Jutawan Kelisa atau Arowana

Page 10 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Sat Feb 06, 2010 1:57 pm

Handak ma ulah promosi di Melaka......


Kelisa Asam Pedas.

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Wed Feb 10, 2010 1:14 pm

Sg Pahang - kelisa hijau

Bukit Merah - Kelisa emas ( terbaik di dunia )

Kalimantan - Kelisa merah


Amun maambil di sungai kada kawa dijual di pasaran terbuka ( dianggap ikan liar ) kada ada cip / bar code nya, kacuali dijual secara gelap hagan induk.

Ikan kelisa bukan hagan dimakan, tapi ikan hiasan.
urang luar negara (maju ) lukisan gin kawa dijual ratusan ribu.
kelisa sabagai koleksi hiasan
Kelisa lebih kapada ekspot, jualan dlm nagara hanya kelisa nang murah- murah haja. Ngalih manjual kelisa nang haloi- haloi dangan harga RM 5,000 ka atas mun di nagara sandiri. Malaysia masih di bawah 10% permintaan global. Luar nagara labih memerlukan kelisa emas Malaysia, berbanding urang Malaysia sandiri.

Hidup atau mati kelisa adalah ketentuan Allah. Inya banda hidup. sama jua urang maharagu lambu, kambing, mananam sawit, sunyaan nya banda hidup. Yang panting sumber mendapatkan / mambali itu halal.

Ada jua kawan ku, bagawi di XXX . Inya jar kada payah basusah payah malabur berisiko, manukar kabun sawit dsj. bab bab pertanian tak main la jar nya. Inya sabulan RM 20k kada lari, pambarian hadiah dari tapak used car nang di pinggir jalan. Bagi aku itu rezeki cara inya la, halal kah kada aku kada tahu, itu urusan nya, asal inya kada ganggu aku udah. Aku kada manjual used car jua ha. Maraha cina nang manjulungi inya.

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Wed Feb 10, 2010 1:21 pm

amacam AA

sudah behantalok kelisa andhikak??

ada can mata belalang

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Wed Feb 10, 2010 1:37 pm

wayahni urang kada main mata belalang lagi kut atong

he he he kada ah........( itu cakap ganal mun nyambat kada main )

aku ni atong gai, mun makai BMW gin kada kawa mandaribal laju lagi

120km / hour gin udah tarasa laju . jadi, pakai aje lah nang mana ada

Aku amat supan nu ipar duai ku mun aku makai kurita mahal, dipa yang masyuk baguih baguih tu gin biasa biasa aje. Ada ai ipar ku yang makai kompressor E, BMW 5s...tu yg badiam di Tmn TAR Ampang tuh, kakak ku gin makai merc sahanyarnya, itu baru hadiah hari jadi dari anak nya. Tapi dipa masyuk nya ditunjul kada rabah lagi. Jadi aku ni di takdirkan ada rezeki labih, munkin makan masa 2 - 3 tahun hulu hanyar wani manukar ( biar keadaan reda hulu )

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

kalisa busines

Post by ezlankhu on Sat Feb 13, 2010 2:12 pm

hey kamu ni talooo bnr adakah buat kerja konon mewakili syarikat..cukuplah buat kerja nak kenakan pelabur yg betul2 nak labur sebahagian wang ringgit..apo yg me baca tk do pihak syarikat jadikan u wakil dia..apolah nak kaut untung sekaki hasil usaha org...balik kepanglal jalan lah..jangan buat kerjo yg nak bodik tipu org....byk kerja lain yg bole buat duit.

ezlankhu
Guest


Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by dragon on Wed Feb 17, 2010 2:55 am

apahal ni sarik tiba2?
padahi lah nang sabujur...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Wed Feb 17, 2010 1:09 pm

heih, kada faham kulaan napa nang disambat

tiba- tiba manyuruh balik ka pangkal jalan

jangan manipu orang ujar, siapa yang manipu ?

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Wed Feb 17, 2010 1:10 pm

Kasilapan teknik luko'

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by UmaYani/UY on Wed Feb 17, 2010 2:18 pm

Sarek ka urang lain...

hambur ka urang lain...luko haje ah...

silap urang kot...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Wed Feb 17, 2010 3:15 pm

ezlankhu wrote:hey kamu ni talooo bnr adakah buat kerja konon mewakili syarikat..cukuplah buat kerja nak kenakan pelabur yg betul2 nak labur sebahagian wang ringgit..apo yg me baca tk do pihak syarikat jadikan u wakil dia..apolah nak kaut untung sekaki hasil usaha org...balik kepanglal jalan lah..jangan buat kerjo yg nak bodik tipu org....byk kerja lain yg bole buat duit.

woi bang lu apa hal
nak marah kat sapa
cakap biar terang
sapa yang tipi
sapa yang bodek
sapa itu wakil syarikat
cakap...habaq...bapadah
jangan main terjah je

kalau mabuk limau pun jangan lah tunjuk kat sini

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by UmaYani/UY on Wed Feb 17, 2010 3:21 pm

sapa leh Ezlankhu ni...

urang hanyar atau urang lawas yang manyalumur.....

kana siasat ni...

jum kita siasat sapa Ezlan ni...

UmaYani/UY
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 3505
Points : 3508
Join date : 22/05/2009
Location : Meru, Klang

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Wed Feb 17, 2010 3:23 pm

Ia hanya penulis di angin lalu.....

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Wed Feb 17, 2010 3:28 pm

admin boleh manganalpasti siapa urang ni
jangan biarkan urang menyelumur
mun handak sarek gin
cakap terang-terang
mun asa kada wani bararanai haja
mun wani datangi haja urang tu
cakap banyak tak guna

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by waw on Wed Feb 17, 2010 4:11 pm

Hiden bahiri urang baduit luko'

waw
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15974
Points : 16046
Join date : 23/05/2009
Location : di pinggir Selat Melaka

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by dragon on Wed Feb 17, 2010 4:46 pm

siden kada log-in
makai guest haja
kada paham napa butir sarikannya tu...

dragon
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral

Posts : 4129
Points : 4147
Join date : 15/06/2009
Age : 38
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Thu Feb 18, 2010 12:50 pm

ezlankhu,

ca hang explain sket

pesal hang tetiba jer meolah huwal

hang kena tipu ker???

atau ada tipah tertipu??

kalu don to tih kadak menipu kot

siap gambaq muha dan no tepon lagi

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Fri Feb 26, 2010 9:27 pm



banyak iklan maingun arowana - hati-hati

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Amat Abon on Sat Feb 27, 2010 11:38 am

ambil kesempatan atas keperluan urang lain

Amat Abon
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1608
Points : 1635
Join date : 22/05/2009
Location : Bandar Bukit Mahkota

http://www.palmoilnursery.com

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by *ROSMAH* on Sun Feb 28, 2010 12:59 am

Patang tadi di TV1 ada Agrotek..
Kisah ikan kelisa atau arowana di Tasik Bukit Merah..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Sun Feb 28, 2010 10:24 am

mana abang don kita nih
lawas kada baudap
aur banar loko

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Auma on Sun Feb 28, 2010 3:47 pm

Kada Don haja yang aur

yang lain gin auran jua luko

aur ..aur jua

jangan ampih jadi banjar

he he Smile

Auma
Leftenan Kolonel
Leftenan Kolonel

Posts : 1713
Points : 1739
Join date : 25/05/2009

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by hasbima@abe on Sun Feb 28, 2010 4:41 pm

he...ih banaran

mun ampih jadi banjar

makaam......asa kada mandaei

hasbima@abe
Leftenen Jeneral
Leftenen Jeneral

Posts : 15609
Points : 15721
Join date : 13/06/2009
Age : 55
Location : tamaloh

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Atong on Sun Feb 28, 2010 5:11 pm

Auma wrote:Kada Don haja yang aur

yang lain gin auran jua luko

aur ..aur jua

jangan ampih jadi banjar

he he Smile

ampeh to kadak ler

tapi supan mengaku

jadik melayu hajak nyaman kiraan!!!!

Atong
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 8268
Points : 8310
Join date : 22/05/2009
Location : Alam Maya (Kuala Lumpur)

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Don on Sat Mar 06, 2010 12:54 pm

Salam sunyaan, memang beberapa minggu lapas agak aur sikit kena maajari kursus repair .Dah tu broadband kada hingkat dibuka.Tanya provider katanya udah panuh data usage kanakan mendowload game awan lagu, kalau nak kana topup rm15-25 .Sarik asa hanak terminate haja tapi kana bayar RM200 pulak,tu yang ngalih

Don
Lans Koperal
Lans Koperal

Posts : 133
Points : 145
Join date : 26/08/2009
Location : Puchong

http://www.dapat.net/beyondtrainingcenter

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by *ROSMAH* on Mon Mar 08, 2010 1:36 am

Don wrote:Salam sunyaan, memang beberapa minggu lapas agak aur sikit kena maajari kursus repair .Dah tu broadband kada hingkat dibuka.Tanya provider katanya udah panuh data usage kanakan mendowload game awan lagu, kalau nak kana topup rm15-25 .Sarik asa hanak terminate haja tapi kana bayar RM200 pulak,tu yang ngalih

Kaya'itu pang anak2 Don'ai!
Anak kak ros nang bungsu kaya'itu jua! hibak aur mandownload game wan movie ba siri!
Kaina ada anak nang lain bulik tukang buangi'akan! amun kada di buangi sa palih barat bangat handak ba garak..

*ROSMAH*
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral

Posts : 6093
Points : 6137
Join date : 29/05/2009
Age : 59

Back to top Go down

Re: Jutawan Kelisa atau Arowana

Post by Sponsored content Today at 7:54 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 10 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum