan 2010 Ditutup

TantadukHabang Smile


Last edited by TantadukHabang on Mon Feb 15, 2010 10:55 am; edited 27 times in total

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 7:10 pm

Contoh cerita diambil dari Kak Long/Rosmah. Hanya sebagai contoh bukan penyertaan.

Kita bacarita pulang, carita kalakar.....

Ada orang bahari baganak bapaparakan rumah, bilang ta'sampuk banturan.. Nang rajin ni ngaran Mahuk, Nang kulir ngaran Saman,si Mahuk ni rajin batatanaman sayur papak kulilingan rumah..

Handak di jadiyakan carita, si Mahuk ni ada ba'ingunan burung tiong nang hari2 di lajari ba'surah!!! kalawasan nya bisa'ai inya ba'surah macam kita, dah tu pinandu pulang wan kawan2 si Mahuk..

Imbah luhur (zohor) si Mahuk ni tulakai balalah, sudah jauh di tangah jalan hanyar kaganangan pada burung tiong nang ba'sangkutan di banturan dapur tadi kada ingat mambawa masuk ka rumah, takutan kahujanan narai!!! ma'ningadah ha' ka langit! tarang haja! kada inya' hujan nah luko jar Mahuk dalam hati..

Parak sanja bulikai si Mahuk tutih, sa balum masuk ka rumah di *round*ni dahulu tatanaman kaluko ada hulat2 kah, kaluko ada nang layu kah!! sa kalinya si Mahuk ta'itihi lombok nya habis di putiki orang, asa sarik bangatai, bamamaiyai kada mambari baik!!!tapi kada tahu pulang siapa nang mancuntan lombok nya, kada magan manuduh sambarangan orang!!!

Bila sampai intang banturan dapur lalu' kukuriakai burung tiongnya manyambat "HUH-HUK SAMAN NYUNTAN LOMBOK*!!!!!.. bila tahu nang Saman tutih nang mancuntan lombok, asa manggurakai darah!! di hija'akanai jar burung tu ma'amang *huk2 saman nyuntan lombok*sampai ka esok!!

Napang lagi pada rame'ai burung tutih, bila ada orang lalu kukuriak ha' mamadahakan pada Saman nyuntan lombok!! si Saman bilang haja'ah jar, supan bangat!!! handak di hija'akan,tia burung tiong nginto kukuriak ma'wada' inya, kaina sa kampungan tahu!!

Jadi paksa'ai bagagamatan tolak ka rumah Mahuk ma'inta maaf, luko mau Mahuk malajari burung tutih ba'surah ayat lain pulang

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Kacumbai on Thu Jan 07, 2010 7:13 pm

Bulih'ai alih Carita yang hudah di ungkai..
di bawa baumpat batanding!!

Ulun nia kadada bamudal..




Bamandak satumat.. handak kakadai.




Last edited by Kacumbai on Sat Jan 30, 2010 10:35 am; edited 1 time in total

Kacumbai
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 145
Points : 148
Join date : 17/09/2009

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 7:14 pm

Begini contoh cara anda semua mengundi,

Postkan - TantadukHabang : <1-5> Smile

Saya akan mengira bilangan Smile & update Carta Banjar Kreatif di post # 2. Anda boleh menghantar komen atau berkongsi pendapat mengenai cerita tersebut. Minta tolong jangan kutuk atau berniat negatif Smile

Apa di tunggu, hantarkan karya anda sekarang !


Last edited by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 7:19 pm; edited 1 time in total

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Thu Jan 07, 2010 7:16 pm

Kacumbai wrote:
Bulih'ai alih Carita yang hudah di ungkai di sia tih..
di bawa baumpat batanding!!

Ulun nia kadada bamudal lagi..
karing hudah di ungkai ya'am!!



Bamandak satumat.. handak kasurau



Boleh aii ma-ungkai cerita yang sudah diceritakan, asal menarik & disukai ramai. Juga boleh mendapat undi yang banyak oleh ahli forum. Tapi cerita sendiri Kacumbai ye, jangan ambik cerita orang. Originally yours jar orang putih hehehehe Smile

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by hasbima@abe on Thu Jan 07, 2010 10:16 pm

Tahniah pada Th yang sudi maanjurkan pertandingan ini..
nang panting penyertaan...hagan bara-ramian
mun kada kita sapa lagi nang
mempelbagaikan kreativiti urang0urang banjar

abe handak umpat...cerita akan di poskan kaina
selamat mancuba pada kulaan nang lain

jum kita umpatan barataan

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Atong on Fri Jan 08, 2010 10:52 am

syabas

th gin kena antar citer noooo


~Atong~kadak bisak bejenaka

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by AJ on Fri Jan 08, 2010 11:04 am

copy n paste....dari mana2 sumber, layak kah bertanding?

saja betakun nar aiii, urg lain gin nak betakun kaitu jua luko leh...


Last edited by AJ on Fri Jan 08, 2010 11:10 am; edited 1 time in total

AJ
Mejar
Mejar

Posts : 1479
Points : 1850
Join date : 22/05/2009
Age : 43
Location : serdang/putrajaya/enstek_nilai

http://www.kulaan-aj.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Atong on Fri Jan 08, 2010 11:06 am

behhh nyaman benar!!!

mon ulon bagi markah

0 Very Happy

5 Evil or Very Mad

pang!!!

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 12:44 pm

AJ wrote:copy n paste....dari mana2 sumber, layak kah bertanding?

saja betakun nar aiii, urg lain gin nak betakun kaitu jua luko leh...

Begini AJ, jika copy & paste dari mana2 sumber layak...tapi pastikan sumber itu hasil kreativiti andika sendiri, jangan orang lain.

Secara mudahnya penyertaan andika mestilah hasil kreativiti andika sahaja, tak kisah lah dah diterbitkan atau belum.

Ada satu pertanyaan dalam PM saya dimana peserta mendengar cerita atau pernah terbaca satu cerita. Kemudian peserta menceritakan kembali cerita itu disini. Ini dibenarkan asalkan peserta itu memberitahu terlebih dahulu dimana dia mendengar atau terbaca cerita itu. Pointnya dia perlu menceritakan semula cerita itu dalam bahasa banjar, bukan terus copy & paste.

Betakun haja apa yang mushkil, ulun siap sedia menjawab Laughing

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 12:45 pm

Atong wrote:

5 Evil or Very Mad


Sekiranya anda ingin mengundi menggunakan Evil or Very Mad undi anda tidak akan dikira. Sekian. Terima kasih.

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Amat Abon on Fri Jan 08, 2010 12:57 pm

kaina lah !!! aku bisa malawak tangah malam haja

hui, sutera terengganu tu mahal tu, suah nireng di Arfa Butik.

asa tabayang abe yang bakal mamakai....balum batanding balum tahu

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 2:35 pm

Amat Abon wrote:kaina lah !!! aku bisa malawak tangah malam haja

hui, sutera terengganu tu mahal tu, suah nireng di Arfa Butik.

asa tabayang abe yang bakal mamakai....balum batanding balum tahu

Silap paham hadiah ni achik AA...batik sarong cotton lah hadiahnya macam disebut di post no 1...handak ma-andak gambar hadiahnya satumat lagi Smile

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by *ROSMAH* on Fri Jan 08, 2010 3:27 pm

TantadukHabang wrote:
Amat Abon wrote:kaina lah !!! aku bisa malawak tangah malam haja

hui, sutera terengganu tu mahal tu, suah nireng di Arfa Butik.

asa tabayang abe yang bakal mamakai....balum batanding balum tahu

Silap paham hadiah ni achik AA...batik sarong cotton lah hadiahnya macam disebut di post no 1...handak ma-andak gambar hadiahnya satumat lagi Smile

Amun lalaki dapat hadiah kain batik sarung jua leh Tantadu?
Amun di Ganu, lalaki mamakai kain sarung batik Nak'ai, kada apa jua!!
Amun di negeri lain, bibini nang mamakai kain sarung batik!
Jadi laki nang manang ba carita, bini nang dapat hadiah leh? ok lah jg....
Amun nang bujang manang, hagan siapa??
Heeeehee.. Umak atau buah hati?
Pandangan mama haja'ah Tantadu'ai..

Kuitan kada magan masuk ba carita he..
Kaluko ada nang mangomplin!!
Hudah di ungkai Tantadu contoh carita kak ros "Huk2 saman nyuntan lombok" tu jadiam, carita "bujur" kulaan kami di kampung..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 3:56 pm

*ROSMAH* wrote:
TantadukHabang wrote:
Amat Abon wrote:kaina lah !!! aku bisa malawak tangah malam haja

hui, sutera terengganu tu mahal tu, suah nireng di Arfa Butik.

asa tabayang abe yang bakal mamakai....balum batanding balum tahu

Silap paham hadiah ni achik AA...batik sarong cotton lah hadiahnya macam disebut di post no 1...handak ma-andak gambar hadiahnya satumat lagi Smile

Amun lalaki dapat hadiah kain batik sarung jua leh Tantadu?
Amun di Ganu, lalaki mamakai kain sarung batik Nak'ai, kada apa jua!!
Amun di negeri lain, bibini nang mamakai kain sarung batik!
Jadi laki nang manang ba carita, bini nang dapat hadiah leh? ok lah jg....
Amun nang bujang manang, hagan siapa??
Heeeehee.. Umak atau buah hati?
Pandangan mama haja'ah Tantadu'ai..

Kuitan kada magan masuk ba carita he..
Kaluko ada nang mangomplin!!
Hudah di ungkai Tantadu contoh carita kak ros "Huk2 saman nyuntan lombok" tu jadiam, carita "bujur" kulaan kami di kampung..

Hadiahnya sama haja. Batik sarong cotton Tganu kaya gambar diatas.

Itulah sebabnya ulun meletakkan peraturan AHLI FORUM MENJADI JURI dan juga pengadilan melalui UNDIAN. Semua orang undi jadi takkan ada persoalan berat sebelah, berpuak2, kemanakan atau orang tertentu haja yang menang.

Saya tahu pastinya ada undian berdasarkan populariti di forum. Contohnya bila A ni popular dan B tidak popular. Cerita sama hebat tapi A menang kerana popular. Inilah sebenarnya yang tersirat di sebalik pertandingan ini.

Macam saya kata pada achik AA, saya buat pertandingan ini untuk merapatkan hubungan sesama kita. Jadi Ahli yang bagus, baik & dihormati tentu ceritanya jadi kegemaran & mendapat undian yang banyak. Ahli yang kurang baik tentu jadi sebaliknya. Kita lihatlah 'effect' pertandingan ini atas sesama ukhwah kita di forum ni. Insya-Allah bertambah baik.

Masuk atau tidak terpulang lah pada mama dan ahli2 semua. Masuk kurang2 dapat hadiah kupon 20% off, semua peserta dapat Smile Tetapi jangan lupa mengundi ye ! Smile

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Dandan Setia on Fri Jan 08, 2010 7:19 pm

Nia tatakunan Utoh lanji.. ulun manyampai'akan haja.

Bulihai luko kisah xxx baumpat
andaki syaratnya.. 10% haja


Maulangi nih.. kada ulun kada yang batakun!




Dandan Setia
Mejar
Mejar

Posts : 1116
Points : 1203
Join date : 23/05/2009
Location : Epoh, Pirak

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Atong on Fri Jan 08, 2010 7:53 pm

umai leyyy si utoh lanjik

xxx to mon ikut maksudnya porno atau hardcore porn sakok

memberi sopan banjar nerai ditireng orang

kadak tahu juak mon sket sket

ringan ringan punyer hehehehe


ayo hak sapa nak memulaik

tangan ulon gatal nak mejulong markah dah neyyyy

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 8:48 pm

Dandan Setia wrote:
Nia tatakunan Utoh lanji.. ulun manyampai'akan haja.

Bulihai luko kisah xxx baumpat
andaki syaratnya.. 10% haja


Maulangi nih.. kada ulun kada yang batakun!




Salam achik Dandan pesan awan Utoh Lanji, post dulu ke sini. Bagi ahli forum baca dulu. Sekiranya ahli forum kata xxx melapau ulun terpaksa batalkan karya itu, tapi Utuh Lanji boleh menghantar karya yang lain.

Ulun handak pertandingan ini jadi pertandingan milik ahli forum. Ahli yang tentukan semuanya. Tapi rasanya kalau 10% mungkin boleh lah, asalkan ahli forum semua selesa membacanya, itu sahaja. Bukan nak tegas sangat, tapi ada juga cerita2 yang Utoh Lanji tu keluarkan ahli forum disini malu nak baca Embarassed hehehehe

Bagi sesiapa yang mahu berniat negatif terhadap hasil karya peserta ulun nasihatkan bedahulu jangan buat. Pertandingan ni pertandingan sesama kulaan kita, nak bagi pendapat mengenai karya perserta amat digalakkan tetapi kena caranya. Orang wahini kata 'Teguran Membina'.

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Atong on Fri Jan 08, 2010 9:14 pm

mon tajuknya gin jenaka

citernya musti jenaka

sapa lagi jenaka ia menang


citer xxx to laen kali mon dikde modal laen

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Dandan Setia on Fri Jan 08, 2010 9:41 pm

Nia kada ulun kada nang bahabar..
Utoh lanji tadi manyambat ujar ada'ai hudah sabuting
cardap pacang handak di turai'akan..

Tajuknya: " Pakistan panjual hambal awan Janda "


Di ulangi nih.. kada ulun kada nang bahabar
manyampai'akan sambatan Utoh Lanji banarai!!

Barilaan.



Dandan Setia
Mejar
Mejar

Posts : 1116
Points : 1203
Join date : 23/05/2009
Location : Epoh, Pirak

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by hasbima@abe on Fri Jan 08, 2010 10:02 pm

abe tangah mancari ilham

napa nang handak ditampaikan

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by *ROSMAH* on Fri Jan 08, 2010 10:16 pm

Asa karing jua hudah idea nih!!
Ngapa dangsanak, ada jua kah kakarikan carita??
Tadi ulun ada ba carita sa ikit di AB...
Handak mamanjangi carita nya di sia pulang, di ubah ngaran2 nya jadiam nah..

Kak ros ba carita ba dahulu lah..
Tajuk nya....Bisul Pacah..
Carita nya..

Ada ujar, orang dua laki bini nia ba ganak di unjut pa hujung nya kampung.. Hidup kada'ah pati susah bangat, cukup makan pakai haja..
Nang bini mangidam anak pugaan.. Maka handak bangat makan di orang aruh! tuhuk mahadangi tapi kadada orang nang aruh2 jua..
Amun ada gin jauh di pahuluan sana, tia kada di saruani orang pulang..

Bilang asa ba liuran bangat hudah si Diang tutih handak bangat mangidam ampal hayam orang aruh. Bilang asa ta mimpi2, balelehan liur bila ta guring!!
"Mambari maras nya anak ulun di dalam parut nia alih, handak bangat makan hayam orang aruh" jar Diang sambil mamusut parut, ba lelehan banyu mata..

Bukan nya kada ta makan hayam ba kari olahan nang laki tapi handak nang di orang aruh jua ya'am, ngapatu'ai ngaran nya gin mangidam!!
Si Utoh laki nya Diang, bilang maras bangat malihat bini ungut2 di palatar hari2, bahanuk inda mamusut ka parut sambil mangasat ka mata! asa kikiliran banyu mata si Utoh malihat bini nang kaya'itu..

Bukan nya kada di masakakan hayam di rumah, paluh li'iran Utoh nginto mangari hayam gasan bini, kaluko bini handak masakkan orang lain sa lain masakkan saurang.. Tapi "kada sama awan masakkan di orang aruh jua" jar Diang..

Takutan jua si Utoh, maka jar orang tuhak2 amun bini mangidam handak makan ngapa nang di idamakan tapi kada dapat jua hampai baranak, kaina anak balelehan pang liur kada kakasatan, bajarujuhan di dagu hampai ka dada2, jimus baju! ujar haja'ah.. Maka anak pugaan, Utoh kadada pangalaman lagi pasal orang mangidam awan batianan nia, suah manalinga mandangar nang tuhak2 nya ba cacaritaan narai..

"Ngapa fikiran?" ujar Utoh dalam hati..
Kilip2 mata kada hingkat ta guring!!
Bini tih kada'ah ba tagih bangat tapi mambari maras banarai..
Amun idaman nang lain dapat haja Utoh cari'akan tapi nang sa uting nia ngalih bangat! amun kada mahadangi ada orang aruh makaam hanya ta dapat ampal hayam orang aruh!!

Suah jua Diang ba tagih burung balatuk kijang nang ba jambul habang jar!
Sa harianan Utoh ta indap2 di mana ada ta dangar burung balatuk ba bunyi lituk2 ba olah sarang, ka situ Utoh ma indap!
Tamadakkan nya ada ta itihi burung balatuk kijang ba jambul habang di hujung turehan Patuhak Adanan, bila burung tu mantipur tarabang mancari makanan, sadangai kakayukut Utoh manaiki pokok gatah tuhak, purakad nya haja bilang dua paragap ganal nya! pulut gatah hagan mamulut ada haja intang pinggang, di buat ka dalam ruasan buluh, di tali'ik di ikat ka pinggang..

Bilang ma hingngal jua Utoh manaiki hanyar sampai ka cikang gatah nang japuk, tampat burung balatuk nginto handak ba olah sarang! di itihi ka bawah bilang asa marawanai tapi kahandak bini kasayangan ninto, paksai di turutakan jua! Maka bini tutih tuhuk bangat manggariti huluk hanyar dapat di olah bini, anak dara pingitan idaman bujang sa kampungan jar..
Tagal inya ka ba untungan awan jodoh Utoh narai, maka di tampani Busu Anggut para'an Utoh! lagian Utoh ninto rajin ba gawik, rupa pulang lawa awan puputih nya.. Diang gin amun tatamu di orang ba karasminan bilang kada pajah mata ka anu Utoh pang jua! Jadi bila wakil bubuhan Utoh ba para', bilang ba tilambung Diang ka ungahan, lakas manyuruh nang bapa manampani he..

Di sambung carita tadi pulang..
Jadi di andaki oleh Utoh'ai pupulut burung nginto ba kulilingan cikang gatah japuk tadi! di lindungakan saikit di sasala daun2 gatah nang ba juntai dari dahan nang di atas..
Imbah luhur sadangai Utoh ma rukui ka sana pulang..
Ungah bangat Utoh bila malihat kakalupuk burung balatuk kijang ba jambul habang kana pulut nya, bilang asa kada purun kada jua manangkap tapi bini mangidam ya'am, di turutakani jua..
Sampai di rumah di siangi wan di masakiakan Utoh'ai, di sanga ( randang) haja jar Diang.. imbah tu di kilau Diang lingis hampai awan kakapala nya..
Tatawa Utoh bila Diang ba habar pada burung tutih kanangah sadap!
"Mahung inguh anai2" ujar Diang, burung balatuk memang makan anai2 wan serangga lain nya ya'am..

Suah jua Diang mangidam handak buburak awan hayam hutan laki, nginto nyaman haja utoh mancariakan! di higa rumah banyak haja buburak kura'akan ba bunyi, hayam hutan ada haja kadangaran ca'ru'utan ba bunyi di hujung kampung nya! pasang haja jarat tampat kalaluan buburak di tanah, amun bingkas ta jarinting pang! Hayam hutan di jarat awan di puluti haja jua, lagiam dapat dua laki bini..

Tapi nang sa uting nia pang nang ngalih bangat handak di ada'akan..
Tamadakkan nya patang ari khamis ada orang datang ba saruan, orang aruh ma haul jar di rumah nya Tukacil Amit, imbah maghrib panjang!!
Maka patang tu hujan haja sa patangan, imbah Isya' sadangai Utoh turun dari rumah mambawa payung, hujan paguni haja ba rebesan saikit.. Orang kada pati banyak nang datang, inya hujan luko! lagian ada orang aruh jua di kampung subalah tapi Utoh kada dapat saruan di situ, jauh dari rumah nya..

Utoh manggini'ik orang ba susurung, jadi lambat saikit makan. Sampai intang anu inya, imbaham kadada ba kawan makan sa idang! tu gin ada nang makan sa idang ba dua jua, hidangan labihan pada orang nang di anggar datang jar!
Jadi makanani Utoh saurangan sa idang, babaya' handak manyuap ka ganangan kilip2 mata bini, kaganangan pasan bini sa balum turun di tangga tadi " bawa'akan sa rihit barang ampal hayam orang aruh kaina" jar bini nya..
Jadi bila di itihi orang datang saruan inda lengah, sibuk manyuap nasi! Utoh "cupp'ai" ampal hayam masak habang ka dalam kupiah di atas kapala! Nahh!! luhai jar Utoh di dalam hati," pacang dapat mambawa'akan bulik ampal hagan bini".. Jadi imbah tu Utoh makanai nasi awan lauk2 lain nang ada..

Imbah tuntung orang aruh, utoh ba dadadasai ba salaman, ma ucapakan tarima kasih anu Tukacil Amit, handak lakas bulik ka rumah!
Sa kali nya Tukacil Amit ma rawa' " Nangapa nang ba lelehan di dahi pian tu Toh?" jar Din..
Ka ganangan ampal nang ada di atas kapala ta lindung di dalam kupiah nginto, "tantu nya kuah ampal nginto nang ba lelehan sako" jar hati Utoh!!
Daripada ba supanan baik cari ikhtiar manggaradauwik Pakacil Amit, fikir Utoh!!
Jadi lakasai Utoh manapuk ka dahi sambil piragan ta kajut " Nahikamam!! imbaham.. bisul ulun pacah Pakacil'ai" ujar Utoh sambil ba tikapan haja tangan di dahi, ba dadadas turun ka tangga, mangincang! ma ngunyur ba ampah bulik ka rumah.. Kada kaganangan lagi payung nang ba sangkut di higa palatar Pakacil Amit..
Uling2 kapala Pakacil Amit malihat Utoh, " Mambari maras nya! rinyut2 tai sako kapala Utoh nginto" ujar hiden di dalam hati..


Last edited by *ROSMAH* on Sat Jan 09, 2010 10:05 am; edited 1 time in total

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by TantadukHabang on Fri Jan 08, 2010 10:59 pm

Nah hudah ba-ungkai cerita pertama. Ulun penganjur haja kadak boleh mengundi, ahli semua boleh.

Tak sempat handak membaca habis, handak ba-tutup kedai ni.

Terima kasih kerana menyertai Smile

TantadukHabang
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II

Posts : 577
Points : 595
Join date : 08/11/2009
Age : 38
Location : D'balik Kayangan,Melaka

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Auma on Sat Jan 09, 2010 9:03 am

Rami jua banyak kisah di wadah hanyar nia.

Ulun gin handak bakisah jua TH ai

Handak maantar dua kisah

Bulihai luko??

hagan baramian banar ai TH ai

Kisah ulun yang mulaan bertajuk

Baharap di tahun Hanyar



Last edited by Auma on Sat Jan 09, 2010 10:05 am; edited 1 time in total

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: Banjar Kreatif : Cerita Jenaka - Jan 2010

Post by Sponsored content Today at 6:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 17 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum